Επανατοποθετωντας τη Ρωμη στον ελλαδικο χωρο

«Άνοιξε» ο επιμορφωτικός κύκλος διαλέξεων του ΔΗΠΕΘΕ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Με μια παρουσίαση του μύθου του Ρωμύλου και του Ρέμου, του ιδρυτικού μύθου της Ρώμης, και πώς αυτός έχει προσληφθεί ανά τους αιώνες στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό άνοιξαν το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου οι επιμορφωτικές διαλέξεις που θα πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Ο Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Γιάννης Ντεληγιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μύθο της Λύκαινας και των διδύμων, ο οποίος συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και δημιουργούς μέχρι και σήμερα, εξετάζοντας δείγματα απόδοσης-πρόσληψης του μύθου από τον χώρο της νομισματικής, της γλυπτικής (καλλιτεχνικής, αλλά και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης), του ψηφιδωτού, της μικρογραφίας χειρογράφων, της χαρακτικής, της ζωγραφικής αλλά και στη χρήση του μύθου ως πολιτικού κωμικού ακόμα και διαφημιστικού μέσου, κλείνοντας με αποσπάσματα από ταινίες και μουσικοχορευτικά έργα εμπνευσμένα από τον μύθο ή βασισμένα σε αυτόν. 

Σοφία Μενεσελίδου «Με την συνεργασία αυτή το ΔΗΠΕΘΕ επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολιτιστικό του ρόλο»

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σοφία Μενεσελίδου τόνισε πως «με αυτές τις παρουσιάσεις το ΔΗΠΕΘΕ αισθάνεται πως επιτελεί με τον καλύτερο τρόπο τον πολιτιστικό του ρόλο», εκφράζοντας την ελπίδα πως η δεύτερη αυτή συνεργασία με την Εφορεία θα είναι εξίσου επιτυχημένη με την πρώτη, όταν ανέβασαν μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας.
 
Στη διοργάνωση των διαλέξεων συμμετέχει και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, η πρόεδρος του οποίου, κ. Ζωή Γαβριηλίδου, κατά τον χαιρετισμό της εξήρε τη νέα αυτή συνεργασία μεταξύ ΔΠΘ και Εφορείας, επισημαίνοντας πως «το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας περιμένει πολλά από αυτή και κυρίως να έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε μαζί την ιστορία της περιοχής». 

Χρύσα Καραδήμα «Η έκθεση που αναμένεται τον Απρίλιο, κλειδί για την κατανόηση της Ρωμαϊκής Κομοτηνής»

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα σημείωσε πως η ιδέα αυτών των διαλέξεων ξεκίνησε με την έκθεση του Αστερίξ που πραγματοποίησε η Εφορεία πέρυσι, και με τον προγραμματισμό της νέας έκθεσης του Αρχαιολογικού μουσείου με θέμα τη ρωμαϊκή Κομοτηνή.
 
«Η ρωμαϊκή περίοδος στη Θράκη», σημείωσε, «είναι πολύ σημαντική, όμως δεν είναι πολύ γνωστή μιας και έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στις έρευνες στα μεγάλα κέντρα της αρχαιότητας».
 
Για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση, η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της τον προσεχή Απρίλη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους κατοίκους της Κομοτηνής, να γνωρίσουν μέσα από τα ευρήματα την εποχή ιστορικά, αρχαιολογικά αλλά και φιλολογικά. Τα εκθέματα πηγαίνουν, σύμφωνα με την κ. Καραδήμα, το παρελθόν της Κομοτηνής τουλάχιστον δύο αιώνες πίσω, με ευρήματα που βρέθηκαν στη σύγχρονη Εγνατία Οδό, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αρχαία Οδό.
 
Μεταξύ των ευρημάτων είναι κομμάτια μιας αρχαίας Ρωμαίικής σαρκοφάγου, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς και μιλιάρια (οδοδείκτες που τοποθετούνταν σε σημαντικά σημεία) το πρωιμότερο από τα οποία χρονολογείται στα χρόνια του Αυτοκράτορα Νέρωνα. Γενικότερα όλα τα εκθέματα αναδεικνύουν στοιχεία για την ιστορία της πόλης κατά τον 1ο, 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. 

Εισαγωγή στη Ρώμη και τον Ρωμαϊκό πολιτισμό

Η ομιλία του κ. Ντεληγιάννη, είχε ένα γενικότερο εισαγωγικό χαρακτήρα στους ευρύτερους όρους Ρώμη και Ρωμαίοι, θέλοντας να γίνει κατανοητή η σημασία και η συμβολή του ρωμαϊκού πολιτισμού στη διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, επανατοποθετώντας το ρόλο της Ρώμης στη θέση που της αξίζει, προσδιορίζοντας τη συνδρομή της Ρώμης στον ελλαδικό χώρο και στο χώρο της Θράκης.
 
Για τον λόγο αυτό ο ίδιος επέλεξε να ασχοληθεί με το χαρακτηριστικότερο ίσως σύμβολο της ρωμαϊκής κυριαρχίας, τον μύθο του Ρωμύλου και του Ρέμου και ιδιαίτερα την εικόνα της λύκαινας και των διδύμων, όπως παραδίδεται από τον ιστορικό Τίτο Λίβιο, μέσα από ποικίλες μορφές της πρόσληψής του, με ιδιαίτερη έμφαση στην εικαστική απόδοσή του.
 
Η εικόνα της λύκαινας και των διδύμων παραδοσιακά τοποθετείται ήδη στον 5° αι. π.Χ. και συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και δημιουργούς μέχρι και σήμερα.
 
Ο κ. Ντεληγιάννης εξέτασε δείγματα απόδοσης-πρόσληψης του μύθου από τον χώρο της νομισματικής, της γλυπτικής (καλλιτεχνικής, αλλά και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης), του ψηφιδωτού, της μικρογραφίας χειρογράφων, της χαρακτικής, της ζωγραφικής, κ.ά., ενώ έκανε αναφορά στη χρήση του μύθου ως πολιτικού μέσου, ως κωμικού στοιχείου σε σκίτσα χιουμοριστικού περιεχομένου, αλλά και πολιτικής και κοινωνικής φύσης, στη μίμησή του ή στην έμπνευση που μπορεί να παρείχε σε νεότερους καλλιτέχνες, στη διαφήμιση κ.α.
 
Στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκαν σύντομα, αλλά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες εμπνευσμένες από τον μύθο ή βασισμένες σε αυτόν, όπως και αποσπάσματα από σύγχρονα μουσικοχορευτικά έργα (μιούζικαλ και όπερα) με σχετικό θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.