Εορτασμος απελευθερωσης της πολης των Σαπων απο τα Βουλγαρικα στρατευματα

Έχουν περάσει πενήντα επτά χρόνια μετά την ιστορική και φωτεινή ημερομηνία της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, μέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες έγινε η παράδοση της πόλης των Σαπών από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στους Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στις 9 Σεπτεμβρίου 2001 και ώρα 11 π.μ. στις Σάπες συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, οι συγγενείς των θυμάτων και των αγωνιστών για να τιμήσουν με την παρουσία την ιστορική μνήμη των ηρώων αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και οι εκπρόσωποι των Παραρτημάτων Ξάνθης και Καβάλας της Πανελλήνιας Ένωσης των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Ο Δήμαρχος Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος στον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους είπε: «Συγκεντρωθήκαμε στο χώρο αυτό, να ενστερνιστούμε πάλι, και φέτος το νόημα του σημερινού εορτασμού, της απελευθέρωσης των Σαπών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Σήμερα συνολικά, ενωμένοι και κυρίως ελεύθεροι, απολαμβάνοντας τα αγαθά της Δημοκρατίας, ενός κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας ευνομούμενης, τιμούμε τους ήρωες, που εδώ στις Σάπες, «φύλαξαν Θερμοπύλες», έδωσαν το αίμα τους υπέρ ιδανικών, υπερασπίσθηκαν με την ζωή τους την ελευθερία της πατρίδας.

Τιμούμε όλους αυτούς που με την θυσία και την προσφορά τους, απελευθέρωσαν την περιοχή από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Και όλους όσους θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής. Η θυσία των αγωνιστών, για μας, δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν και μέλλον»
.

Μετά τον Δήμαρχο Σαπών μίλησε ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των ηρώων αγωνιστών, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του ελληνικού έθνους.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους και τους εκπροσώπους των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.