Διεθνες συμποσιο στην Κομοτηνη για την παιδικη προστασια και το κοινωνικο κρατος

Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής και τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Χρύσανθος Τάσσης: «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ακολούθησε αντίστροφη τάση σε σχέση με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη»

Ένα διεθνές συμπόσιο με αντικείμενο την παιδική ηλικία και την κοινωνική πολιτική πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου και ώρα 6μμ. στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, Χρύσανθος Τάσσης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και του διεθνούς προβληματισμού» του πανεπιστημίου, με στόχο την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής.

Η σημασία του κοινωνικού κράτους στη σύγχρονη εποχή

Κεντρικός άξονας του συμποσίου θα είναι οι εξελίξεις του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και οι επιπτώσεις των οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών των τελευταίων δεκαετιών.

«Το κοινωνικό κράτος, ιδίως μετά την κρίση, είναι ψηλά στην ατζέντα… και των κυβερνήσεων και της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Τάσσης, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στηρίχθηκε «στα κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στη στέγαση, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση», τα οποία χαρακτηρίζονται από το ότι «είναι δωρεάν, είναι καθολικά και είναι δημόσια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές αυτές βρίσκονται σε κρίση εδώ και χρόνια, μια κατάσταση που εντάθηκε μετά την οικονομική κρίση. «Η απουσία αυτών των πολιτικών ουσιαστικά ναρκοθετεί το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική ιδιαιτερότητα και οι ιστορικές διαδρομές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της ελληνικής περίπτωσης, η οποία, όπως τονίστηκε, διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα ακολούθησε μια αντίστροφη τάση σε σχέση με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τάσσης, εξηγώντας ότι η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους στη χώρα δεν συνέπεσε χρονικά με εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο ίδιος προβαίνοντας σε μια ιστορική ανασκόπηση σημείωσε πως «το κοινωνικό κράτος, ήταν ουσιαστικά ένας συμβιβασμός μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, μια σύγκλιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον φιλελευθερισμό και τη Χριστιανοδημοκρατία. Αναπτύχθηκε την περίοδο 45-74 στην καπιταλιστική δυτική και βόρεια Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα αυτό το πράγμα δεν έγινε. Ουσιαστικά δεν είχαμε πολιτικές κοινωνικού κράτους».

Επικεντρώνοντας στην περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Τάσσης εξήγησε πως «στο θέμα της παιδικής προστασίας, που είναι και το βασικό αντικείμενο, είχαμε την Βασιλική Πρόνοια, τον έρανο και τη φιλανθρωπία, ενός είδος δηλαδή προνοιακού καπιταλισμού του 19ου αιώνα. Μετά την πτώση της δικτατορίας αναπτύσσεται το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα με τις κρατικοποιήσεις του Κ. Καραμανλή και ειδικά με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980 που εκεί φτιάχνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εκεί φτιάχνεται ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και εκσυγχρονίζεται η παιδεία. Πάλι μια αντίστροφη τάση. Γιατί εκείνη την εποχή η κυρίαρχη πολιτική στη Δυτική Ευρώπη είναι ο περιορισμός τους, μετά την κρίση του 1973-74 και την κρίση του 1979 με την υποχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας και την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, με τον Ρέιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άρα λοιπόν, πάλι η Ελλάδα ακολουθεί μια αντίστροφη τάση μέχρι τη δεκαετία του 90 με τον τρίτο δρόμο όπου το ΠΑΣΟΚ και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσαρμόζονται σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα οπότε και ουσιαστικά υπάρχει μια προσαρμογή της Ελλάδας στις κυρίαρχες πολιτικές από το 1990 μέχρι σήμερα».

Περιεχόμενο και εισηγήσεις του συμποσίου

Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει τρεις βασικές θεματικές εισηγήσεις, καλύπτοντας τόσο τη θεωρητική όσο και την εμπειρική διάσταση του ζητήματος. Όπως εξηγήθηκε, «θα υπάρχουν μια συμπληρωματικότητα», με τις εισηγήσεις να αφορούν τις σύγχρονες μεταβολές του καπιταλιστικού συστήματος, τις εξελίξεις του κοινωνικού κράτους στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και την πορεία και τις ιδιαιτερότητες του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Η συμβολή του κ. Τάσση επικεντρώνεται «στην ανάλυση των βασικών πτυχών του κοινωνικού κράτους την περίοδο της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας», ενώ θα εξεταστεί και η προγενέστερη ιστορική περίοδος, ώστε να αναδειχθούν οι βαθύτερες αιτίες των σημερινών εξελίξεων.

Πρόσκληση προς την τοπική κοινωνία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ανοιχτό χαρακτήρα της εκδήλωσης, η οποία απευθύνεται όχι μόνο σε ακαδημαϊκούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Κομοτηνής να έρθουν. Είναι ανοιχτή, είναι δημόσια, είναι δωρεάν», τόνισε ο κ. Τάσσης, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν ενεργά, καθώς «μπορούν να μιλήσουν, μπορούν να κάνουν ερωτήσεις».

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης πανεπιστημίου και κοινωνίας, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά δεν είναι μια ακαδημαϊκή συζήτηση, αλλά αφορούν το χθες, το σήμερα και το αύριο», επιβεβαιώνοντας ότι «πανεπιστήμιο και κοινωνία είναι μαζί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.