Ενοχοι οι «Βατοπεδινοι», με μειωση των πρωτοδικων ποινων τους

Τίτλους τέλους είχαμε εχθές για το δεύτερο στάδιο του πολύκροτου επεισοδίου της δίκης των «Βατοπεδινών». Η υπόθεση τελικά εκδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ροδόπης και εκδόθηκε η απόφαση, που έκρινε ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, όσον αφορά την πρώην πρόεδρο του Πρωτοδικείου Ροδόπης, κ. Μαρία Ψάλτη, και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα για τους δυο μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο. Τα μέλη του δικαστηρίου δέχτηκαν την πρωτόδικη απόφαση, μειώνοντας όμως την ποινή σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, από 15 μήνες, που είχε επιβληθεί πρωτόδικα. Πλέον, κατά δήλωση και της υπεράσπισης, ξεκινάει ένας νέος κύκλος δικαστικού αγώνα με την υπόθεση να μετάγεται στον Άρειο Πάγο.

Ευθύμιος Καυκόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης «Δημιουργούνται έντονα νομικά προβλήματα από την απόφαση του δικαστηρίου»

Ο κ. Ευθύμιος Καυκόπουλος, ο μόνος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, που παρεβρέθηκε στη χθεσινή διαδικασία, έκανε λόγο για μια σεβαστή απόφαση του δικαστηρίου, προέβαλε όμως ορισμένες ενστάσεις. Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, θα ακολουθήσει προσβολή της στον Άρειο Πάγο, αφού «οι παραδοχές της αποφάσεως δημιουργούν έντονα νομικά προβλήματα». Εστίασε δε στο γεγονός της παραδοχής από πλευράς του δικαστηρίου ότι η δικαστής κ. Ψάλτη είναι υπάλληλος κατά την έννοια του νόμου. Όπως υπογράμμισε, «αυτό αποτέλεσε «casus belli» πριν από λίγους μήνες, όταν το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους δικαστικούς να πηγαίνουν με το βιβλιάριο στο ΙΚΑ». «Αυτό», συνέχισε, «πέρα από τους άλλους νομικούς λόγους, είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί». Επίσης πρέπει να εξηγηθεί, ενώ από τον Ιανουάριο του 2004 επίσημα ο μητροπολίτης Ξάνθης είχε αποστείλει έγγραφη επιστολή για την υπόθεση στην κ. Ψάλτη και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί θεωρείται ότι η κ. Ψάλτη διέρρευσε την απόφαση».

Αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό της υπόθεσης με τις επιδικασθείσες παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας. Όπως υποστήριξε, «η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις παραχωρήθηκαν, χάριν του γεγονότος ότι το 1924 η Μονή Βατοπεδίου παραχώρησε προς αποκατάσταση των ακτημόνων της Μικράς Ασίας 380.000 στρέμματα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Βάσει αυτού, το κράτος εις ανταπόδοση παραχώρησε στη Μονή τις εν λόγω εκτάσεις στη Βιστωνίδα. Το γεγονός αυτό, με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποδοχές, έγινε αποδεκτό κατά πάντα». «Το Βατοπέδι δεν είναι άρπαγας», προσέθεσε, «δεν είναι ο εκμεταλλευτής και ο ληστής, που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, αλλά αντίθετα, προσπαθώντας να επιλύσει διοικητικά αυτές τις όποιες διαφορές αναφύονται, ποινικοποιήθηκε. Οι λόγοι είναι προφανείς».

 

Εστίασε δε και στην ταυτόχρονη διεξαγωγή δίκης στην Αθήνα για το συμβιβασμό, που έλαβε χώρα ανάμεσα στη Μονή και το Ελληνικό Δημόσιο, τονίζοντας ότι «όταν διώκονται για το ίδιο θέμα υπάλληλοι του Δημοσίου, που κατά το κατηγορητήριο ποινικοποιείται η συμπεριφορά τους, και ταυτόχρονα για το ίδιο θέμα κατηγορείται και το Βατοπέδι, αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται μια νομική αντίφαση.

Τέλος, εξέφρασε αντιρρήσεις και για την παραδοχή του δικαστηρίου ότι η προθεσμία δημοσίευσης απόφασης είναι 4 μήνες. «Δεν είναι αληθές», υποστήριξε, «και αντιβαίνει με τον κανονισμό των δικαστηρίων». «Η προθεσμία», συνέχισε, «εντός της οποίας πρέπει ο δικαστής να βγάλει την απόφαση, ειδάλλως ελέγχεται πειθαρχικά, είναι 8 μήνες. Μιλάμε, λοιπόν, για μια ποινική δίωξη, η οποία ασκήθηκε «στο πόδι», με μοναδικό σκοπό να καλύψει άλλες ανομίες και άλλες παρανομίες».

«Η απόφαση αυτή», κατέληξε, «πιστεύω ότι θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση για τους νομικούς όλης της χώρας, αλλά κυρίως για τους δικαστές». Επανέλαβε δε την πρόθεση να προσβληθεί στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας την πίστη ότι «θα αποδειχτεί εν τέλει η αλήθεια, γιατί το Βατοπέδι στην ουσία έχει κατασυκοφαντηθεί, χωρίς να υπάρχει λόγος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.