Ενημερωτικη εκδηλωση του Κεντρου «Δημητρα» Κομοτηνης για τη στεβια

Ένα άγνωστο για την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα φυτό, τη στέβια, παρουσίασε το Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής στους αγρότες της περιοχής μας. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου το μεσημέρι της Παρασκευής και αποτέλεσε πόλος έλξης για πολλούς αγρότες, στην προσπάθεια αναζήτησης νέων καλλιεργειών, που θα έχουν μέλλον και προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Τις ιδιότητες του φυτού στέβια ανέλυσε ο κ. Πέτρος Λόλας, καθηγητής στο τμήμα γεωπονίας του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Ο κ. Λόλας κατέθεσε την εμπειρία του από την ενασχόληση του με τη στέβια τα προηγούμενα χρόνια και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους ενδιαφερόμενους, να τους λύσει τις απορίες τους και να τους αποσαφηνίσει τις δυνατότητες της νέας καλλιέργειας.

«Έχουν γίνει και συνεχίζονται τα πειράματα σε όλη την Ελλάδα»

«Είναι μια νέα καλλιέργεια άγνωστη στην Ελλάδα μέχρι το 2005», παρατήρησε ο κ. Λόλας. Και συνέχισε, «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε πειραματικά να ασχολείται με την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Τώρα έχουν γίνει και συνεχίζονται τα πειράματα σε όλη την Ελλάδα και είμαστε σε θέση να πούμε ότι η καλλιέργεια προσαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και αποδίδει ικανοποιητικά. Μέχρι σήμερα έχει δοκιμασθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στην Κομοτηνή. Το 2008 καλλιεργήθηκε μισό στρέμμα στη Νέα Καλλίστη αλλά είχαμε πειράματα και δοκιμαστικά στην Ξάνθη στο Κιλκίς, στο Αγρίνιο, στα Γρεβενά».

Ευεργετικές οι ιδιότητές του

Όσον αφορά τη χρήση και τα χαρακτηριστικά του, ο κ. Λόλας τόνισε τις αποδεδειγμένα ευεργετικές του προϊόντος ιδιότητες, ενώ ανέφερε και άλλους τομείς, που χρησιμοποιείται. Όπως, δήλωσε, «είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία, πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς άλλες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες και χωρίς τις αποδιδόμενες σε αυτές ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Για παράδειγμα μπορεί να καταναλώνει κανείς απεριόριστα στεβιαζάχαρη, χωρίς να κινδυνεύει από παχυσαρκία και χωρίς να κινδυνεύει από τερηδόνα. Πέρα από αυτές τις τεκμηριωμένες ιδιότητες στην στέβια αποδίδονται πολλές άλλες δοξασίες. Για παράδειγμα ότι είναι αντιγηραντική. Λέγεται ότι αν πίνεις τσάι από στέβια διατηρείσαι νέος. Ίσως υπάρχει μια βάση σε αυτό, γιατί στα καλλυντικά χρησιμοποιούν στέβια».

«Η καλλιέργεια της στέβιας μοιάζει με τον καπνό»

Όσον αφορά τη δυνατότητα καλλιέργειας, σύμφωνα με τον κ. Λόλα, «λέγεται ότι είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια εφόσον εδώ και πέντε χρόνια, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και είκοσι σε άλλες χώρες δεν έχει εχθρούς και αρρώστιες και άρα δεν χρειάζεται φάρμακα». «Είναι πολύ εύκολη», συνέχισε, «η καλλιέργεια και μοιάζει με τον καπνό. Όπως ο καπνός πρέπει να παράγουμε σπορεία και τον μεταφυτεύουμε, έτσι συμβαίνει και με τη στέβια. Έχει επίσης τις ίδιες εδαφολογικές απαιτήσεις με τον καπνό, δηλαδή καλλιέργεια με λίγες ανάγκες σε νερό και λίπανση. Ως προς τον καπνό έχει ένα πλεονέκτημα, γιατί ενώ ο καπνός είναι ετήσια καλλιέργεια με σπορεία και ξοδεύεσαι, με την στέβια κάνεις σπορεία μια χρονιά, φυτεύεις στο χωράφι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια συλλέγεις». «Αυτό μειώνει», κατέληξε, «το κόστος σημαντικά και διευκολύνει τον παραγωγό».

«Ο αγρότης παρά τα πλεονεκτήματα δυσκολεύεται να μπει στην διαδικασία της καλλιέργειας»

Σε ερώτηση, γιατί απαιτείται ενημέρωση, απάντησε ότι «όλα αυτά τα πειράματα και η μέχρι σήμερα τεχνογνωσία δεν έχουν φθάσει σε επίπεδο παραγωγού». «Ο αγρότης παρά τα πλεονεκτήματα», τόνισε, «δυσκολεύεται να μπει στην διαδικασία της καλλιέργειας, γιατί δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για αυτή την καλλιέργεια. Για παράδειγμα για λόγους πολιτικούς, δεν έχει εγκριθεί αυτή η καλλιέργεια στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο 2011. Επίσης μια άλλη δυσκολία είναι ότι χρειάζεται και μια μονάδα εξαγωγής της ζάχαρης κα αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι καλαμπόκι να το μαζέψεις, αλλά είναι μια καλλιέργεια, που θέλει επεξεργασία, όπως τα ζαχαρότευτλα».

Τέλος επισήμανε ότι «επιβάλλεται να έρθει και στην Ελλάδα η καλλιέργεια της στέβιας, αφού όσοι έχουν ασχοληθεί με το είδος, εκτιμούν ότι πρόκειται για το φυτό της νέας χιλιετίας». Όσο για τις αποδόσεις των καλλιεργιών στέβιας, τις χαρακτήρισε πολύ καλές, ενώ και σε συνδυασμό με τις τιμές που ισχύουν διεθνώς σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια πολύ προσοδοφόρα στρεμματική καλλιέργεια.

Επόμενες εκδηλώσεις του Κέντρου

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 ώρα 11.00 το κέντρο «Δήμητρα» θα πραγματοποιήσει στις εγκαταστάσεις μια άλλη ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Σύγχρονες τεχνικές επιλογές κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» με εισηγητές τεκπρόσωπους της Δ/νσης Υγιεινής Ν. Ροδόπης, της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, αλλά και τους κ.κ. Γρηγορόπουλο Νικόλαο –Μηχανικό Περιβάλλοντος και Ανταβίδη Σταύρο –Πολιτικό Μηχανικό. Τέλος, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 16.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Σύγχρονη οργάνωση τοπικών αγροτικών αγορών» με εισηγητές το Δημήτριο Μιχαηλίδη Σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τον Κώστα Μπούντα –Γεωπόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.