Ενημερωση και ευαισθητοποιηση για τα δικαιωματα των παιδιων

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης – Γραφεία Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής και η εθελοντική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού έχουν προγραμματίσει σειρά δράσεων και ενεργειών με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, τους νέους, αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία για τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους.

Οι δράσεις αυτές οι οποίες περιλαμβάνουν Ημερίδες, σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, παιχνίδια και διάφορα happenings ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008 με διάρκεια που αναμένεται να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια της ερχόμενης χρονιάς.

Για το σκοπό αυτό δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων και εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, χθες Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 12:45 στο νέο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής (Σαμοθράκης 2- δίπλα από την Χ.Ε.Ν. Κομοτηνής).

Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής:

«Στόχος η ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και της τοπικής κοινωνίας»

Η κ. Λουίζα Σαλτσίδου αναφέρθηκε στους συνεργαζόμενους φορείς που όπως είπε ένωσαν τις δυνάμεις τους «για να πραγματοποιήσουμε ένα κύκλο εκδηλώσεων, δράσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού». Στόχος των φορέων ο κύκλος δράσεων να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο και ήδη ο προγραμματισμός έχει ως χρονική διάρκεια το 2009.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε σχολεία της πόλης μας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ομαδικές επισκέψεις στη δημοτική Βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού, δράσεις στα γυμνάσια και λύκεια μέσα από ομάδες δράσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, όπως επίσης ενημερωτικές καμπάνιες στα σχολεία και στις κατασκηνώσεις για την αποφυγή σωματικής βίας στα παιδιά σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για την πρόληψη και αποφυγή της σωματικής βίας στα παιδιά, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε συνεργασία και με το Συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού, επίσης ανοιχτές εκδηλώσεις με αφορμή παγκόσμιες ημέρες, όπως για παράδειγμα η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

«Όλες αυτές τις ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων συμβολικά γίνονται διάφορες δράσεις για να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης θα γίνονται εκδηλώσεις και μάλιστα ανοικτές. Επίσης από τους εθελοντές του Κέντρου θα γίνει μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του παιδιού, ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις, υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, ώστε αφού γίνει καταγραφή των φορέων αλλά και της τοπικής πραγματικότητας να μπορέσουν να γίνουν συνεργασίες αλλά και συντονισμός δράσεων. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων και με βάση τα καινούργια δεδομένα θα επιλέγουμε και νέες δράσεις. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ίδιων των παιδιών που συμμετέχουν βιωματικά, κάτι που θεωρούμε σημαντικό γιατί αυτά θα αποτελέσουν στην ουσία και τους πολλαπλασιαστές των έργων μας». Οι διοργανωτές στηρίζονται πολύ σε αυτό το κομμάτι εφόσον τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Στόχος όμως σύμφωνα με την κ. Σαλτσίδου είναι «και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα».

Να σημειωθεί ότι όλος αυτός ο κύκλος δράσεων έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού που λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αργυρώ Σαλπιγγίδου, έφορος βιβλιοθήκης: «Αξία έχει οι δράσεις αυτές να φτάσουν στην ύπαιθρο»

Εικοσιπέντε χρόνια εργάζεται στη βιβλιοθήκη η Αργυρώ Σαλπιγγίδου η οποία στην αρχή αναφέρθηκε στη μεταφορά της βιβλιοθήκης από το Καλοκαίρι στο νέο χώρο τονίζοντας ότι λειτουργεί πλήρως. «Είναι πολύ σημαντικό νέοι άνθρωποι, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, να ασχολούνται με τον εθελοντισμό και μάλιστα σε τομείς και με τέτοιο τρόπο χωρίς να έχουν κανένα οικονομικό όφελος, και αυτό να το γνωρίζουν. Η συμβολή τους και η προσπάθειά τους είναι πολύ ουσιαστική. Προσωπικά με έχει ενθουσιάσει και με έχει αφήσει κατάπληκτη. Πιστεύω να συνεχίσουν όπως πιστεύω ότι αποτελούν ελπίδα για το μέλλον. Για μένα αξία βέβαια έχει αυτές οι δράσεις να φτάσουν στην ύπαιθρο. Τα παιδιά της πόλης έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα από τις οικογένειές τους να έχουν περισσότερα ερεθίσματα, είτε από τα σχολεία τους είτε μέσω των τηλεοράσεων». Η κ. Αργυρώ Σαλπιγγίδου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εσοχής. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εντυπώσεις μας άφησαν. Η συμμετοχή τους και ο τρόπος τους για μένα ήταν συγκλονιστικός».

Γιώργος Παγκοζίδης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Είναι ανάγκη πρώτα να αφυπνισθούν οι μεγάλοι»

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδαευσης κ. Γιώργος Παγκοζίδης τόνισε ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες και συνεργασίες «αποτελούν ίσως τα σημαντικότερα πεδία για να δημιουργούμε στην εκπαιδευτική κοινότητα κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ξεχασμένο πεδίο. Δεν νοείται να υπάρχουν σχολεία σήμερα στην απομόνωση και παιδιά που έχουν ανησυχίες που αναφέρονται πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με άλλα παιδιά που βιώνουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Θέλω να πω ότι μέσα από αυτή τη δράση η ύπαιθρος δίνει το παρόν και εμείς τη βοηθάμε να ανοίγεται στη σημερινή κοινωνία η οποία έχει πολλές απαιτήσεις. Είναι ανάγκη βέβαια να αφυπνισθούν πρώτα οι μεγάλοι. Θεωρώ πολύ σημαντικό που η πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί τα περισσότερα παιδιά που βιώνουν αυτή τη σειρά των δράσεων όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους νομίζω ότι βοηθούν τους γονείς τους να γίνουν καλύτεροι».

Δώρα Λαδοπούλου, υπεύθυνη αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης: «Στόχος μας η εμπλοκή όσο το δυνατόν

περισσότερων σχολείων»

«Τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στις θεματικές που συμπεριλαμβάνονται στην αγωγή Υγείας και επομένως είναι θεματικές που μας απασχολούν κάθε χρόνο», τόνισε η Δώρα Λαδοπούλου, υπεύθυνη αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης. Στόχος φέτος η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσοτέρων σχολείων και η ασχολία με ένα ετήσιο πρόγραμμα υγείας με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Ήδη με το θέμα ξεκίνησαν να ασχολούνται σχολεία όπως το Β΄ και Γ΄ Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, το Α΄ και Β’ Λύκειο Κομοτηνής, το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο και «αισιοδοξούμε ότι θα εμπλακούν με την πάροδο του χρόνου σχεδόν όλα τα σχολεία.

Η κ. Λαδοπούλου
ανέφερε ότι τα παιδιά δουλεύουν και μέσα από το μάθημά τους «γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να βιώνουν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και με αφορμή ενότητες του αναλυτικού προγράμματος, αλλά και εκτός διδασκαλίας με διάφορες δράσεις που κάνουν». Ως παράδειγμα ανέφερε το Β΄ και Γ Γυμνάσιο που βρίσκονται από κοινού κάθε Σάββατο και με την βοήθεια της Μυρσίνης Λαντζουράκη καθώς και των εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνοι για το κάθε σχολείο, συζητούν για τα δικαιώματα του παιδιού, προβληματίζονται, γράφουν και στη συνέχεια παίρνουν ρόλους και παίζουν. Το Α΄ και Β΄ Λύκειο ξεκίνησαν με τη συγγραφή ποιημάτων, λογοτεχνικών κειμένων φυσικά πάντα αφού πρώτα ανατρέξουν σε πληροφοριακό υλικό και αφού συζητήσουν τα παιδιά μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι. «Το Μουσικό Σχολείο θα ασχοληθεί με τη μουσική και τα παιδιά με τον καθηγητή τους γράφουν στίχους θα γράψουν και τη μουσική μόνα τους. Συναντώνται κάθε Παρασκευή βλέπουν ντοκιμαντέρ και συζητούν μεταξύ τους για τα δικαιώματα του παιδιού. Έτσι θα συνεχίσουμε όλο το χρόνο και κάθε φορά θα βάζουμε και ένα παραπάνω στόχο και κάθε φορά και ένα σχολείο θα μπαίνει στο πρόγραμμα. Μάλιστα θα έλεγα ότι το Μουσικό καθώς επίσης και το Διαπολιτισμικό Γυμανάσιο Σαπών θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις εμπειρίες τους ζωγραφίζοντας. Επειδή το χρονικό διάστημα που είχαμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ λίγο, ξεκινήσαμε στα μέσα Σεπτέμβρη, ένα μέρος αυτής της δουλειάς θα το παρουσιάσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Όπως είπε και η κ. Σαλτσίδου η 11η Δεκέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα δικαιωμάτων του Παιδιού, επειδή όμως ήταν πολύ δύσκολο να γίνει η παρουσίαση αυτής της δουλειάς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέρος της στις 14 Δεκέμβρη», τόνισε η κ. Λαδοπούλου κάνοντας γνωστό ότι η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσικό Σχολείο.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.