Ενας διαφορετικος «Αιας» του Σοφοκλη στη σκηνη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Μιχάλης Σαράντης: «Όνειρό μου είναι, να κάνω όλες τις τραγωδίες έτσι, με τον Αποστόλη Χαντζαρά να ζωγραφίζει στη σκηνή»

Απόστολος Χαντζαράς
«Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τους χρόνους και τις αποστάσεις μας ώστε να μπορέσουμε να συναφηγηθούμε το έργο με διαφορετικό τρόπο, γιατί κάθε τέχνη είναι εντελώς διαφορετική, παρόλα αυτά τα καταφέραμε»

 
Δύο παραστάσεις, αντί για μία που αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα δώσουν σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, οι συντελεστές του «Αίαντα» λόγω της μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων.
 
Πρόκειται για μια μοναδική μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή, με μια σύμπραξη ηθοποιού και ζωγράφου επί σκηνής, που συναφηγούνται την ιστορία του Αίαντα.
 
Έτσι ο ηθοποιός κ. Μιχάλης Σαράντης, που ερμηνεύει όλους τους ρόλους, «συζεί» με τον ζωγράφο κ. Απόστολο Χαντζαράστη σκηνή, με τον ένα να μεταφέρει τον λόγο του τραγικού ποιητή, ενώ τον άλλο να δημιουργεί επί σκηνής πίνακες, οι οποίες βάζουν το κοινό μέσα στην τραγωδία και τα όσα διαμείβονται.
 
Για τις παραστάσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, οι συντελεστές παρέθεσαν συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή.

Ξεκίνημα με μια ποιοτική παράσταση 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με μια παράσταση αρχαίου δράματος, που πέρα από την θεατρική δίνει μια εικαστική διάσταση, ξεκινά για φέτος το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κ. Γιάννης Κυριαζής, ο οποίος καλωσόρισε τους συντελεστές στην φιλόξενη Κομοτηνή, που πάντα ζητά τέτοιες ποιοτικές παραστάσεις, που ανεβάζουν το επίπεδο και ικανοποιούν το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.
 
Απόδειξη ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, αντί για μία, την Παρασκευή.«Θα προσπαθήσουμε πάντα να φέρνουμε τέτοιου είδους παραστάσεις στην πόλη μας και να ικανοποιούμε το θεατρόφιλο κοινό» ανέφερε.

Μια διαφορετική προσέγγιση στη θεατρική απόδοση της τραγωδίας

Με τον Απόστολο Χαντζαράείναι φίλοι από παλιά, σημείωσε ο κ. Σαράντης, ο οποίος γοητευόταν από μικρός από τα αρχαία κείμενα.
 
Έτσι μια μέρα όταν διάβασε ένα κομμάτι από τον Αίαντα στο ατελιέ του κ. Χαντζαρά, αυτός του ζωγράφισε εκείνη την ώρα, μια εικόνα για τον Αίαντα.
 
«Αυτή την ομορφιά που πήρα εγώ εκείνη την ώρα, θέλησα να την μοιραστώ με τον κόσμο, και αυτό με τον καιρό προέκυψε και έγινε παράσταση, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μας Γιώργου Νανούρη» τόνισε.
 
Ο μύθος του Αίαντα είναι γνωστός, με τον μεγαλύτερο πολεμιστή, μετά τον Αχιλλέα, στην Τροία, να δικαιούται τα όπλα του μετά τον θάνατό του αλλά τελικά να καταλήγουν στον Οδυσσέα μέσα από δολοπλοκίες.
 
Όταν ο Αίας αποφασίζει να εκδικηθεί, στρεφόμενος κατά των Ατρείδων και του Οδυσσέα, παρεμβαίνει η θεά Αθηνά, θολώνει τα μάτια του, και στρέφεται προς τα κοπάδια του στρατού, νομίζοντας πως σκοτώνει αυτούς που τον αδίκησαν.
 
Όταν συνέρχεται, καταλαβαίνει τι έχει κάνει, και αυτοκτονεί, και γίνεται έτσι «ο πρώτος ήρωας της Ιστορίας που αυτοκτονεί, είναι ο πρώτος ήρωας της Ιστορίας ο οποίος μανιάζει από το κακό του».
 
Αυτό που προσπαθούν να κάνουν στην παράσταση, είναι να συναφηγηθούν, να πουν την ίδια ιστορία με διαφορετικό τρόπο.
 
Η παρουσία τους δεν είναι κάτι ευκαιριακό, και είναι χαρά τους να βρίσκονται στην Κομοτηνή, και σε κάθε πόλη της Ελληνικής Περιφέρειας, και αυτό γιατί τροφοδοτούνται από τον κόσμο και από το κείμενο.
 
Από την πλευρά του ο κ. Χαντζαράςζωγραφίζει 8 έργα επί σκηνής, σε μια προσπάθεια, όπωςσημειώνει, «να συναφηγηθούμε την ίδια μας αγάπη για το κείμενο, να πούμε ο ένας στον άλλο το κείμενο και αυτό να το εκλάβει ο θεατής» σημείωσε, κάτι που κάνουν γιατί τους αρέσει πολύ αυτή η ιστορία, καθώς και η μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας

«Αυτό που κάναμε, το κάναμε κατά λάθος, οπότε και εμείς τώρα καταλαβαίνουμε τι δυναμική έχει. Όνειρό μου είναι, να κάνω όλες τις τραγωδίες έτσι, μαζί με τον Αποστόλη» ανέφερε ο κ. Σαράντης, συνδυάζοντας και άλλες τέχνες.
 
Άλλωστε θεωρεί πως το να βλέπει κάποιος τον κ. Χαντζαρά να ζωγραφίζει μπροστά του, είναι τουλάχιστον τιμητικό, για αυτό και έχουν λαχτάρα να δουν πώς όλη αυτή η εμπειρία θα καταλήξει.
 
Ο δε κ. Χαντζαράς σημείωσε πως η δυσκολία του όλου εγχειρήματος οφειλόταν στην προσπάθειά τους να βρουν τους χρόνους και τις αποστάσεις τους,
 
«Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τους χρόνους και τις αποστάσεις μας ώστε να μπορέσουμε να συναφηγηθούμε το έργο με διαφορετικό τρόπο, γιατί κάθε τέχνη είναι εντελώς διαφορετική, παρόλα αυτά τα καταφέραμε» ανέφερε, τονίζοντας πως προσπαθούν να το αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.