Εναρξη Εκδηλωσεων Ποντιων Θρυλοριου
Με μία πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη από ήχους της παράδοσης το τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» άνοιξε τις φετινές εκδηλώσεις «Γιορτή Πολιτισμού στην καρδιά του θέρους» με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας. Το τμήμα νεολαίας λειτουργεί ατύπως μέσα στο σύλλογο από το 2001, διοικείται από τριμελή επιτροπή και τα παιδιά αποφάσισαν να το ονομάσουν «Τ΄ Αποθέρε» τιμώντας έτσι το ποντιακό έθιμο που πραγματοποιείται τα την εποχή αυτή.
Παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και μεγαλύτεροι έδωσαν το παρών τους και το στίγμα τους στη βραδιά παίζοντας την ποντιακή λύρα και τραγουδώντας τους καημούς του ποντιακού ελληνισμού.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντινομάρχης, εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Γρηγορόπουλος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Τρυφωνίδου και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Βαβατσικλής. Παρόντες επίσης ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αθανασιάδης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Μενεσελίδου και ο αντιδήμαρχος κ. Μανανάς.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Βαβατσικλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συλλόγου για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τονίζοντας ότι «καταφέρνει πάντοτε με τις εκδηλώσεις του να γεμίζει τις καρδιές μας με τα στοιχεία της εμμονής και πίστης στην παράδοση, και σε κάθε τι άλλο που αφορά στην προβολή και διατήρηση της πολιτισμικής και εθιμικής κληρονομιάς του μεγάλου τμήματος του Ελληνισμού που αποτελούν οι ποντιακής καταγωγής συνέλληνες που προσέφυγαν στην Ελλάδα και στη Θράκη και ιδίως οι ποντιακές οικογένειες του Θρυλορίου το οποίο ανήκει πλέον στο Δήμο Κομοτηνής, πλουτίζοντάς τον με την ψυχή και το δημιουργικό πνεύμα σας.
Γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του θέρους, και η αξέχαστη Κερασούντα και το μαγευτικό Γαρς, ξαναπερνούν – φωτεινά σημάδια – στις μνήμες, προβάλλοντας νοσταλγίες που αποτελούν το μόνο στήριγμα για την αποτροπή της ισοπέδωσης των πόντιων, που τείνει να κατακλύσει τη σύγχρονη ζωή μας.
Το πιο παρήγορο και το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι η αποψινή βραδιά των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στην Ποντιακή νεολαία του οικισμού σας και γενικότερα στην Ποντιακή νεολαία σε όλη την έκταση του Ελληνισμού.
Πρόκειται για μια σημαντική αναφορά και αφιέρωση στους Πόντιους νέους και νέες που σε όλη την Ελλάδα πλέον γεύονται και μεταδίδουν τη δύναμη και τη σημασία των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών του Πόντου».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαβατσικλή του απένειμε κούκλα που αναπαριστά γυναίκα πόντια και στη συνέχεια ο δήμαρχος κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων.
Ακολούθησε ποντιακό γλέντι το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
