Εναρκτηρια εκδηλωση των «Ελευθεριων 2002»

Η εναρκτήρια εκδήλωση των «Ελευθερίων Θράκης 2002» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου με κεντρικό ομιλητή τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. και Καθηγητή Ιατρικής Κωνσταντίνο Σιμόπουλο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης υπό την παρουσία πλήθους προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, ο Αντινομάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Βαβατσικλής, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, κ. Αβνί Μποτσαλί, ο διοικητής της Φρουράς Κομοτηνής και Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Ηλιάδης, εκπρόσωποι του στρατού, της αεροπορίας και της αστυνομίας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Βασίλης Κυπριανίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο πανανθρώπινο αξίωμα της ελευθερίας, ενώ μετέφερε μήνυμα του Δημάρχου Κομοτηναίων κ. Γιώργου Παπαδριέλλη, παρουσίασε δε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή κ. Σιμόπουλο.

Ο κ. Σιμόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος της ομιλίας του «Νομίζω πως δεν θα μπορούσε κανείς να ξεφύγει από το να προβάλλει την έννοια της ελευθερίας σήμερα που ξεκινάνε τα Ελευθέρια. Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει, βέβαια, από μία έννοια η οποία είναι παγκόσμια, είναι πια ένα ατομικό και ένα δημόσιο αγαθό η ελευθερία την οποία πρέπει να διεκδικούμε και να προφυλάσσουμε, αλλά με ποιον τρόπο; Θεώρησα σωστό να συνδέσω τα Ελευθέρια όχι προς τα μπρος, άλλα προς τα πίσω, να τα συνδέσω με τα τελευταία εκατό χρόνια πριν από τα Ελευθέρια που συμπίπτουν με την επανάσταση του ’21, που συμπίπτουν με τους εθνικούς πανηγυρισμούς, με διάφορες εκδηλώσεις.

Είχα να διαλέξω μεταξύ ενός κλασικού πανηγυρικού και ενός λόγου με κριτική σκέψη και αυτοσυνειδησία και λόγω ιδιοσυγκρασίας διάλεξα το δεύτερο.

Έτσι θεώρησα ότι θα έμενα πιστός στη διαχρονική πορεία του ελληνισμού με τη δημιουργία της επιστήμης και της φιλοσοφίας, που διαμόρφωσε την αυτοσυνειδησία του λογισμού και την ικανότητα της κριτικής σκέψης».

Ο κ. Σιμόπουλος ξεκίνησε από το 1821, το οποίο χαρακτήρισε υποθήκη, μαζί με «τα γεγονότα που ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη εμπνέοντος τον λαό ευψυχία και πίστη, δίνουν διδάγματα για τη μελλοντική πορεία του έθνους γεγονός στο οποίο πρέπει να στοχεύουμε».

Με τη λήξη της τελετής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης, ακολούθησε η λαμπαδηφορία, η οποία ξεκίνησε από την Λέσχη Κομοτηναίων για να καταλήξει στην πλατεία Ειρήνης με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.