Εναντια στην πολιτικη υποβαθμισης της παιδειας

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την παιδεία πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που είχαν λάβει χώρα πέρσι και πρόπερσι στα πλαίσια της εναντίωσης με την πολιτική της υποβάθμισης της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Στην πορεία συμμετείχαν η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων Ροδόπης και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Στόχος των διοργανωτών της πορείας η εξασφάλιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν παιδείας με:

•Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας. Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών στο 15% κρατικού προϋπολογισμού.

•Θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων.

•Δημιουργία Ενιαίου Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου για διεύρυνση της βασικής εκπαίδευσης όλων των νέων ως τα 18 με κατάργηση του διπλού δικτύου γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

•Οικοδόμηση συστήματος δημόσιων επαγγελματικών σχολών για πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση στους νέους μετά τα 18, αφού ολοκληρώσουν τη γενική εκπαίδευση.

•Διαμόρφωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ισότιμα ιδρύματα για καλλιεργημένους επιστήμονες με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και επαγγελματικής ικανότητας.

•Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους.

Στην προσπάθειά της να αντισταθεί σ’ αυτή την πολιτική, από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και στα πλαίσια της εξεταστικής η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας έκανε προσπάθειες προκειμένου να λάβουν χώρα γενικές συνελεύσεις και μαζικές διεργασίες μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, με στόχο την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος από κοινού με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, «για να πάμε ακόμα πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα, μιας και έχουμε μπροστά μας την πρόθεση εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε δύο ημέρες έχουμε την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών της Κοινοτικής Οδηγίας που εξισώνει τα πτυχία μας με τα κολέγια και με τα παραμάγαζα της γνώσης», σύμφωνα με τον Βασίλη Σταυρινό, μέλος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας από το ΤΕΦΑΑ.

Ο κ. Σταυρινός τόνισε ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί στην αύξηση του κόστους σπουδών τόσο της μέσης εκπαίδευσης (φροντιστήρια-αναλώσιμα), όσο και την ανώτατης εκπαίδευσης με τις ανάγκες για σίτιση, στέγαση, μεταφορά, αναλώσιμα, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να χρειάζεται 700 ευρώ. «Δεν είμαστε εδώ απλά για να αντισταθούμε στην δέσμη αυτών των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και υπό την υποταγή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε τη διεκδίκηση που έχουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, η οποία δεν θα βασίζεται πάνω στις ανάγκες της αγοράς και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου για να βγάλουν περισσότερα κέρδη, αλλά θα βασίζεται πάνω στην ανάγκη για πραγματικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα δουλεύουν για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και την πρόοδο της κοινωνίας».

Σχετικά με τη μη ανταπόκριση του κόσμου στις πορείες που έχουν διοργανωθεί και στο παρελθόν, ο κ. Σταυρινός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την συμμετοχή του κόσμου. Θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν όλοι αυτοί που έχουν συμφέρον απ’ την ανατροπή αυτής της πολιτικής βγουν στους δρόμους, όταν συναντηθεί το φοιτητικό κίνημα στο δρόμο της διεκδίκησης και της σύγκρουσης μ’ αυτή την πολιτική, τότε που θα έχουμε πραγματικά νικηφόρες αλλαγές, νικηφόρες διεκδικήσεις».

Σχόλιο για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία

Σχολιάζοντας το νέο μέτωπο που άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης και αφορά στα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ, ο κ. Σταυρινός εξήγησε ότι τα νέα μέτρα που προωθούνται είναι αλυσίδα, καθώς το ένα εξυπηρετεί το άλλο. «Πάντα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στην ανάγκη για αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Επομένως, τα προσχέδια και τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και για την έρευνα είναι σ’ αυτή την λογική. Συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά δεν θα καθορίζονται καθαρά με ακαδημαϊκούς όρους και θα μπουν δίδακτρα σ’ όλα τα μεταπτυχιακά. Η έρευνα παραδίδεται πλήρως στις επιχειρήσεις, στον ιδιωτικό τομέα, που σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο κάτι τέτοιο, γιατί δεν γνωρίζουμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η έρευνα και δεν ο σκοπός της έρευνας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.