Ενα νεο κτιριο-κοσμημα απεκτησε η Ξανθη

Φάρος πολιτισμού ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη - Γιώργος Παυλίδης «Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ξάνθης και της Περιφέρειας»

Ένα νέο σημείο αναφοράς απέκτησε την Κυριακή 17 Απριλίου η Ξάνθη, με τα εγκαίνια του εξαιρετικής αρχιτεκτονικής διατηρητέου μνημείου, του «Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης» , ένα κτίριο που αναγέρθηκε στο τέλος του 19°” αιώνα, μεταξύ των ετών 1897-1898, από τον Εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Ισαάκ Ντανιέλ, στο οποίο γεννήθηκε το 1925 ο Μάνος Χατζιδάκις.
 
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, για τον οποίο το έργο αποτελεί προσωπικό στοίχημα εδώ και μια 15ετία, όταν ως Νομάρχης Ξάνθης το 2000 είχε τις πρώτες σκέψεις για την αποκατάσταση και λειτουργία ως χώρου πολιτισμού αυτού του κτιρίου, που βρίσκονταν σε κατάσταση εγκατάλειψης.
 
Επίσης παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Ξάνθης κ.κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και Στάθης Γιαννακίδης, οι βουλευτές Καβάλας κ.κ. Κώστας Μορφίδης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.
 
Παρόντες επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης, καθώς και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Επίσης στην εκδήλωσης παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος μαζί με πλήθος Δημοτικών συμβούλων, ο Πρύτανης του Δημοκριτείο Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Παντελής Μπότσαρης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. 

Κόσμημα για την πόλη

Της τελετής εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος χαρακτήρισε το κτίριο κόσμημα για την πόλη, σημειώνοντας πως είναι αγαθή τύχη για το λαό της Ξάνθης ότι οι αρχές του τόπου, η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, σε συνεργασία με εκλεκτούς και εμπνευσμένους αρχιτέκτονες μηχανικούς, καλλιτέχνες και τεχνίτες συντηρούν και αποδίδουν σε χρήση τέτοια μνημεία, που είναι η πνευματική και πολιτιστική του κληρονομιά.
 
Ευχήθηκε δε το μνημείο αυτό της πολιτιστικής κληρονομιάς να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το λαό της πόλης και της περιοχής. 

Μια περιπέτεια 15 ετών ευοδώνεται

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα για τον πολιτισμό του τόπου, και την προοπτική όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και του συνόλου της Περιφέρειας, αλλά και την αρχιτεκτονική της.
 
«Πρόκειται για μια σημαντική μέρα και για τους νέους, γιατί ο χώρος είναι ζωντανός, θα δίνει μηνύματα και προοπτική σε αυτούς. Είναι μια κυψέλη για τα παιδιά όλης της Ελλάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η αξιοποίηση και η βιωσιμότητα του χώρου, αλλά και η δυναμική που θα αποκτήσει από την κοινωνία θα πρέπει, κατά τον Περιφερειάρχη, να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για την αξιοποίησή της, για τα παιδιά, για την ανάπτυξη του τόπου.
 
Ο κ. Παυλίδης αφηγήθηκε την δεκαπεντάχρονη περιπέτεια για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχοντας ζήσει όλες τις πτυχές από την πρώτη στιγμή, από τις πρώτες σκέψεις. Η ιδέα ξεκίνησε όταν στην προσπάθεια της Νομαρχίας να ανακηρύξουν τις προσωπικότητες του 20ου αιώνα της Ξάνθης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μάνος Χατζιδάκις, άρχισαν να συγκεντρώνουν προσωπικές εμπειρίες, σε πολλές από τις οποίες τονιζόταν ότι στο συγκεκριμένο οίκημα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις.
 
Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να αποκτηθεί από το Δημόσιο, τη στιγμή που όλο το κτίριο βρισκόταν σε κατάσταση εγκατάλειψης ενώ στο ισόγειο στεγαζόταν υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού.
 
Προσδιορίζοντας την ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου ο κ. Παυλίδης, τότε Νομάρχης Ξάνθης, είχε την ιδέα και ζήτησε να παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης το συγκεκριμένο κτίριο από το οποίο παραχωρήθηκε αρχικά μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος το 2001.
 
Με εισήγηση του το 2003 προκηρύχθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης κλειστός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης το κτιρίου.
 
Τελικά το 2005 παραχωρήθηκαν και το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου, και έτσι ανατέθηκε η μελέτη συνολικής δαπάνης και κατόπιν εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Νομαρχίας Ξάνθης.
Μετά από μεγάλες προσπάθειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες, η α’ Φάση με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ, ξεκίνησε από τη Νομαρχία, υπογράφηκε σύμβαση στις 21/4/2010 και άρχισε η εξέλιξη ανακαίνισης του έργου. Στις 14/11/2011 το έργο επί αιρετής Περιφέρειας με Περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη μεταφέρθηκε ως είχε δημοπρατημένο και κατασκευαζόμενο με ταυτόχρονη ένταξη της β’ Φάσης των εργασιών στο ΕΣΠΑ 2007-2014, συνεχίστηκε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2015 με το σύνολο του εξοπλισμού επί Περιφερειάρχη πλέον Γεώργιου Παυλίδη. 

Κυψέλη ανθρώπων και πολιτισμού

Ο κ. Παυλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κτίριο θα μετεξελιχθεί σε μια κυψέλη ανθρώπων, πολιτισμού, μουσικής, ιδεών, σκέψεων και πνεύματος, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και την Περιφέρεια.
 
Πρόκειται για ένα κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο συνολικής επιφάνειας κτιρίου 1.492 τ.μ. Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται μια Μουσική Βιβλιοθήκη, ένα εκθετήριο αλλά και χώρος πώλησης μουσικών δημιουργιών από εργαστήρια μουσικής Παιδείας, αλλά και μικρό ορχηστρικό σύνολο κατά το πρότυπο της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Στον 1° όροφο θα υπάρχει ένα καφέ-θέατρο με χρήση και του εξώστη για θερινές δραστηριότητες, ενώ προβλέπονται προθήκες μουσειακού μουσικού χαρακτήρα. Στον 2° όροφο υπάρχει ένας λιτός χώρος μνήμης του Μάνου Χατζιδάκι, εκεί όπου γεννήθηκε, ενώ στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι αργότερα να συγκεντρωθούν προσωπικά αντικείμενα και να διαμορφωθεί ανάλογα ο χώρος ώστε να αντιστοιχεί στην προσωπικότητα του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος γεννήθηκε το 1925 στις 23 Οκτωβρίου στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, και στον οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα στην μουσική και στο πιάνο, που προϋπήρχε στο χώρο, από την Αρμένισσα δασκάλα πιάνου Άννα Αλτουνιάν.
 
Τη μνήμη του μεγάλου αυτού Δημιουργού, Συνθέτη, ανθρώπου της Τέχνης και της Σκέψης με τεράστια προσφορά στη Χώρα και στην Παγκόσμια τέχνη, θα τιμήσει η περιφέρεια, τόνισε ο κ. Παυλίδης, στον βαθμό και το μέτρο που του αντιστοιχεί γιατί η γέννησή του τιμά τον τόπο, τιμά την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα. 

Χώρος συνάντησης πολιτών και τέχνης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος τόνισε πως η οικία του μεγάλου συνθέτη, μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο που ταυτίζεται με αυτόν και θα είναι ένας χώρος όπου θα συναντιούνται πολίτες για να συνθέσουν μια νέα αφήγηση υπό τη μόνιμη και αποφασιστική επίδραση του Χατζιδάκι.
 
Η τελετή έκλεισε με τιμητική αναφορά στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, από τον Κριτικό και Ιστορικό Μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, συνοδεία της σολίστ πιάνου Ντιάνας Βρανούση, και Ρεσιτάλ έργων από τον τραγουδοποιό Ηλία Λούγκο προς τιμή του Μ. Χατζιδάκι, με σολίστ στο πιάνο τη Δέσποινα Στεφανίδου.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.