«Εν Χορδαις»: η πρωτοβουλια που πηγαινει την ελληνικη παραδοσιακη και βυζαντινη μουσικη… εκτος συνορων

Με αφορμή την σημερινή παράσταση «Το παραμύθι της Μουσικής» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θρακικού Πελάγους» - Κυριάκος Καλαϊτζίδης, συνθέτης, ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Έχουμε δώσει συναυλίες σε 45 περίπου χώρες, σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους»

Μία πολύ σημαντική παρουσία θα έχουμε στην περιοχή μας σήμερα, Παρασκευή 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ «Θρακικού Πελάγους». Ο λόγος για το διεθνώς καταξιωμένο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» το οποίο θα παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας την μουσική παράσταση «Το παραμύθι της Μουσικής» βασισμένη στο  ομώνυμο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέως Βασιλικής Νευροκοπλή, το οποίο διαδραματίζεται στη Βυζαντινή Μαρώνεια.
 
Την ανάγνωση –δραματοποίηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα συνοδεύει μουσική που συνέθεσε ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ο «εμπνευστής» αλλιώς του «Εν Χορδαίς» που από την ίδρυσή του το 1993 και έπειτα έχει χαράξει λαμπρή πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντάς το σήμερα ως το πλέον καταξιωμένο μουσικό ελληνικό σχήμα.
 
Το «Εν Χορδαίς» έχει να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο, πρωτοτυπία και ποιότητα έργο, απλωμένο σε όλη τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο, με συντελεστές κορυφαίους μουσικούς, μουσικολόγους και καθηγητές μουσικής. Τιμήθηκε με το βραβείο της γαλλικής ραδιοφωνίας για τις Μουσικές του Κόσμου “Prix France Musique des Musiques du Monde”, ενώ ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς» ήταν για το έτος 2006 η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το Βραβείο Sharjah της UNESCO.
 
Και αυτά είναι μόλις χαρακτηριστικά της αναγνώρισης που έχει λάβει καθόλα τα χρόνια της πορείας του, με στόχο την έρευνα, τη μελέτη, τη διδασκαλία  και την παρουσίαση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.
 
Με αφορμή την παρουσία τους στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, ο κ. Κυριάκος Καλαϊτζίδης, συνθέτης, ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Εν Χορδαίς» μίλησε στον «ΠτΘ» για το περιεχόμενο της παράστασης και το σχήμα «Εν Χορδαίς».
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Καλαϊτζίδη σήμερα θα βρίσκεστε στην Ροδόπη και συγκεκριμένα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, παρέα με το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» για την μουσική παράσταση «Το παραμύθι της Μουσική». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.
Κ.Κ.:
Διαδραματίζεται στην Μαρώνεια. Το κείμενο είναι  της Βασιλικής Νευροκοπλή και η μουσική δική μου. Δημιουργήθηκε όταν σκεφτήκαμε την υλοποίηση ενός προγράμματος για παιδιά, όταν και αποτάθηκα στην κ. Νευροκοπλή για τη συγγραφή ενός παραμυθιού μέσα στο οποίο να περνούν όλα τα μουσικά όργανα της Μεσογείου. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο  Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στην Γερμανία, την Ελβετία και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος. Είμαστε πάρα πολλοί χαρούμενοι που θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε και στην Μαρώνεια.
 

ΠτΘ: Η εμφάνισή σας στην Μαρώνεια, αποτελεί μία μεγάλη τιμή για τον τόπο μας. Έχετε διανύσει πολλά μουσικά χιλιόμετρα προωθώντας την ελληνική μουσική παράδοση και όχι μόνο ως μουσικό σχήμα. Πώς ξεκίνησε το «Εν Χορδαίς»;
Κ.Κ.:
Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» δημιουργήθηκε το 1993, στο πλαίσιο μίας γενικότερης πρωτοβουλίας που αφορούσε στην ελληνική παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, πάντα με τον ίδιο τίτλο «Εν Χορδαίς» όπου περιελάμβανε το μουσικό σχήμα, την ομώνυμη σχολή μουσικής, τις εκδόσεις δίσκων και βιβλίων και την διοργάνωση κάθε είδους δραστηριότητας που έχει σχέση με το αντικείμενο.  Όλα αυτά τα 25 χρόνια έχουν γίνει πολλά πράγματα.  Αν εστιάσω στο μουσικό σχήμα, έχουμε δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο, σε 45 περίπου χώρες, σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους και πολλούς καταξιωμένους. 

«Η δημιουργία του “Εν Χορδαίς” ήρθε να καλύψει ένα κενό στην ελληνική και όχι μόνο πραγματικότητα σε σχέση με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική» 

ΠτΘ: Η πρωτοβουλία δημιουργίας του «Εν Χορδαίς» που βασίστηκε; Ήρθε να καλύψει ένα κενό σε ό,τι αφορά την έρευνα και την επικοινώνηση στους νεότερους της ελληνικής μουσικής παράδοσης ή σε μία δική σας ανάγκη και των συνεργατών σας;
Κ.Κ.:
Ήταν και τα δύο ταυτόχρονα. Υπήρχε μία ανάγκη όχι απλώς μουσικής έκφρασης, αλλά και επικοινώνησης στο ευρύ κοινό της μουσικής που αγαπούμε και υπηρετούμε.  Αφετέρου διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην ελληνική πραγματικότητα και αργότερα,  καθώς ανοίξαμε τα φτερά μας στην λεκάνη της Μεσογείου και στις άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοιο ζήτημα.  Οπότε η δουλειά μας έγινε δεκτή και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας. 

«Το γεγονός ότι εδρεύουμε στην Θεσσαλονίκη μας ώθησε να ανοιχτούμε εκτός συνόρων» 

ΠτΘ: Δημιουργήσατε ένα εργαστήρι ήχων, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Σας βοήθησε το γεγονός ότι η βάση σας είναι στην Θεσσαλονίκη ή αποτέλεσε για εσάς εμπόδιο;
Κ.Κ.:
Μας έχει βοηθήσει με έναν περίεργο τρόπο, υπό την έννοια ότι το γεγονός ότι εδρεύουμε στην Θεσσαλονίκη μας ώθησε να ανοιχτούμε εκτός συνόρων. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει ή έχουν βρει ανταπόκριση στην Αθήνα, κατά κάποιον τρόπο «εγκλωβίστηκαν» . Εμείς έχοντας ως έδρα την Θεσσαλονίκη, και επομένως μία δυσκολία πρόσβασης στην Αθήνα και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να ανοιχτούμε προς τα έξω. Λειτούργησε δηλαδή προς όφελός μας. 
 
ΠτΘ: Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ως προς τα επόμενα βήματα του «Εν Χορδαίς»;
Κ.Κ.:
Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε σίγουρα είναι το τριήμερο εκδηλώσεων που ετοιμάζουμε στο τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη για τα 25 χρόνια του «Εν Χορδαίς».

Το μουσικό σχήμα «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ»… 

…είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.
 
Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, η ελληνική μουσική παράδοση και οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου, μεταβυζαντινή μουσική από χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος – 19ος αι), μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, καθώς και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
 

Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), το Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bozar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff – Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room of South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre De La Ville – Les Abbesses (Παρίσι) και άλλους πολλούς. Σημαντικές είναι ακόμη οι συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Κεμπέκ, Λουξεμβούργο, Τύνιδα, Αμμάν, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσός, Βηρυτός, Άμπου Ντάμπι, Μουσκάτ, Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ, Προύσα, Ικόνιο κ.α.), καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Καναδούς, Εβραίους και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.
 
Τον Νοέμβριο του 2006 το «Εν Χορδαίς» συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο επίσημο ταξίδι του στα ΗΑΕ και το Ομάν, ενώ το 2007 αποτέλεσε επίσημη πρόταση του Ελληνικού τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah για την προβολή του αραβικού πολιτισμού.
 
Τον Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας “Prix France Musique des Musiques du Monde” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας, για τη συνδρομή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Το βραβείο συνοδεύεται από την ηχογράφηση ενός δίσκου του «Εν Χορδαίς» για την γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occora με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mundi.
 
Όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια του σχήματος «Εν Χορδαίς» έχει παρουσιαστεί εκτενώς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας ενθουσιώδης κριτικές καθώς και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Turkish Radio Television, Al Jazeera, ΕΡΤ κλπ).

Η ιστορία του παραμυθιού…

Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή.

Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή με τον καιρό θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί.

Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες για ν’ αποφασίσει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.