«Εμεις τους ονομαζουμε Γαλατες»

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στους μύθους Ελλήνων και Κελτών ζωντανεύει στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Κάλεσμα προς το θεατρόφιλο κοινό όλης της Ροδόπης να παρακολουθήσει την παράσταση «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες», ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στον μύθο, των Χρήστου Χαρτοματσίδη και Jack Harte που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας στις 9 το βράδυ, απηύθυναν οι συντελεστές της παράστασης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 19 Ιουλίου.
 
Η παράσταση, η οποία κλείνει και το 6ο Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών, σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτιστικής συνεργασίας των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, καθώς για δεύτερη φορά, μετά την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» πέρυσι, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει θεατρική του δουλειά στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών να τονίζουν πως αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Το παρών έδωσε και ο κ. Harte, ο οποίος έκανε το μακρινό ταξίδι από την Ιρλανδία για να παρευρεθεί στην πρεμιέρα, και περιέγραψε γιατί επέλεξε να προσθέσει στην παράσταση το μύθο του Λου και του Μπέιλορ (Lygh ant Balor), ελπίζοντας πως το κοινό θα μπορέσει να δει παραλληλισμούς με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. 

Σημείο τιμής η παράσταση για ΔΗΠΕΘΕ και Δήμο Μαρωνείας Σαπών 

«Σημείο τιμής» χαρακτήρισε την παράσταση η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, επισημαίνοντας πως η ιδέα κατατέθηκε αρχικά από τον κ. Γιώργο Ευφραιμίδη με σκοπό να αναδείξει θεατρικά και μουσικά τα κοινά στοιχεία της θρακικής και της κέλτικης παράδοσης και κατέληξε σε μια παράσταση που είναι κατεξοχήν προϊόν ντόπιων δημιουργών που θα παρουσιαστεί σε ένα εμβληματικό χώρο.
 
«Το όραμα αυτό το ενστερνιστήκαμε ως ΔΗΠΕΘΕ, και το καταθέσαμε στον Χρήστο Χαρτοματσίδη ο οποίος το υποδέχτηκε με πάρα πολύ μεγάλη χαρά, έγραψε μύθους αντλώντας θέματα από την παράδοσή μας απευθύνοντας και ένα κάλεσμα στον Jack Harte ένα από τους σημαντικότερους Ιρλανδούς συγγραφείς, ο οποίος με εξίσου μεγάλη προθυμία και χαρά αποδέχτηκε την πρόταση και έγραψε ένα θεατρικό ιρλανδικό μύθο» σημείωσε η κ. Μενεσελίδου, τονίζοντας πως από εκεί και πέρα ανέλαβε δράση η δασκάλα του εργαστηρίου κ. Άννυ Μαχαιροπούλου για την σκηνοθεσία, ενώ τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο κ. Ευφραιμίδης και ο κ. Νίκος Σακίδης, ώστε να προκύψει η παράσταση.
 
Η κ. Μενεσελίδου ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη και τον συνεργάτη του κ. Σάκη Αντωνίου, για τη σημαντική τους συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με αυτή την εξαιρετική δουλειά, που δείχνει ότι ο τόπος μας έχει σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις αλλά και ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα που στηρίζει και προωθεί την εξαιρετική ντόπια δημιουργία η οποία υπάρχει και συνεχίζει ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία να καταθέτει τις δυνάμεις της.
 
Από την πλευρά του Δήμου Μαρωνείας Σαπών ο κ. Σάκης Αντωνίου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παράστασης για την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν πραγματοποιώντας την πρώτη παράσταση αυτού του έργου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών.
 
«Τέτοιες εκδηλώσεις», σημείωσε, «δικαιώνουν την επανάχρηση του αρχαίου θεάτρου, το οποίο ανήκει στο κοινό της Ροδόπης», για αυτό και οι ντόπιοι δημιουργοί έχουν τον πρώτο λόγο να παρουσιάσουν τη δουλειά και τη δημιουργία τους και αν καταδείξουν ότι μέσα από την τρισχιλιετή παρουσία του Θρακικού Ελληνισμού στην περιοχή να παρουσιάσουν επάξια έργα τα οποία θα προσθέσουν την νεότερη ιστορία στο Αρχαίο Θέατρο. 

«Η Ελλάδα γέννησε το θέατρο» 

Την μεγάλη τιμή που αισθάνεται να βρίσκεται στην Ελλάδα και την Κομοτηνή εξέφρασε ο Ιρλανδός Συγγραφέας κ. Jack Harte, σημειώνοντας πως παρόλο που η χώρα του έχει μια μακρά παράδοση στη συγγραφή και την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, πάντα ατενίζουν την χώρα μας ως το μέρος όπου γεννήθηκε το θέατρο χιλιάδες χρόνια πριν.
 
«Παρόλο που το θέατρο εξελίχθηκε τόσο πολύ τους τελευταίους αιώνες θεωρώ πως τα επιτεύγματα των αρχαίων τραγικών, Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, δεν ξεπεράστηκαν ποτέ, για αυτό και είναι σημαντική τιμή για εμένα να έρχομαι στην Ελλάδα και να βλέπω τη δουλειά μου να ανεβαίνει σε ένα από τα υπέροχα αρχαία θέατρά σας, αυτό της Μαρώνειας» σημείωσε.
 
Βέβαια αρχικά βρήκε αρκετά διασκεδαστική την ιδέα του κ. Χαρτοματσίδη για το έργο, που επικεντρώνεται σε μια ομάδα Κελτών και Ελλήνων, μιας και την τελευταία φορά που οι Κέλτες πέρασαν από την Ελλάδα, άφησαν πίσω τους καταστροφή.
 
«Πολλά χρόνια πριν είχα πάει στο αρχαίο μαντείο των Δελφών. Κρατούσα χαμηλά το κεφάλι μου και προσπαθούσα να μην υποδύομαι τον Ιρλανδό, μιας και κάθε φορά που έβλεπα κάποιο πεσμένο ερείπιο αναρωτιόμουν, μήπως οι Κέλτες το έκαναν αυτό;» παρατήρησε για να σπεύσει να διευκρινίσει όμως πως οι Έλληνες όμως φαίνεται να έχουν συγχωρέσει τους Κέλτες για ό,τι έκαναν, και οι Κέλτες από την πλευρά τους πάντα αντιμετώπιζαν με δέος όλα τα επιτεύγματα των Ελλήνων σε όλες τις τέχνες, και ιδιαίτερα στο θέατρο, το οποίο και υιοθέτησαν ως μια από τις σημαντικότερες τέχνες τους, σημείωσε, και τώρα αυτές οι παραδόσεις ενώνονται. 

Παράλληλες διαδρομές δύο μυθολογιών 

Η απόφασή του να διηγηθεί την ιστορία του Λου και του Μπέιλορ (Lygh ant Balor) ξεκίνησε από τη συνειδητοποίηση ότι όλες οι μυθολογίες έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία, μιας και προσπαθούν να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα, μέσα από ιστορίες που αποτέλεσαν τελικά τη μυθολογία τους.
 
Για αυτό και όταν αναζητούσε ένα πρόσωπο της Κελτικής Μυθολογίας για αυτή την ιστορία, επέλεξε τον Lygh, ο οποίος έχει πολλά κοινά με τον Απόλλωνα.
 
Οι περισσότερες ιστορίες του Lygh αφορούν το πώς απέκτησε τη δύναμή του και τους αγώνες που έκανε, με τα κοινά να είναι τόσα πολλά που να φαίνεται ότι οι Κέλτες έκλεψαν κάποιες ιστορίες περνώντας από την Ελλάδα, αν και τελικά φαίνεται ότι είναι κοινοί μύθοι που πηγάζουν από την προσέγγιση των ανθρώπων στο περιβάλλον και τα φυσικά φαινόμενα.
 
Ο μύθος της νίκης του Lygh απέναντι στον Balor είναι η νίκη του ήλιου απέναντι στον χειμώνα, μιας και ο Balor είναι ένας μονόφθαλμος γίγαντας, ο οποίος συνδέεται με το βορρά, το κρύο, το σκοτάδι και την καταστροφή, που όταν ανοίγει το μάτι του ό,τι βλέπει καταστρέφεται.
 
Ο δε Lygh όταν εμφανίζεται, λάμπει σαν τον ήλιο, και οι άνθρωποι που τον βλέπουν νομίζουν ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση, ενώ έρχεται να τους ελευθερώσει από το κρύο και την καταστροφή.
 
Ο Lygh όμως δεν είναι μόνο ο θεός του ήλιου, αλλά και ο θεός προστάτης των τεχνών, που δημιούργησε αγώνες παρόμοιους με τους Ολυμπιακούς όπου νέοι άντρες, και ίσως γυναίκες, μπορούσαν να μάχονται μεταξύ τους χωρίς να αφήνουν όμως νεκρούς πίσω τους, σημείωσε ο κ. Harte, για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απεικόνιση του μύθου θα βρει ανταπόκριση στο κοινό και τα βιώματά του. 

Συγκίνηση και δέος 

Τη συγκίνηση και το δέος που του προκαλεί το γεγονός ότι ένα δικό του έργο παρουσιάζεται σε ένα χώρο όπως το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας εξέφρασε ο κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης, ευχαριστώντας το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και το Δήμο Μαρωνείας Σαπών που του έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Μιας και η παράσταση αφορούσε Ελληνικούς και Κέλτικους μύθους, υπήρξε η ιδέα να υπάρξει και μια συμμετοχή από ένα γνήσιο απόγονο των Κελτών, τον κ. Harte, που έκανε τη θεατρική απόδοση του μύθου του Λου και του Μπέιλορ (Lygh ant Balor) για την παράσταση, τονίζοντας πως από τις πρόβες φαίνεται ότι θα είναι εντυπωσιακή.
 
Από την πλευρά της η κ. Άννυ Μαχαιροπούλου εξήρε την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων στην παράσταση, που εργάστηκαν και έκαναν το καλύτερο δυνατό, ώστε να τμήσουν και το χώρο στον οποίο παρουσιάζουν την παράσταση, αλλά και το έργο που καλούνται να ανεβάσουν. Τόνισε δε πως την παράσταση πραγματοποιεί το τμήμα Ενηλίκων του εργαστηρίου, με την προσθήκη όμως και μελών από άλλα τμήματα.
 
Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Ευφραιμίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ηλία Ιωαννάκη για την βοήθειά του ιδιαίτερα στον παραδοσιακό τομέα, τον Νίκο Σακίδη που τον βοήθησε να παντρέψει την Ιρλανδική και την Ελληνική μουσική, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.