Ελενη & Σουζανα Βουγιουκλη «Η μουσικη για εμας αποτελει ενα προσωπικο αιτημα»

Άρτι αφιχθείσες από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν κάνουν σήμερα στάση στην Κομοτηνή

Συνεχώς σε κίνηση, ταξιδεύουν μέσα και έξω, στον τόπο και στον χρόνο, μελετούν, ερευνούν και πειραματίζονται συνεχώς γύρω από τη μουσική. Ακολουθούν και υπηρετούν πιστά αυτό που διάλεξαν να κάνουν παντί τρόπω. Ο λόγος για τις Ελένη και  Σουζάνα Βουγιουκλή, που ξεκίνησαν δειλά δειλά τα βήματα τους στη μουσική από τη γειτονική Ξάνθη και πλέον περιδιαβαίνουν μουσικά όλη την υφήλιο. Από τη Νέα Υόρκη, την Οδυσσό, το Μιλάνο και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν πρόσφατα, μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σήμερα την Κομοτηνή…
 
Στην Κομοτηνή θα βρεθούν λοιπόν σήμερα η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρέα με τους μουσικούς Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο για μια μουσική παράσταση που θα λάβει χώρα στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Λίγο πριν την συναυλία η Ελένη Βουγιουκλή φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» συνομιλώντας με τη Νατάσσα Βαφειάδου και την Τζένη Κατσαρή για την επικείμενη εμφάνισή τους στην Κομοτηνή αλλά και τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούν, την ερευνητική εργασία που προηγείται αλλά και την ψυχική και πνευματική τους στάση απέναντι σε αυτό που διάλεξαν να υπηρετούν, τη μουσική.
 
Ελένη Βουγιουκλή όμως εφ’ όλης της ύλης…
 
ΠτΘ: Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουμε εδώ στην Κομοτηνή, θα δούμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά;
Ε.Β.:
Το Σάββατο 21 Μαΐου θα είμαστε στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Είναι πολύ μεγάλη χαρά μας που επιστρέφουμε στην Κομοτηνή, που επιστρέφουμε στη Θράκη, στον τόπο μας. Θα είμαστε μαζί με τους υπέροχους μουσικούς μας, Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο. Θα παρουσιάσουμε σαφώς τραγούδια μας από τον πιο πρόσφατο δίσκο μας «To be safe» αλλά και τραγούδια από όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα παρουσιάσουμε τραγούδια από κάποια επερχόμενή μας δουλειά, την οποία προετοιμάζουμε όλο αυτό τον καιρό και θα είναι χαρά μας να τη μοιραστούμε με το κοινό της Θράκης. 

«Η μουσική για εμάς αποτελεί ένα προσωπικό αίτημα»

ΠτΘ: Δυο ερωτήσεις τώρα… Η πρώτη, ποιες είναι οι εντυπώσεις  από τα τελευταία μουσικά σας ταξίδια  στο εξωτερικό; Και η δεύτερη, από το βιογραφικό σας και από την παρουσία σας στην σκηνή φαίνεται  η μουσική και η μελέτη ν' αποτελούν τρόπο ζωής σας; Είναι έτσι;
Ε.Β.:
Ήταν περίπου πριν από έξι μήνες, που συμμετείχαμε στη Biennale Nέων του Μιλάνου, όπου ήταν μαγικά,  και τώρα μόλις επιστρέψαμε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμπράξαμε με αζέρους μουσικούς, σε μια συναυλία όπου αναδείχθηκαν τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και στην αζέρικη mugham μουσική. Βγήκαν εκπληκτικά πράγματα. Παίξαμε σε ένα θέατρο υπέροχο, το International Mougham Center, το οποίο ήταν κατάμεστο, ο κόσμος ήταν ενθουσιώδης και γενικά γυρίσαμε με μια πολύ πλούσια εμπειρία και πολλή συγκίνηση. Επιπλέον ήταν διπλή χαρά καθώς είμαστε οι πρώτοι Έλληνες που παίξαμε σε αυτόν τον χώρο.
 
Η μουσική για εμάς αποτελεί ένα προσωπικό αίτημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η μουσική και η αναζήτηση και η έρευνα των καθολικών στοιχείων που κάνουμε στις παραδόσεις των λαών, αλλά και στις δικές μας συνθέσεις φυσικά, είναι μια μακροχρόνια δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς τέλος. Απλά υπάρχουν κάποιοι σταθμοί στην πορεία αυτή όπου φανερώνεται το αποτέλεσμα τής μέχρι τότε δουλειάς . Για εμάς είναι μια πολύ ευχάριστη και φυσική διαδικασία. Εννοείται πως είναι χαρά μας να ασχολούμαστε με αυτό που μας ενδιαφέρει χωρίς να νιώθουμε ότι κάνουμε εκπτώσεις. Περνάμε πολύ καλά και με το πώς παίζουμε και με το πώς το δέχεται ο κόσμος και όλη αυτή η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ μας είναι πολύ σημαντική. Οπότε κερδίζουμε κάθε φορά και έμπνευση και δύναμη για να συνεχίσουμε. Αποτελεί για εμάς μια πολύ φυσική διαδικασία. 

«Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στη Θράκη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο ανοιχτές νιώθουμε και στην ψυχή και στο μυαλό»


ΠτΘ: Πώς συνδυάζετε Φεστιβάλ παγκόσμιας φήμης και τοπικά; Ως Ελληνίδες που γνωρίζετε τα στερεότυπα που τρέφουμε για τους “άλλους”, στο μουσικό σας ταξίδι στους άλλους πολιτισμούς, επιβεβαιώνετε ότι η μουσική είναι η μια από τις ουσιαστικότερες γλώσσες επικοινωνίας των λαών;
Ε.Β.:
Για εμάς είναι εξίσου σημαντικά όλα. Γενικά ο πολιτισμός δεν είναι ένα είδος πολυτέλειας, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να υπάρχει ανά πάσα στιγμή  στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Δεν έχει να κάνει με το πόσο σημαντικό είναι το ένα ή το άλλο. Πάντως είναι απίστευτο το πόσα κοινά στοιχεία μπορεί να βρει κανείς ανάμεσα στους πολιτισμούς των λαών, είναι και για εμάς συγκλονιστικό κάθε φορά που μας συμβαίνει. Όπως και αυτή τη φορά με τους αζέρους μουσικούς, που και οι ίδιοι δεν φαντάζονταν πόσο κοντά μπορεί να είμαστε κι όμως ήμασταν. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, η οποία μόνο να ενώσει τον κόσμο μπορεί παρά να τον χωρίσει.
 
Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στη Θράκη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο ανοιχτές νιώθουμε και στην ψυχή και στο μυαλό. Εννοώ ότι μεγαλώσαμε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια η Ελλάδα γενικά ως σταυροδρόμι πολιτισμών δίνει απίστευτα εφόδια στους ανθρώπους που γεννιούνται εδώ και δη στους μουσικούς, οι οποίοι μπορούν πραγματικά να έχουν μόνο καλά και όχι αρνητικά στερεότυπα. Από κει και πέρα φυσικά είναι το πώς θα εξελίξει τον κόσμο του ο καθένας. Για εμάς ήτανε πάντα σημαντικό να κρατάμε ανοιχτά την καρδιά και το μυαλό μας και αυτό γίνεται πολύ καλά και μέσα από τη μελέτη και μέσα από τα ταξίδια. 

«Το πιο σημαντικό είναι το άκουσμα της γλώσσας παρά το να λέμε απλά τα λόγια»

ΠτΘ: Στα τραγούδια μιλάτε διάφορες γλώσσες, οι οποίες ακούγονται σαν να είναι μητρικές σας. Αυτό πώς το πετυχαίνετε;
Ε.Β.:
Σίγουρα το ταλέντο είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Βέβαια δεν γίνεται να μείνει κανείς εκεί. Για εμάς, ότι αποδίδουμε τραγούδια σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους οφείλεται στο ότι ακούμε πάρα πολλή μουσική ανέκαθεν και για μας το πιο σημαντικό είναι το άκουσμα της γλώσσας παρά το να λέμε απλά τα λόγια. Για εμάς οι λέξεις είναι νότες, είναι μέρος της μουσικής, έχει νόημα να τις προφέρουμε με τον τρόπο που τις ακούμε. Πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση αυτό που διαβάζει κάποιος σαν στίχο, σαν προφορά με αυτό που ακούει. Το πιο σημαντικό είναι να το ακούμε δηλαδή και από κει και πέρα το βασικότερο κίνητρο είναι να αγαπάμε πάρα πολύ αυτό το τραγούδι που θέλουμε να πούμε. Το νόημα είναι το Α και το Ω του τραγουδιού, να ξέρεις δηλαδή το περιεχόμενο, όλο του το φορτίο και να μπορείς να το μεταφέρεις. Ειδικά για τα κατωιταλιάνικα είναι τραγούδια που αγαπάμε πάρα πολύ και μας συγκινούν βαθιά. Έχουν τον συνδυασμό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με τα ιταλικά, όλη αυτή τη μελωδικότητα, όλο αυτόν τον διονυσιασμό που βγάζουν, που μας είναι πολύ οικείος, ειδικά εμάς που είμαστε από τη Θράκη. Θεωρώ ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στη θρακιώτικη μουσική και σ' αυτήν της Κάτω Ιταλίας. 

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνεται μια ζύμωση όλων των μορφών τέχνης»

ΠτΘ: Πέρα από την ενασχόλησή σας με τη μουσική, έχετε και ακαδημαϊκές σπουδές σε άλλα αντικείμενα. Σας λείπει καθόλου το αντικείμενο των σπουδών σας;
Ε.Β.:
Οι σπουδές μας είχαν να κάνουν και αυτές με συναισθηματική επιλογή, δηλαδή και οι δύο διαλέξαμε αυτό που σπουδάσαμε, επειδή το θέλαμε. Η αδελφή μου, η Σουζάνα, σπούδασε μαθηματικά, που είναι η μεγάλη της αγάπη και έχουν τεράστια σχέση με τη μουσική. Εγώ σπούδασα γλώσσες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Kαι πάλι οι γλώσσες είναι μέρος της μουσικής μας. Ουσιαστικά δεν τις αφήσαμε ποτέ, απλά τις χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για τη δουλειά μας. Είναι μια δουλειά που λέμε “full time job”. Την κουβαλάς συνέχεια μαζί σου. Είναι πολύ ευχάριστο και δημιουργικό και είναι χαρά μας, που σε εποχές δύσκολες για όλο τον κόσμο να μπορούμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, με όλες τις δυσκολίες φυσικά που μπορεί να προκύπτουν. Πάντως είναι μια δουλειά που θέλει πολλή αφοσίωση και προσφορά. Έχουμε ασχοληθεί και με τη θεατρικότητα και συνεργαζόμαστε με το εργαστήρι παραστατικότητας, είναι τέχνες που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους το θέατρο με τη μουσική και τα εικαστικά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνεται μια ζύμωση όλων των μορφών τέχνης, δεν έχει νόημα να είναι οι μουσικοί με τους μουσικούς και οι ζωγράφοι με τους ζωγράφους. Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει δημιουργία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.