Ελενα Βασιλειαδου «Το 2016 ηταν μια χρονια αποδομησης, η οποια ωστοσο στο τελος της, μας αφηνει με υποσχεσεις για δημιουργια και αναγεννηση»

Η μοναδική, για το φετινό φύλλο, γυναίκα μουσικός, είναι η Έλενα Βασιλειάδη. Η Έλενα γεννήθηκε στην Κομοτηνή, όπου έκανε και τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Συγκεκριμένα το 2002 ξεκίνησε να τραγουδά στην «Παραδοσιακή Βαλκανική Ορχήστρα Κομοτηνής» με μαέστρο τον Ηλία Ιωαννάκη, όπου μαθαίνει να τραγουδά στα βουλγάρικα, τούρκικα, τσιγγάνικα, λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της περιοχής, καθώς συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και βαλκανικά πανηγύρια, όπως το φεστιβάλ της Τροίας στο Τσανάκαλε, το ετήσιο φεστιβάλ οργανοποιίας στο Saint Chartier της Κεντρικής Γαλλίας, με τους Shekkoyokh από το Λονδίνο και σε συναυλία στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με το Λάκη Χαλκιά. Το 2003 ο γνωστός τραγουδοποιός και συντοπίτης Θανάσης Γκαϊφύλλιας τη συστήνει στη Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία περιοδεύει με άλλες επτά γυναίκες από τη Μεσόγειο μεταξύ των οποίων η Dilek Koc, η Lamia Bedioui και τραγουδούν για τη γυναίκα και τη Θάλασσα. Το 2004 φεύγει στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκινά να μαθαίνει Βυζαντινή μουσική στο Κρατικό Ωδείο και κλασικό τραγούδι. Παράλληλα, ασχολείται με το θέατρο, στο Εργαστήρι Υποκριτικής «Παράθλαση». Έχει σπουδάσει συντήρηση έργων τέχνης, ενώ σε ό,τι αφορά το τραγούδι αλλά και το θέατρο, μετρά επίσης συνεργασίες με τον Γιάννη Σπανό και τον Χρήστο Μητρέντζη, καθώς και συνεργασίες εκτός του Ελλαδικού Χώρου, όπως το μουσικό σχήμα της ομογένειας στην Αμερική «Σύνολο», τον Ara Dinkjian, τους “New York Gypsy all Stars “ και την Demet Sagiroglu. Τον Σεπτέμβριο του 2011 αυτοσχεδιάζει μ’ ένα μουσικό σύνολο Κομοτηναίων μουσικών πάνω στην αφήγηση του Ομηρικού λόγου από τον Δημήτρη Μαρωνίτη και την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. *

Πώς αξιολογείτε καλλιτεχνικά τη χρονιά που έφυγε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στον χώρο σας ευρύτερα;
Ε.Β.:
Θα έλεγα πως το 2016 ήταν μία χρονιά αποδόμησης, η οποία ωστόσο στο τέλος της, μας αφήνει με υποσχέσεις για δημιουργία και αναγέννηση.


Το 2016 είχαμε δυστυχώς τον θάνατο πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού στερεώματος. Ποια απώλεια σας άγγιξε περισσότερο;
Ε.Β.:
Ο θάνατος του David Bowie νομίζω πως με συγκίνησε ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του τελευταίου βιντεοκλίπ του, που στην ουσία σκηνοθέτησε το «φευγιό» του. Ήταν σαν να γνώριζε, και όλο αυτό που είδα είχε μια σοφία και κάτι το μεταφυσικό.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2017 και τι θα ευχόσασταν στους ακροατές σας;
Ε.Β.:
Στόχος μου είναι η αγάπη μου και η παρέα μου πάντα να μεγαλώνουν και να γλεντάμε δημιουργικά. Μαζί και οι ακροατές – συνοδοιπόροι μας.

* Στη μουσική διαδρομή της Ελενας Βασιλειάδη πολλά από τα στοιχεία οφείλουμε στον Θεοδόση Βαφειάδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.