Ελευθερια στα ζωα – στη ζωη

Στις 4 Οκτωβρίου, τα ζώα είχαν τη γιορτή τους. Αυτή τη γιορτή, γιόρτασαν το Σάββατο ο Δήμος Σώστου και η Ζωοφιλική Εταιρεία που συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Τις γιορτές, βέβαια, τις έχουν ανάγκη οι άνθρωποι και όχι τα ζώα. Άλλοι είναι οι νόμοι και οι κανόνες που ορίζουν την δική τους ζωή. Όπως και να έχει πάντως, εμείς έχουμε μεγάλη υποχρέωση απέναντί τους.
Τα ζώα αποδεικνύονται οι πιστότεροι φίλοι αλλά και πολύτιμοι βοηθοί στην εργασία του. Όπως όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι, έτσι και τα ζώα γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, να τη φροντίζει, να την προσέχει και να την προστατεύει.
Η αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Σώστου ήταν κατάμεστη από παιδιά διαφόρων ηλικιών αλλά και από μεγάλους που αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια, αφήνοντας έξω από την πόρτα τις προκαταλήψεις.
Η 4η Οκτώβρη είναι μια μέρα για προβληματισμό και θα έπρεπε κάθε μέρα να τη γιορτάζουμε για να μάθουμε να αγαπάμε τα ζώα και να μην τα αγοράζουμε, αν δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πόνο.
Ομάδα παιδιών του Δημοτικού Σχολείου πέρασε μηνύματα μέσα από το θεατρικό σκετς «Η διαδήλωση των Ζώων», το οποίο στηρίχθηκε σε έναν κατάλογο με τα φυσικά δικαιώματα των ζώων και σον εξής συλλογισμό: αφού παραδεχόμαστε ότι κάθε πρόσωπο που γεννιέται έχει δικαίωμα να συνεχίσει να ζει, και αυτό συνιστά ένα «φυσικό δικαίωμα» που υπαγορεύεται από τη φύση, τότε γιατί το δικαίωμα αυτό να μην το έχουν και τα ζώα; Η φύση δεν έφτιαξε μόνο ανθρώπους έπλασε και ζώα. «Ελευθερία στα ζώα – στη ζωή» ήταν το σύνθημα των παιδιών.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που κινητοποιούμαστε λόγω της ιδιαίτερης αυτής ημέρας και πιστεύω ότι και οι δημότες μας, είναι κάθε χρόνο πιο ευαίσθητοι πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τα μικρά παιδιά για ένα καλύτερο και ευαίσθητο αύριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σώστη κ. Σαΐτ Ερντογάν, για να τονίσει στην συνέχεια η Πρόεδρος της Ζωοφιλικής Εταιρίας, κ. Άννα Ατζεμιδάκη τα εξής: «Είναι μεγάλη μας χαρά που συνεργαζόμαστε φέτος για αυτήν την εκδήλωση με το Δήμο Σώστη. Είναι ένα βήμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και έναν Δήμαρχο ευαισθητοποιημένο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι αισιοδοξίας και όχι εκδηλώσεις που γίνονται απλά για να γίνουν. Πιστεύουμε στα μικρά παιδιά, τα οποία σιγά – σιγά μεγαλώνοντας θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας και θα την πάρουν στα χέρια τους».
Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης εστιάστηκε σε θέματα που χρειάζονται την προσοχή μας, όπως η συστράτευση όλων ενάντια στην άσκηση βίας και ιδιαίτερα η παροχή προστασίας προς τα αδέσποτα ζώα από θανάτωση, βασανισμό και κακοποίηση. Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής των ανυπεράσπιστων ζώων.

Καπλάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.