Εκτροπη ποταμου Νεστου

Στις 6 Μάιου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση που αφορά στον ποταμό Νέστο. Πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο για την Ελλάδα, το οποίο αν δεν γίνει, θα υποστεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά η περιοχή, αλλά και ολόκληρη η χώρα. Αυτό ανέφερε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον κίνδυνο καταστροφής που επέρχεται.

«Αν δεν γίνει αυτό το έργο, θα καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βάθος όλη η παράκτια ζώνη της Ξάνθης, ανάμεσα στη θάλασσα και στην πόλη της Ξάνθης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης για να διαψεύσει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε κάποια τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την προσωρινή αναστολή των εργασιών για την εκτροπή του ποταμού Νέστου. «Θεωρώ ότι το Συμβούλιο Επικρατείας πρέπει να δει το σύνολο του προβλήματος και όχι συγκεκριμένα σημεία».

Στις 6 Μάιου πρόκειται να εκδικαστεί η υπόθεση αυτή, όπως ενημέρωσε ο κ. νομάρχης, μετά από μια αίτηση ακυρώσεως και μια αίτηση αναστολής που έγιναν. «Όταν ζητείται δίνεται μια προσωρινή διάταξη, η οποία δεν έχει κανένα υλικό νόημα παραπάνω. Τα πάντα θα κριθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Το ιστορικό του Νέστου

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ιστορικό αυτής της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, μέχρι το 1950 -επί χιλιετίες- ο Νέστος ποταμός εμπλούτιζε με τεράστιες ποσότητες μια τεράστια περιοχή, η οποία από τους Τοξότες διαγωνίως κατέληγε μέχρι τα Άβδηρα, αλλά και περιοχές που ήταν ανάμεσα στην εξοχή. «Όλη αυτή η ποσότητα δημιουργούσε την ισορροπία όσον αφορά τους υπόγειους υδάτινους πόρους και τους υπόγειους υδροφορείς».

Το 1950 με ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όρο, ο Νέστος ποταμός περιορίστηκε σε ψηλά αναχώματα από τις πλευρές της Ξάνθης και της Καβάλας, με στόχο την αντιμετώπιση των πλημμύρων. «Αντί να πλημμυρίζει όλη αυτή την περιοχή, έγινε ένα ελεγχόμενο ποτάμι σ’ όλο το μήκος, από τους Τοξότες μέχρι το Δέλτα».


Επειδή μετά απ’ αυτό το γεγονός δεν υπήρχε επάρκεια στα υπόγεια νερά, οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν από τη δεκαετία του ΄60 να εξορύξουν γεωτρήσεις, οι οποίες έφτασαν στον αριθμό περίπου 8 χιλ. Οι γεωτρήσεις αυτές οδήγησαν σε υπεράντληση των γλυκών νερών, «στην κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε κατά τους νόμους της φυσικής με θαλασσινό νερό και μείξη με το γλυκό, υφαλμύρωση των νερών, πότισμα με υφάλμυρο νερό και αλάτωση πολλών παράκτιων εκτάσεων. Η αλάτωση οδήγησε σε ολική καταστροφή αυτών των εκτάσεων». Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων περίπου 200.000 στρέμματα των εκτάσεων αυτών να απειλούνται σήμερα με αλάτωση, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παυλίδης.

Άμεση υπήρξε -πριν από δέκα χρόνια- η ανταπόκριση της Νομαρχίας Ξάνθης δια του νομάρχη κ. Παυλίδη στο θέμα αυτό, που στόχο είχε την αποκατάσταση της παλιάς λειτουργίας του Νέστου. «Δηλαδή, η ανθρώπινη παρέμβαση η οποία έγινε το 1950 και η οποία άλλαξε τη φυσική επί χιλιετίες λειτουργία του Νέστου, θα έπρεπε να αποκατασταθεί».

Κίνδυνος σταδιακής ερημοποίησης

Σημειωτέον ότι η μέση ετήσια απορροή του Νέστου -σε βάθος 60 ετών- ξεπερνάει τα 1.450 εκατ. κυβικά μέτρα. Όπως ενημέρωσε ο νομάρχης Ξάνθης, από το 1997-98 λειτουργούν τα φράγματα της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού, που συγκρατούν ποσότητες πάνω από 750 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, ρυθμίζοντας τη ροή από χρόνο σε χρόνο.

Ωστόσο, η ποσότητα που χρειάζεται για το προαναφερόμενο περιβαλλοντικό έργο, είναι ένα μικρό μέρος της ποσότητας που διέθετε παλιά ο Νέστος προκειμένου να αντικατασταθούν οι γεωτρήσεις, «να μείνει κάτω το νερό των γεωτρήσεων που είναι αλμυρό και να προστεθεί από πάνω γλυκό νερό». Σε περίπτωση αν δεν γίνει αυτή η κίνηση, τότε θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σταδιακή ερημοποίηση μιας μεγάλης έκτασης. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων που είναι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου. «Η ερημοποίηση που έρχεται θα είναι καταστροφική», σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που θέλουν τον Νέστο να στεγνώσει, «δεν υπάρχει καμία βάση». Όσο για τα νερά, τα οποία θα παρθούν, θα είναι το 6-7%, ενώ στον στενό χώρο ανάμεσα στα αναχώματα θα τρέχουν κάθε χρόνο περισσότερο από 2 εκατ. κυβικά μέτρα -σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τα οποία είναι διασφαλισμένα μέχρι και το 2100. «Υπάρχουν ρητές αναφορές, ρητές προβλέψεις με διάφορες κλίμακες και μοντέλα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται μάλιστα με τις κλιματικές αλλαγές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον κίνδυνο καταστροφής που επέρχεται. «Δεν καταλαβαίνω το μη ενδιαφέρον γι’ αυτή την καταστροφή, η οποία έρχεται για την ερημοποίηση». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι περιβαλλοντικό και αντικαθιστά τις αρδευτικές γεωτρήσεις. «Είναι μια ιδανική λύση γιατί προστίθεται νερό εκεί που αφαιρείται».

Συνεχές το ενδιαφέρον της Νομαρχίας για το περιβάλλον

Τέλος, ο κ. Παυλίδης τόνισε το συνεχές ενδιαφέρον της Νομαρχίας Ξάνθης για το περιβάλλον. «Η Νομαρχία ήταν εκείνη η οποία έσπευσε σε παγετώνες να τρέφει τα πουλιά αυτής της περιοχής, είτε ήταν τεράστιες ομάδες από αγριόχηνες, αγριόπαπιες, κάθε είδους πουλιών, και ασχολούνταν συστηματικά σε δύσκολα χρόνια.

Η Νομαρχία είναι αυτή που δείχνει ένα συνεχές και αδιάκοπο ενδιαφέρον και για τη Βιστωνίδα, η οποία στεγνώνει εδώ και 200-250 χρόνια. Η Νομαρχία είναι εκείνη, η οποία ενδιαφέρεται για το δικό της περιβάλλον, για το περιβάλλον των κατοίκων».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.