Εκτος πλαφον οι πρατηριουχοι της Ροδοπης

Ακόμα και με κλείσιμο των πρατηρίων τους απειλούν οι πρατηριούχοι στους νομούς της χώρας όπου το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πλαφόν στην τιμή της βενζίνης. Πρόκειται για νησιωτικές και κάποιες τουριστικές περιοχές, όπου η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση του Υπουργείου δεν αφορά το νομό Ροδόπης, όπως διαβεβαίωσε ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης.

Πιο φθηνός – από άποψη των τιμών που διαμορφώνονται στα υγρά καύσιμα – θεωρείται ο νομός Ροδόπης, σύμφωνα με τον κ. Κακαρέλη, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει 1,14 ευρώ το λίτρο από τα 1,28 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει 1,24 ευρώ από τα 1,38 ευρώ. «Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποβάλει πλαφόν μόνο στις νησιωτικές περιοχές και κάποιες τουριστικές περιοχές όπου ήταν πολύ ακριβή η βενζίνη. Πάντως, στο νομό μας η βενζίνη είναι πιο φθηνή».

Παράλληλα, σε ορισμένες περιοχές, τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν πριν από την επιβολή του πλαφόν, δηλαδή ακριβότερα από 1,247 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη, αλλά και σε άλλους νομούς, οι πρατηριούχοι άλλαξαν τις τιμές το πρωί της Δευτέρας. Σχολιάζοντας τις ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την επιβολή του πλαφόν, ο κ. Κακαρέλης χαρακτήρισε «μη σωστή» την απόφαση αυτή, καθώς έχει ως αποτέλεσμα η τιμή πώλησης να είναι στα ίδια επίπεδα με την αγοραστική τιμή. «Ξεσηκώθηκαν οι πρατηριούχοι στην Κρήτη διότι τους επιβάλλουν να πουλάνε την βενζίνη στην τιμή που την αγοράζουν, δηλαδή 1,24 ευρώ την ώρα που εμείς πουλάμε με 1,14 ευρώ το λίτρο της βενζίνης. Οι εταιρείες χρεώνουν πολύ ακριβά αυτούς τους πρατηριούχους», με αποτέλεσμα να είναι ακριβή η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης σε όλα τα νησιά».

Την ώρα που το θέμα της αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων συζητιέται έντονα, παραμένει στη «σκιά» το θέμα της αύξησης του δολαρίου έναντι του ευρώ που έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές της βενζίνης. «Το ίδιο το κράτος το αποσιωπά, ενώ οι τιμές εδώ και μια εβδομάδα ανεβαίνουν. Πιο ενδεικτικά, η τιμή της βενζίνης αμόλυβδη και σούπερ ανεβαίνει συνέχεια. Όσο για το πετρέλαιο κίνησης, ανέβηκε 4 λεπτά με το Φ.Π.Α. Έτσι, ο κόσμος νομίζει ότι φταίνε τα πρατήρια που δεν πέφτουν οι τιμές», εξήγησε ο κ. Κακαρέλης τονίζοντας ότι πρόκειται για πραγματικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων καλό είναι να αναφέρονται όλες οι πηγές του προβλήματος.

Μείωση 0,67% στη μέση τιμή

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στις 13 Αυγούστου στα 1,192 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας μείωση κατά 0,67% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν στις 8 Αυγούστου.

Από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 63,06% και από τις αρχές του 2008 κατά 8,66%.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Ωστόσο, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση – αν όχι εντατικοί – έλεγχοι για τις τιμές και από τα Κέντρα Ελέγχου Διαχείρισης Καυσίμων, σύμφωνα με τον κ. Κακαρέλη. «Βέβαια, οι έλεγχοι δεν γίνονται τακτικά, ωστόσο, υπάρχει κάποια συχνότητα».

Υπενθυμίζεται ότι όποιος δεν εφαρμόσει το πλαφόν κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 2% του τζίρου της επιχείρησης. «Οι έλεγχοι είναι αυστηροί, με «τσουχτερά» πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων», ανέφερε ο κ. Κακαρέλης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στο νομό μας δεν υπάρχουν τέτοια κρούσματα.

«Ελληνικό φαινόμενο»…

Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, αυξάνονται και οι τιμές στα προϊόντα. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο σε περίπτωση που σημειώνεται μείωση των τιμών. «Ελληνικό φαινόμενο» το χαρακτήρισε ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης, καθώς «όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου αυτομάτως ανεβαίνουν και οι τιμές των προϊόντων. Τώρα που έπεσε η τιμή του πετρέλαιου, είδατε να πέφτουν οι τιμές στα προϊόντα;» Ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει δώσει περισσότερη έμφαση σ’ αυτό το θέμα, προχωρώντας σε πρώτη φάση σε ελέγχους σ’ αυτό τον τομέα (!).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.