«Εκσυγχρονισμος προβατοτροφιας και επιχειρηματικη βιωσιμοτητα»

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον εκσυγχρονισμό της προβατοτροφίας και την επιχειρηματική βιωσιμότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, στο Κόσμιο Ροδόπης. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Ροδόπη και Έβρο και στόχο έχουν να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους σχετικά με την κατάσταση της προβατοτροφίας σήμερα. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Χρήστος Χατζόπουλος, ο κτηνοτρόφος και μέλος του Δ.Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Πεβερέτος Παναγιώτης, ο κτηνοτρόφος κ. Παναγιωτίδης Ιωάννης και ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ κ. Θωμάς Αληφακιώτης.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι εκτροφής προβάτων στην Ελλάδα και τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών κτηνοτροφικών μονάδων.


Στην εισήγησή του, ο κ. Χατζόπουλος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της κτηνοτροφικής παραγωγής στον Έβρο και τη Ροδόπη επισημαίνοντας πως «για να πάει μπροστά ένας τόπος, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, δηλαδή την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και των πόρων, καθώς και την ορθολογική διαχείρισή τους».

Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι ενδιαφέρονται μόνο για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα στοιχεία που κάνουν την παραγωγή πιο ολοκληρωμένη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη διατήρησης της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο «η αντιμετώπιση του προβλήματος της βελτίωσης της ελληνικής προβατοτροφίας περνά μέσα από την επιλογή και βελτίωση των καθαρών φυλών, πρακτική άλλωστε που εφαρμόστηκε με εξαιρετική επιτυχία σε όλες τις αναπτυγμένες κτηνοτροφικά χώρες».

Ο κτηνοτρόφος κ. Παναγιωτίδης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός πρότυπου βιολογικού αγροκτήματος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνικών φυλών και στην απαλλαγή από το σύνδρομο της «διασταύρωσης» που οδήγησαν τον προβατοτροφικό χάρτη της χώρας σε αυτό το απερίγραπτο σημερινό μωσαϊκό. «Βεβαίως με τη διασταύρωση μπορούμε να κάνουμε βελτίωση, αλλά κάτω από εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες και με προδιαγεγραμμένους στόχους, όταν π.χ. πρόκειται να βελτιωθούν ορισμένα μεμονωμένα χαρακτηριστικά οικονομικής σημασίας, κάτι δηλαδή που ξεφεύγει από τις δυνατότητες του απλού κτηνοτρόφου και των όποιων υπηρεσιών τοπικής εμβέλειας, όπως έδειξε η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτίδης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κτηνοτρόφος και συνδικαλιστής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Πεβερέτος Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίπεδο εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων σε θεσμικό εκπρόσωπο, προβάλλοντας επιτακτικά το αίτημα για μια οργανωμένη πανελλήνια οργάνωση των προβατοπαραγωγών η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει τα αιτήματα τους σε καλύτερη βάση. «Έχουν όλοι ευθύνη, και η πολιτεία και οι επιστήμονες και οι κτηνοτρόφοι για την κακή κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Πρέπει να βγούνε έξω από τα γραφεία τους και να πάνε κοντά στον κόσμο και όχι απλώς να διαχειρίζονται τα χρήματα της Κοινότητας», ανέφερε ο κ. Πεβερέτος επισημαίνοντας πως τον Έλληνα κτηνοτρόφο τον ενδιαφέρει μόνο πως θα πάρει την επιδότηση αδιαφορώντας για την ποιότητα της μονάδας του. Επίσης, ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε και στις ελληνικές φυλές προβάτων οι οποίες έχουν ως κύρια απόδοση τη γαλακτοπαραγωγή, η οποία όμως συνδυάζεται με την παραγωγή κρέατος αρνιού. «Η γαλακτοπαραγωγή και η πολυδυμία είναι οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν αποφασιστικά την παραγωγικότητα και το κέρδος μιας προβατοτροφικής εκμετάλλευσης. Κάθε προσπάθεια για τη διαφύλαξη, αλλά και την αύξηση και βελτίωση των πολύδυμων και υψηλής γαλακτοπαραγωγής φυλών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, θα έχει ευμενή επίδραση στην προβατοτροφία», επισήμανε ο κ. Πεβερέτος.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Αληφακιώτης, τόνισε πως η βιωσιμότητα της ελληνικής προβατοτροφίας είναι εξασφαλισμένη. Αυτό εξαρτάται από τη σύνδεση του ακαθάριστου εισοδήματος και των καθαρών εισοδημάτων που δίνουν τα πρόβατα. Στη εισήγησή του παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά στη διάσταση της οικονομικότητας και της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας. Η έρευνα περιείχε μια επισκόπηση των ελληνικών φυλών προβάτων και τις διαφορές που αυτές παρουσιάζουν μεταξύ τους στην γαλακτοπαραγωγή και στην απόδοση κρέατος. «Το ακαθάριστο εισόδημα μιας προβατίνας αποτελείται από την αξία του γάλακτος μαζί με την αξία των αρνιών κατά τον απογαλακτισμό. Όσο πηγαίνουμε από τις εντατικές στις αραιές απογαλακτώσεις υπάρχει ισορροπία μεταξύ κρέατος και γάλατος», ανέφερε ο καθηγητής της ζωικής παραγωγής στο ΑΠΘ.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας σε τοπικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής του Νομού Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.