«Εκπαιδευοντας τη Ριτα»… στην Κομοτηνη

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το βραβευμένο θεατρικό έργο του Βρετανού συγγραφέα Γουίλι Ράσελ «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με την Εταιρεία Θεάτρου «Ασύμβατο», σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη και με το Γιώργο Χριστοδούλου και την Άννα Μενενάκου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι παραστάσεις που θα δοθούν στην πόλη μας είναι 5, από σήμερα και καθημερινά στις 9 το βράδυ μέχρι και την προσεχή Κυριακή.

Μαρία Μαλαμίδου «Είναι πάρα πολύ συνειδητή η επιλογή του έργου, γιατί πάντα θα είναι επίκαιρο το μήνυμα που δίνει»

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες οι συντελεστές του έργου, μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Μαρία Μαλαμίδου, κάλεσαν το κοινό της Κομοτηνής να ανταποκριθεί με θέρμη στο εξαιρετικά επίκαιρο αυτό έργο, δεσμευόμενοι πως θα τους αποζημιώσει. «Είναι πάρα πολύ συνειδητή η επιλογή του έργου», τόνισε από τη μεριά της η κ. Μαλαμίδου, σημειώνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα έργο, το οποίο νομίζω ότι πάντα θα είναι επίκαιρο το μήνυμα που δίνει». «Πιστεύουμε ότι το θέατρο μεταφέρει τη ζωή στο σανίδι», επισήμανε, «πιστεύουμε ότι η ζωή πρέπει να μοιράζεται. Και το προφίλ του έργου έχει να κάνει με ετερόκλητες φυσιογνωμίες, που όμως μοιράζονται τη ζωή, και καταπιάνεται με τα πάντα επίκαιρα θέμα της αυτοβελτίωσης και της αυτοδιάθεσης».

Λευτέρης Γιοβανίδης «Το κείμενό μας φωτίζει πάρα πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων σήμερα»

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης, κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, επικέντρωσε στη διαδρομή και το περιεχόμενο του έργου, επιχειρώντας να διακρίνει τα συστατικά που συντέλεσαν στη μεγάλη αποδοχή του από τον κόσμο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. «Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» είναι ένα κείμενο, το οποίο έχει μια πολύ μεγάλη καριέρα», σημείωσε, «έχει παιχτεί με επιτυχία σε όλη τη γη κι αυτό δεν είναι τυχαίο». «Επίσης είναι και κινηματογραφική ταινία», συνέχισε, «και καταλαβαίνετε ότι η αποδοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Είναι ένα πολύ τρυφερό έργο, με πολλά νοήματα, που καταφέρνει να έχει προεκτάσεις σε πολύ διαφορετικά θέματα, πέρα από το βασικό που είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν και να συνευρίσκονται και μέσω της συνύπαρξης να μπορούν να γίνονται καλύτεροι και να λύνουν τα προβλήματά τους. Θέτει πολύ βασικά θέματα, όπως η εκπαίδευση, αλλά και πώς οφείλουμε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής μας και ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να είμαστε μάχιμοι σε αυτό, που οφείλουμε να πετύχουμε. Ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή έχει έναν στόχο, να γίνεται πάντα καλύτερος, και αυτό είναι το ουσιαστικό μηνύμα, που δίνει αυτό το κείμενο. Και είμαι ευτυχής, γιατί έχοντας το Γιώργο Χριστοδούλου και την Άννα Μενενάκου, δυο ταλαντούχους ανθρώπους, καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη σχέση. Και πέρα από το τρυφερό, που είναι μια ερωτική ιστορία, υπάρχουν και κάποια άλλα επίπεδα πολύ βασικά, στα οποία θέλαμε να εστιάσουμε. Δεν είναι τυχαία η εποχή αυτή, που ζούμε. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της δυσκολίας της καθημερινότητας, που βιώνει η χώρα μας κι εμείς οι ίδιοι ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι του θεάτρου, που βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν τον κυκλώνα. Το κείμενό μας φωτίζει πάρα πολύ και δίνει τη δυνατότητα να ειπωθούν πράγματα, που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων σήμερα. Έχει μια διαχρονικότητα, παρά το ότι είναι ένα κείμενο που έχει γραφτεί το 1981, έχει αυτή τη μεγάλη επιτυχία να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που το ανεβάζουν να ταυτίζονται πάρα πολύ με την καθημερινότητα και με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση».

Άννα Μενενάκου «Είμαι πολύ χαρούμενη, που έχω την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την περιφέρεια, να συμβάλλω στην προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής»

Την ιδιαίτερη χαρά της για την παρουσία της στην Κομοτηνή, αλλά και για την ευκαιρία που της δόθηκε να πρωταγωνιστεί στο συγκεκριμένο έργο, εξέφρασε από την πλευρά της η κ. Άννα Μενενάκου. «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ, αλλά και για τη συνεργασία μου με τον κ. Χριστοδούλου και τον κ. Γιοβανίδη», υπογράμμισε. «Είναι πολύ σημαντική για μένα σε αυτή τη φάση της ζωής μου», συνέχισε, «και χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να παίξω σε αυτό το έργο, που είναι ένα εξαίσιο έργο. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη, που έχω την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την περιφέρεια, να συμβάλλω κι εγώ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής». «Εύχομαι το έργο μας να αρέσει στο κοινό», κατέληξε, «να το ευχαριστηθεί όπως κι εμείς και να πάρει πράγματα, όπως πήραμε κι εμείς».

Γιώργος Χριστοδούλου «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο ακριτικό ΔΗΠΕΘΕ της Κομοτηνής, είναι ένα πολύ μεγάλο πετράδι για τον πολιτισμό»

Ο έτερος πρωταγωνιστής, κ. Γιώργος Χριστοδούλου, αρχικά στάθηκε στη δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, την οποία περιέγραψε με εγκωμιαστικά λόγια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή εδώ, στο ακριτικό ΔΗΠΕΘΕ της Κομοτηνής, είναι ένα πολύ μεγάλο πετράδι για τον πολιτισμό». «Το ότι γίνονται διάφορα πράγματα στην Αθήνα είναι δεδομένο και γνωστό», σημείωσε. «Είναι όμως σημαντικό», αντέτεινε, «το ότι γίνονται αυτές οι δουλειές εδώ στην Κομοτηνή, σε μια πόλη που μπορώ να πω ότι δεν έχει τη βοήθεια που θα έπρεπε να είχε». «Από το κέντρο το πρώτο βάρος, που έπρεπε να ρίξουν, είναι σε αυτόν εδώ τον τόπο», σχολίασε, «αλλά και σε άλλους τόπους, που αν και πολύ απομακρυσμένοι από την πρωτεύουσα, παράγουν αυτού του είδους τον πολιτισμό, αυτού του είδους την τέχνη».

«Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» είναι κι ένας ύμνος για τη γυναίκα»

Εστιάζοντας στο περιεχόμενο και τα νοήματα του έργου, ο κ. Χριστοδούλου επέλεξε να σταθεί στο «γυναικοκεντρικό» χαρακτήρα, που αναδεικνύεται από τους συντελεστές. «Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» είναι κι ένας ύμνος για τη γυναίκα», τόνισε. «Το έργο έχει ανέβει αρκετές φορές», επισήμανε, «αλλά κατά περίεργο τρόπο όποιοι το ανέβαζαν έριχναν το βάρος λίγο προς τον άντρα». «Είναι δυο εξίσου μεγάλοι ρόλοι», σχολίασε, «όμως το κέντρο του έργου είναι η γυναίκα, είναι η κομμώτρια, η αμόρφωτη, η παντρεμένη, που πιέζεται από τον άντρα της να κάνει παιδί, αλλά εκείνη δε θέλει…. Με το σκεπτικό αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την παράσταση με έναν ύμνο για τις γυναίκες, που έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά παραμελημένες. Έτσι αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» σε όλες τις Ρίτες της Ελλάδας, σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, που έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν, που έχουν το δικαίωμα να στηριχτούν στα πόδια τους».

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο παρακολουθεί τη σχέση της Ρίτας μιας 26χρονης κομμώτριας από το Λίβερπουλ και του Δρ. Φρανκ Μπράιαντ, ενός μεσήλικα καθηγητή Πανεπιστημίου, στη διάρκεια ενός εξαμήνου. Η Ρίτα, δυσαρεστημένη με την καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς της αλλά και με το κοινωνικό της επίπεδο, αποφασίζει να γραφτεί στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για να καλυτερεύσει τη ζωή της…
Ο Φρανκ Μπράιντ επιρρεπής στο ποτό, αναλαμβάνει την εκπαίδευση της νεαρής φοιτήτριας και η συνάντησή τους θα έχει ένα βαθύ αντίκτυπο και στους δύο. Ο Φρανκ θα εντυπωσιαστεί από τη ζωντάνια και την ειλικρίνεια της Ρίτας και θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τις απόψεις του για τη ζωή, ενώ η Ρίτα συνειδητοποιεί ότι η διδασκαλία του καθηγητή της, της ανοίγει νέους ορίζοντες για μια διαφορετική ζωή και την γεμίζει αυτοπεποίθηση…
Εκείνος θα θελήσει να «κατασκευάσει» τη Ρίτα, σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα. Όμως αν αυτό συμβεί, η Ρίτα θα παραμείνει το ίδιο γοητευτική, όπως στην αρχή;
Ο καθηγητής ερωτεύεται σταδιακά το δημιούργημά του. Εκείνη;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.