Εκπαιδευτικοι στα… θρανια για την προωθηση των καδων με το κιτρινο καπακι!

Τα σχολεία στην «πρώτη γραμμή» του φιλόδοξου προγράμματος για χωριστή διαλογή και ανακύκλωση χαρτιού

Εδώ και λίγες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους σε πολλά σημεία, στον αστικό χώρο της Κομοτηνής, οι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών, οι οποίοι φέρουν το χαρακτηριστικό κίτρινο καπάκι και ένα ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο. Πρόκειται για κάδους που προορίζονται για τη συγκέντρωση αποκλειστικά και μόνο χαρτιού και χαρτονιού. Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επιτυχία φιλόδοξου εγχειρήματος βρίσκονται οι σχολικές μονάδες της περιοχής, στις οποίες παράγονται καθημερινά αξιόλογες ποσότητες χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών προς ανακύκλωση.
 
Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και ο δήμος Κομοτηνής συντονίζουν τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των μελών της σχολικής κοινότητας, ιδιαίτερα δε των νεαρών μαθητών όπου τα αποτελέσματα μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Για το λόγο αυτό, συνεκλήθη χθες το πρωί στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου ενημερωτική συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων και με εκπαιδευτικούς, που έχουν την ευθύνη της υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Την ενημέρωση έκαναν η περιβαλλοντολόγος, κ. Σούλα Δραγουμάνη, και οι μηχανικοί περιβάλλοντος, κ.κ. Φώτης Τσάγκας και Βάσω Λύτρα, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σφαιρική και αξιόπιστη εικόνα γύρω από το όλο εγχείρημα της διαλογής του χαρτιού στην πηγή, προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά τους μαθητές των σχολείων τους. Επιπλέον, τέθηκαν επί τάπητος πρακτικά ζητήματα, που άπτονται της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των σχολείων και των υπηρεσιών, που θα κάνουν την αποκομιδή των χαρτιών και των χάρτινων συσκευασιών από τους κάδους με το κίτρινο καπάκι.
 
«Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ στοχευμένο και επιτρέπει να έχουμε καθαρές ποσότητες χαρτιού και χαρτονιού», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σούλα Δραγουμάνη, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε την ανακύκλωση και τον τόπο μας». Η ίδια υπενθύμισε ότι προς το παρόν στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα σχολεία του δήμου Κομοτηνής, ενώ σε δεύτερη φάση θα μοιραστούν κάδοι με κίτρινο καπάκι και στα υπόλοιπα σχολεία, στην περιφέρεια του νομού Ροδόπης. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να προτιμούν κι εκείνοι τον κάδο με το κίτρινο καπάκι, όταν πρόκειται να πετάξουν χαρτιά, χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, εφημερίδες, περιοδικά και άλλα έντυπα.

Μαίρη Κοσμίδου «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι καινούργιες γενιές έχουν πολύ καλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση από ό,τι έχουμε εμείς οι παλαιότεροι»

Πολύ χρήσιμη χαρακτηρίστηκε η χθεσινή ενημέρωση, τόσο από την προϊσταμένη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου, όσο και από τον συνάδελφό της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη. «Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία και να γίνουν οι μαθητές μας αυτοί οι οποίοι θα αναπτύξουν τη συνείδηση, αλλά και θα μορφώσουν τις δικές τους οικογένειες, όσον αφορά στη σωστή χρήση και την ανακύκλωση υλικών, όπως είναι το χαρτί και το χαρτόνι», υπογράμμισε η κ. Κοσμίδου. «Οι μαθητές μαθαίνουν εύκολα», τόνισε σε άλλο σημείο η κ. Κοσμίδου, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται τα πρότυπα και την σωστή καθοδήγηση. «Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες και περνώντας στις μεγαλύτερες», προσέθεσε, «βλέπουμε ότι τα παιδιά έχουν τη γνώση, αλλά έχουν και τη συνείδηση».

«Έχουμε παρατηρήσει», συνέχισε, «ότι οι καινούργιες γενιές έχουν πολύ καλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση από ό,τι έχουμε εμείς οι παλαιότεροι. Άλλωστε είναι και τα μαθήματα, που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, τα οποία έρχονται και ενισχύουν αυτήν την περιβαλλοντική συνείδηση, που αναπτύσσεται μέσα από τα προγράμματα δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στα σχολεία μας. Προγράμματα τα οποία φυσικά γίνονται γιατί υπάρχει και η όρεξη, το μεράκι, ο ενθουσιασμός των εκπαιδευτικών και φυσικά η αποδοχή από τα παιδιά». Κλείνοντας, η κ. Κοσμίδου εξέφρασε την ελπίδα η διαλογή στην πηγή να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες κατηγορίες υλικών, όπως προαναγγέλθηκε σχετικά από τα στελέχη που έκαναν την ενημέρωση. 

Μαρίνος Κωνσταντινίδης «Τα σχολεία θα είναι οι μεγάλοι “αιμοδότες” στην προσπάθεια αυτή»

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας στους μαθητές μιας συνείδησης που θα αγκαλιάζει την ιδέα της ανακύκλωσης. «Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω», διαπίστωσε, σπεύδοντας να επισημάνει ότι «τα παιδιά ήδη έχουν καλλιεργημένη συνείδηση στον τομέα της ανακύκλωσης». «Εξάλλου, στα σχολεία γίνονται πάρα πολλά προγράμματα και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε, «και θεωρώ ότι πολύ εύκολα θα συμβάλλουν και στο καινούργιο αυτό βήμα που κάνει ο δήμος Κομοτηνής». «Θεωρώ ότι τα σχολεία θα είναι οι μεγάλοι “αιμοδότες” στην προσπάθεια αυτή», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης, παρατηρώντας ότι «τα παιδιά είναι οι καλύτεροι προωθητές στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και εμείς οι μεγάλοι μαθαίνουμε πολλές φορές από αυτά».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.