Εκδηλωση για την Παγκοσμια ημερα για την εξαλειψη της βιας κατα των γυναικων

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι η 25η Νοεμβρίου, πραγματοποίησε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και την Ομάδα Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας Κομοτηνής με θέμα « Η βία κατά των γυναικών: Μια σφήνα στους αρμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θρακικό Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Μαρία Παρασκευά δικηγόρος, διεθνολόγος ειδική νομική συνεργάτης του ΚΕΘΙ, η οποία μίλησε με θέμα το νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ φοιτητές από την οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασαν την οργάνωση και μίλησαν για τη βία κατά των γυναικών. Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ομάδα Ν-ομάς παρουσίασε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Επιβίωση».

Μάγδα Γιαμουστάρη, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Α.Μ.-Θ

Να αφυπνισθούμε από τον πνευματικό λήθαργο

«Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, η οποία αφορούσε ένα θέμα παγκόσμιο» τόνισε η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μάγδα Γιαμουστάρη. «Ενώσαμε τις φωνές εναντίον της βίας που ασκείται στη γυναίκα, μια βία που δεν έχει ούτε για το θύτη ούτε για το θύμα χρώμα, φύλο, θρησκεία, εθνικότητα, επάγγελμα, μια βία που χτυπά επικίνδυνα και τη δική μας πόρτα και για αυτό πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι και δικό μας πρόβλημα, για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε».

Στόχος της εκδήλωσης η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση αλλά και ο προβληματισμός επί του θέματος. «Είμαστε έμφοβα όντα αλλά δεν κουραζόμαστε να ελπίζουμε. Με αυτό θέλω να πω ότι όταν κάνουμε το πρόβλημα και δικό μας μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε στη λύση του. Και επειδή αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να αφυπνισθούμε από τον πνευματικό λήθαργο στον οποίο έχουμε πέσει όλοι τελευταία, θεωρώ ότι αυτό που απαιτείται είναι η κοινωνική και πολιτική συνείδηση για αυτό και διοργανώσαμε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Αυτό που άφησε η εκδήλωση ήταν ο προβληματισμός που βγήκε από το ακροατήριο, ένα σφίξιμο στην καρδιά, ένα βουρκωμένο μάτι και πιστεύω ότι ήταν η αρχή της επίλυσης ενός τόσο σημαντικού θέματος».

Νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία ψηφίσθηκε το 2006 και συγκεκριμένα πρόκειται για το νόμο 3500/2006 ο οποίος κατά την άποψη της κ. Γιαμουστάρη έχει τέσσερις κρίσιμες μεταρρυθμιστικές τομές. «Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται ο εξαναγκασμός σε συνουσία χωρίς την ελεύθερη βούληση των συζύγων. Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητά η σωματική βία εις βάρος ανηλίκων ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής τους. Για πρώτη φορά όλο το πλέγμα των μέτρων εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις σταθερής συμβίωσης μεταξύ άνδρα και γυναίκας χωρίς γάμο και για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός διαδικαστικής διαμεσολάβησης για εγκλήματα πλημμελληματικού χαρακτήρα, όπου δράστης και θύμα καλούνται ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου προκειμένου να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποκατάσταση της αρμονικής συμβίωσης. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά σωστές αυτές οι μεταρρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας μας φοβάται τη βία αλλά και ο καθένας μας κινδυνεύει να καταφύγει σε αυτήν για να αποφύγει το βιασμό από τους άλλους. Έχει διαπιστωθεί ότι η πιο καταστροφική πλάνη, στην οποία μπορούμε να πέσουμε εμείς οι άνθρωποι, είναι η πεποίθησή μας ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της ζωής μας ασκώντας εξουσία πάνω στους άλλους. Κι αν ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου δεν μας γίνει καθημερινό βίωμα τότε καμιά συνταγματική επιταγή, κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν θα μπορέσει να τον εξασφαλίσει».

Για την κ. Γιαμουστάρη το θέμα είναι κυρίως θέμα παιδείας και για αυτό στέκεται ιδιαίτερα στην συμμετοχή και προσφορά της θεατρικής ομάδας Ν-ομας, η οποία με ένα «θεατρικό δρώμενο που μεταφέρει επί σκηνής αυτό που καθημερινά συμβαίνει δίπλα μας και εμείς το ξεπερνάμε αδιάφοροι σε αυτήν την εποχή του ωχαδελφισμού, είναι ό,τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει. Προσφέρει την πραγματική παιδεία γιατί βλέπεις μπροστά σου αυτό που πολλές φορές ηθελημένα αγνοείς ότι υπάρχει. Ακούς αυτά που ηθελημένα δεν θέλεις και δεν τα ακούς. Θέλω να συγχαρώ για αυτό το λόγο ιδιαίτερα την θεατρική ομάδα Ν-ομάς. Υποκλινόμενη στον εθελοντισμό της εύχομαι να είναι πάντα όρθια, να αντιστέκεται και να τραντάζει τις αλυσίδες του φθαρμένου μας πολιτισμού».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.