Εκδηλωση ενημερωσης για την κακοποιηση μεσω Διαδικτυου στην Κομοτηνη

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα την κακοποίηση μέσω του διαδικτύου διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στη Δημοτική βιβλιοθήκη της Κομοτηνής από τον εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Το Χαμόγελο του παιδιού» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης διά του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

 

Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάλογων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2014 και ολοκληρώνονται τώρα, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό γενικότερα και ειδικότερα τον διαδικτυακό εκφοβισμό, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην τάξη, θετική και αρνητική.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχαήλ Καβούκης, κοινωνικός λειτουργός, η κ. Περσεφόνη Μαμούκαρη υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και η κ. Ματίνα Γαβρίλογλου, ψυχολόγος στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Μιχάλης Καβούκης «Ο σχολικός εκφοβισμός σήμερα έχει γίνει ένα πεδίο μελέτης ιδιαίτερα επικεντρωμένο και ξεχωριστό»

 

Όπως τόνισε ο κ. Καβούκης, «ο Σχολικός Εκφοβισμός ως φαινόμενο δεν απαντάται μόνο στις μέρες μας, αλλά είναι αρκετά παλιό». «Όλοι έχουμε στις μνήμες μας κάποια φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού» σημείωσε «σήμερα όμως έχει γίνει ένα πεδίο μελέτης ιδιαίτερα επικεντρωμένο και ξεχωριστό». Οι κοινωνικοί λειτουργοί όπως υπογράμμισε ο ίδιος είναι ειδικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούν διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση και των υπολοίπων πολιτών της Κομοτηνής.

 

Πιο συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό η κ. Ματίνα Γαβρίλογλου, ψυχολόγος στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» προς τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια της περιοχής, επικεντρωμένες στην πρόληψη καθώς όπως είπε η συγκεκριμένη ηλικία είναι το κρισιμότερο στάδιο για τα παιδιά για να μάθουν ποιοι είναι οι κανόνες της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

 

Ματίνα Γαβρίλογλου «Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ξεκάθαρα τους κανόνες και στοιχεία που αφορούν την ασφαλή προήγηση»

 

Όπως υπογράμμισε η κ. Γαβρίλογλου «τα παιδιά γνωρίζουν κάποια πράγματα σε σχέση με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ωστόσο η δική μας παρέμβαση είναι διαδραστική και στοχεύουμε να δουλέψουμε με τα παιδιά όχι μόνο γνωστικά αλλά μέσω και των δικών τους συναισθημάτων. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ξεκάθαρα τους κανόνες και στοιχεία που αφορούν την ασφαλή προήγηση».

 

Κληθείσα να σχολιάσει τον όρο τεχνολογική βία, στον οποίο και επικεντρώθηκε η συζήτηση, η ίδια επεσήμανε πως πρόκειται για το λεγόμενο Cyberbullying, όταν δηλαδή η βία εκδηλώνεται με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως για παράδειγμα η διάδοση ψευδών φημών μέσω διαδικτύου, η παραμόρφωση φωτογραφιών και η διακίνησή τους επίσης μέσω διαδικτύου κ.λ.

 

Περσεφόνη Μαμούκαρη «Υπάρχουν καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση και στην Κομοτηνή από γονείς που απευθύνθηκαν στον σταθμό»

 

Τέλος η κ. Περσεφόνη Μαμούκαρη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ανέφερε πως από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, υπήρξαν καταγεγραμμένα προβλήματα από γονείς που απευθύνθηκαν στον Σταθμό με συγκεκριμένες καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση. Ειδικότερα όπως ανέφερε «με μία προσεκτικότερη ματιά και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς κυρίως, εντοπίσαμε ότι πρόκειται για έναν άλλο κόσμο, απροσπέλαστο συχνά, δηλαδή για μία εικονική αρένα όπου τα παιδιά βάλλουν και βάλλονται και όπου οι ενήλικες δεν μπορούν να παρέμβουν. Έτσι αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το χαμόγελο του παιδιού και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.