Εκδηλωσεις στην παλια πολη της Ξανθης

Τριάντα δύο πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς (από τους οποίους δεκαεπτά προσκλήθηκαν από διάφορες περιοχές της χώρας) ετοιμάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη παρουσίαση των εκδηλώσεων για την παλιά πόλη της Ξάνθης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το Σάββατο 1/9 και θα ολοκληρωθούν στις 9/9.

Οι εκδηλώσεις στην παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένας θεσμός που κλείνει φέτος έντεκα χρόνια ζωής και επιτυχημένης πορείας. Ο Δήμος Ξάνθης και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και Πολιτισμού βρίσκονται τις μέρες αυτές σε οργασμό εργασίας και οριστικοποίησης κάθε τελευταίας λεπτομέρειας.

Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και δράση τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα (1870) ξεκινάει η ανάπτυξη της πόλης λόγω της καλλιέργειας του καπνού. Η ανάπτυξη αυτή εκφράστηκε με την οργάνωση του οικισμού (τα αρχοντικά, τα σοκάκια, τους μαχαλάδες, τις πλατείες, τις εκκλησίες) αλλά και με την ανάλογη ανάπτυξη στην πολιτιστική κίνηση (ίδρυση σωματείων, πολιτιστικών φορέων, μουσικών και αθλητικών συλλόγων).

«Η παλιά πόλη ήταν ένας πόλος έλξης για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που σε συνάρτηση με το ανοιχτό και γλεντζέδικο πνεύμα των κατοίκων της, την έκανε να σφύζει από ζωή» τονίζει σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Στυλιανίδης και προσθέτει: «Ξάνθη, η κυρά της Θράκης, η αρχόντισσα του Βορρά, η πόλη του καπνού, η πόλη με τα χίλια χρώματα είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τίτλους που έχουν χαρακτηρίσει την πόλη». Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Ξάνθης σημειώνει ότι «έντεκα χρόνια μετά, 32 σύλλογοι, φορείς και καλλιτέχνες πλαισιώνουν το πρόγραμμα των γιορτών δίνοντας το χρώμα και τη ζωντάνια στην παλιά πόλη».

O Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης και η τοπική επιτροπή Ξάνθης της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν ημερίδα την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης με θέμα την προστασία και αναβίωση της παλιάς πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.