Εκδικαση αγωγης της Ελληνικης Ενωσης Τραπεζων

Χθες, στο δικαστήριο της οδού Ευελπίδων, ξεκίνησε η εκδίκαση της αγωγής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μαζί με την αγωγή 9 τραπεζών εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Για τις εξελίξεις από το μέτωπο τραπεζών – τραπεζοϋπαλλήλων μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του ράδιο Παρατηρητής ο γραμματέας της ΟΤΟΕ για τη Ροδόπη Παντελής Αμπατζιάνης, ο οποίος εξήγησε ότι η ΟΤΟΕ αποκαλεί τη δίκη «μητέρα» των δικών, μια και οι όποιες αποφάσεις αφορούν στους τραπεζοϋπαλλήλους έχουν συνέπειες και στους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς χώρους. «Εάν χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων χτυπάνε την καρδιά του συνδικαλισμού για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμπατζιάνης σημείωσε αρχικά ότι οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ θα πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί πρόκειται για «ένα θεσμό με πολύ μεγάλο κύρος» κι εξήγησε ότι είναι ένα είδος δικαστηρίου η διαδικασία που τηρείται στον ΟΜΕΔ. «Όταν οι τραπεζίτες αρνούνται να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και την ύπαρξη της ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία αναγκάζεται να προσέρχεται στις ανεξάρτητες αρχές. Παρά τα προσχώματα που έθεσαν οι τραπεζίτες έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης από τον ΟΜΕΔ, μας δικαίωσε κι έχουμε κλαδική συλλογική σύμβαση για το 2008.

Οι τραπεζίτες, όμως, αντί να σεβαστούν τους θεσμούς του ελληνικού κράτους όπως ο ΟΜΕΔ, κάνουν αγωγή εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ. Η κατάσταση της αυθαιρεσίας των τραπεζιτών μας έχει οδηγήσει στα δικαστήρια»
είπε.

Τα ψιλά γράμματα

Ο κ. Αμπατζιάνης παρέπεμψε, με αφορμή τη συγκεκριμένη προσφυγή των τραπεζών, στην προσφυγή εναντίον των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για τους καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις. «Λόγω του ότι τους έθεσαν κάποιους περιορισμούς αναφορικά με τους καταχρηστικούς όρους και τα ψιλά γράμματα που αδικούν τους δανειολήπτες, οι τράπεζες έκαναν αγωγή για ν’ αρθούν τα στοιχειώδη κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών. Δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν καταχρηστικοί όροι και ψιλά γράμματα».

Ο κ. Αμπατζιάνης
σχολίασε ότι τα «ψιλά γράμματα» είναι ένα μεγάλο ζήτημα για όλους, ειδικά τους καταναλωτές, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από κινητοποιήσεις αλλά και σχολίασε ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα κατόπιν λαϊκής κατακραυγής και είναι προς τιμήν της που το έκανε. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να χτυπήσει το θέμα στο κρίσιμο σημείο, δηλαδή στους καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις, να φτάσει στο σημείο ν’ αναγκάσει τις τράπεζες να είναι ξεκάθαρες όσον αφορά στους όρους και τις συμφωνίες που κάνουν με τους πελάτες τους και να τις αναγκάσει να σταματήσουν αυτήν την τακτική που στρέφεται εναντίον της ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ κατονομάζει τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας τον κ. Αράπογλου και την Εθνική ως τον πρωτεργάτη, μια τράπεζα της οποίας η διοίκηση διορίζεται από το κράτος και με επιπλέον στοιχείο ότι ο κ. Αράπογλου είναι πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Άρα, το κράτος έχει ευθύνη να κάνει αντιληπτό – στον όποιο πρόεδρο – στα στελέχη που διορίζει στις διοικήσεις των τραπεζών ότι πρέπει να έχουν την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία και να έχουν την πρέπουσα τακτική στους υπαλλήλους και τους πελάτες τους και να οδηγήσουν και τις εξελίξεις και για τις ιδιωτικές τράπεζες σε σημείο ώστε να είναι ικανοποιημένοι πολίτες κι εργαζόμενοι».

Στον «αέρα» η συλλογική σύμβαση

Το δια ταύτα είναι ότι η συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα και όπως εξηγεί ο κ. Αμπατζιάνης «δεν είμαστε «υπάλληλοι ρετιρέ», όπως μας αποκαλούν γιατί ακόμη και στις κρατικές τράπεζες είμαστε ιδιωτικού δικαίου».

Έθιξε ένα ακόμη ζήτημα αναφορικά με την ακύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και τον διεθνή αντίκτυπό της. «Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη διεθνώς γιατί υπάρχει ένα ψήφισμα από τις 23 Οκτωβρίου από το παράρτημα Ευρώπης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία καταγγέλλει την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον πρόεδρο της που θέλουν ν’ ακυρώσουν τη διαιτητική απόφαση για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» ανέφερε.

Το «προκλητικό» της συγκεκριμένης αγωγής συνίσταται και στον χρόνο που επελέγη να γίνει, σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες είναι στο στόχαστρο, οι πολίτες έχουν χάσει απόλυτα την εμπιστοσύνη τους, μια και αντί να προστατεύσουν τους δανειολήπτες από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα προσπαθούν να μην μειώσουν τα κέρδη τους. Εξωθούν ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη στις περιπτώσεις που με τη «χρήση» ιδιωτικών εταιριών εκβιάζουν σε αισχρό βαθμό δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Ψήφισμα της UNI EUROPA

Το παράρτημα Ευρώπης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζοϋπαλλήλων συνέταξε και υπέγραψε πριν ένα μήνα ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους έλληνες συναδέλφους τους, με τόνο ιδιαίτερα καταγγελτικό απέναντι στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, λόγω της επιχειρούμενης ακύρωσης της διαιτητικής απόφασης για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. «Σήμερα Πέμπτη 23/10/2008 κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της UNI EUROPA που πραγματοποιείται στα γραφεία της, στις Βρυξέλλες και μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Αντιπρόεδρό της συν. Δημήτρη Τσουκαλά, καταλήξαμε στη παρακάτω ομόφωνη απόφαση:

Η UNI EUROPA καταγγέλλει την αντεργατική και αντιδημοκρατική πολιτική της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ιδιαίτερα του Προέδρου της, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που επιχειρούν να ακυρώσουν δικαστικά την Διαιτητική Απόφαση που αφορά στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι επιθέσεις των Τραπεζιτών δεν περιορίζονται μόνο σε δικαστικές ενέργειες εναντίον ανεξάρτητων αρχών, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία, είτε υπονομεύοντας την πραγματική οικονομία οδηγώντας σε χιλιάδες απολύσεις, είτε με την αύξηση των επιτοκίων οδηγώντας τα νοικοκυριά σε απόγνωση, είτε με τον στραγγαλισμό της αγοράς χρήματος.

Σήμερα που οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο – δηλαδή χαρίζονται 28 δις ευρώ στις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνία, χωρίς δημόσιο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών πρακτικών, χωρίς τη θωράκιση της ελληνικής Οικονομίας, χωρίς την προστασία της Απασχόλησης.

Σήμερα που το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων και των συνταξιούχων εξαϋλώνεται, σήμερα η Ελληνική Ένωση τραπεζών με μια ομάδα τραπεζιτών που ενδιαφέρεται μόνο για τα bonus και για τα stock options, αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον των 63.000 Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων και των 40.000 συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Καλούμε την ελληνική την Κυβέρνηση να μη γίνει συνεργός αυτής της εγκληματικής ενέργειας και να ανακαλέσει στην τάξη τους άπληστους και αδηφάγους τραπεζίτες.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τα Κόμματα, τη Βουλή, τις εποπτικές αρχές να παρέμβουν άμεσα για την προστασία του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας, της Δημοκρατίας».


Την ανακοίνωση υπογράφει η Διοικούσα Επιτροπή της UNI EUROPA.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.