Εισιτηριο συμπαραστασης απο τους Ροδοπιτες

Στην αίθουσα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής εκδικάστηκε η υπόθεση της προσφυγής της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» κατά του νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου και του ελληνικού δημοσίου, γιατί «παρέλειψε να προβεί σε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια, δηλαδή να παραχωρήσει άδεια στην εταιρεία για εκμετάλλευση». Από νωρίς χθες το πρωί πλήθος πολιτών, ειδικά νέοι, ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο νομάρχη και την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού. Η απόφαση θα εκδοθεί μετά από πέντε περίπου μήνες.

Παρόντες οι φορείς

Στην έναρξη της συνεδρίασης δηλώθηκε η συμπαράσταση – παρέμβαση στο πρόσωπο του νομάρχη όλων των δήμων και κοινοτήτων της Ροδόπης (σχεδόν όλοι ήταν παρόντες), της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, της ΕΑΣ Ροδόπης, της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, της Διανομαρχιακής Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, της τοπικών οργανώσεων του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, του ΤΕΕ Θράκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ροδόπης.

Από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου ο δικηγόρος Λαυρέντης Παπάς δήλωσε ότι δεν έπρεπε να παρίστανται σ’ αυτή τη δίκη και υποστήριξε ότι η προσφυγή της εταιρείας είναι εκπρόθεσμη, ενώ οι τρεις δικηγόροι του νομάρχη, Γιώργος Πεταλωτής, Νίκος Σπύρου και Ευθυμία Καζάκη επιχειρηματολόγησαν με βάση το εκπρόθεσμο της προσφυγής και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι η προσφυγή ασκήθηκε αφού είχε παρέλθει η νόμιμη προθεσμία και πρόσθεσε: «Ο νομάρχης Ροδόπης ορθά δεν προέβη στην προκήρυξη της παραχώρησης χώρου για να προχωρήσουν τα ‘Χρυσωρυχεία Θράκης’ στην εξόρυξη, γιατί σύμφωνα με το σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις κοινοτικές οδηγίες και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κάθε όργανο της διοίκησης υποχρεούται να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, ακόμη και παραλείψεις, που να προστατεύουν το περιβάλλον, πόσο μάλλον την υγεία των πολιτών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πιο αυξημένη τυπική ισχύ από τους εθνικούς νόμους, όπως είναι ο μεταλλευτικός κώδικας, επομένως ο νομάρχης ορθά ενεργώντας δεν προέβη σ’ αυτή την προκήρυξη».

Ο. Κρητικού, δικηγόρος της εταιρείας

«Αν τελικά αρχίσει ποτέ το έργο…»

Η δικηγόρος της εταιρείας, Ολυμπία Κρητικού σχολίασε ότι βάσει του νόμου η περιβαλλοντική μελέτη την οποία επικαλέστηκε η υπεράσπιση δεν προηγείται αλλά έπεται της παραχώρησης κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα αρμόδια όργανα του κράτους. «Σεβόμαστε το περιβάλλον, έχουμε κάνει μία εξαιρετικά καλή περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι υπό κρίση στα αρμόδια όργανα του κράτους. Είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε όποιους όρους μάς θέσει το κράτος και βεβαίως υπάρχουν και κατασταλτικά μέτρα. Το κράτος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή που κάποιος διαμαρτυρηθεί και πει ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί να κλείσει το μεταλλείο. Είναι ένα έργο προγραμματισμένο για 15 χρόνια, αν τελικά αρχίσει ποτέ…»

Η κ. Κρητικού κατέφυγε στο άρθρο 51 του μεταλλευτικού κώδικα, που δεσμεύει το νομάρχη να προχωρήσει στην παραχώρηση. Υποστήριξε ότι οι φορείς που παρέστησαν δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν γιατί «κανένας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να πάει προκαταβολικά στη δικαιοσύνη και να πει μπορεί να βλαφτώ στο μέλλον».

Γ. Πεταλωτής, δικηγόρος νομάρχη Ροδόπης

«Ο νομάρχης επιτέλεσε το καθήκον του»

Ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι πήραν προθεσμία να καταθέσουν το υπόμνημά τους και καυτηρίασε τη συμπεριφορά της συναδέλφου του, η οποία προηγούμενα είχε κατηγορήσει την υπεράσπιση για προχειρότητα στη σύνταξη των εγγράφων. «Από την πλευρά της εταιρείας υπήρξε μία δικηγορική παράσταση προκλητική, ακόμη και σε επίπεδο προσωπικών αντιδικιών, πράγμα που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του σοβαρού δικηγόρου. Κατηγορηθήκαμε ότι δεν επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα κι αυτό μάς το είπε μία συνάδελφος η οποία περιφέρεται ανά την Ελλάδα και ανά την Αμερική, εκπροσωπώντας την εταιρεία και πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αποικιοκρατίας προσπάθησε να μάς επαναφέρει στην τάξη με προσωπικές αιχμές και αντιδικίες.

Ακούστηκε το επιχείρημα ότι δε μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος κι οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα εφόσον δει ότι καταστρέφεται το περιβάλλον να παρέμβει. Ως επιχείρημα είναι ανυπόστατο νομικά και γελοίο από άποψη λογικής, γιατί κατανοούμε ότι αν ξεκινήσει μία επένδυση εξόρυξης χρυσού μέχρι να αντιληφθούμε τις συνέπειες στο περιβάλλον θα μετράμε και απώλειες ζωών». Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι «ο νομάρχης επιτέλεσε το νόμιμο καθήκον του, αυτό που του επιβάλει το σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η προστασία του περιβάλλοντος βάσει αυτών είναι ακόμη και πάνω από κάποιους νόμους και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα μεταλλευτικό κώδικα, ο οποίος δεν αρμόζει σε ευνομούμενες χώρες όπως η Ελλάδα».

Α. Γιαννακίδης

«Συγκλονιστική η συμμετοχή του κόσμου»

Ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Γιαννακίδης ένιωσε την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου. «Η συμμετοχή ήταν εθελούσια, ήταν συγκλονιστική. Το μόνο που κάνει ο νομάρχης είναι να αποτυπώνει αυτό που αποφάσισε η τοπική κοινωνία εδώ και αρκετά χρόνια με το όχι στο χρυσό. Έχουμε συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, έχουμε πάψει εδώ και αρκετά χρόνια να αποτελούμε μια αδιαφοροποίητη μάζα. Σήμερα, ήταν όλοι παρόντες, οι πολίτες, οι θεσμικοί παράγοντες, η εκκλησία, η νεολαία, την οποία παρακάλεσα να είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και αναλαμβάνω τη δέσμευση να ξεκινήσω ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα μαθητικά συμβούλια, μόλις διαμορφωθούν. Όλοι μαζί, θα συμπορευτούμε στον αγώνα που προμηνύεται ότι θα υπάρξει».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.