Ειρηνικη η πορεια στη μνημη του Αλεξη

Πορεία, για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου 16χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε από αστυνομικό το 2008 στα Εξάρχεια, πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων του Δ.Π.Θ. στην πόλη μας τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου. Μεγάλος αριθμός φοιτητών συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις τρεις περίπου το μεσημέρι απ’ όπου ξεκίνησαν λίγο αργότερα και φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν προς την αστυνομική διεύθυνση. Τα μέτρα ασφάλειας που είχαν λάβει οι αστυνομικές αρχές ήταν ιδιαίτερα, εντούτοις δεν απαιτήθηκε οποιαδήποτε επέμβασή τους κατά τη διάρκεια της πορείας. Στη συνέχεια οι φοιτητές ακολούθησαν τη διαδρομή προς την παλαιά νομική, όπου και στο κτίριο της περιφέρειας τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι φοιτητές κατήγγειλαν τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου και στράφηκαν με συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής. Επίκαιρα όσο ποτέ, χαρακτήρισαν τα μηνύματα από την ημέρα μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αφού συνέπεσε με τις κινητοποιήσεις, που έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, αντιδρώντας στο ζήτημα της σίτισης από τη μια, αλλά και στο νομοσχέδιο, που συζητείται, για τη γενικότερη αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

«Το φοιτητικό κίνημα πρέπει για άλλη μια φορά να δώσει ένα ηχηρό παρόν»

Ο Θωμάς Πολίτης, γραμματέας της ΠΑΣΠ Κομοτηνής, υπογράμμισε ότι «η σημερινή πορεία γίνεται έτσι, ώστε ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενός παιδιού 15 χρονών, το οποίο χάθηκε από τη βίαια καταστολή των δυνάμεων ασφάλειας. Μια καταστολή, που έρχεται σήμερα να μας θυμίσει ότι στην παρούσα δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση, που διέρχεται η χώρα, το φοιτητικό κίνημα για άλλη μια φορά πρέπει να δώσει ένα ηχηρό παρόν σε όλα εκείνα τα μέτρα, που πλήττουν το φοιτητικό κίνημα, που πλήττουν την ελληνική οικογένεια, που πλήττουν τον απλό έλληνα φορολογούμενο».

«Δυστυχώς», παρατήρησε, «βιώνουμε μια κατάσταση ως φοιτητικό κίνημα σήμερα στην Κομοτηνή, όπου πλήττονται τα δικαιώματά μας, δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με τους αγώνες, που δώσαμε από το 2006 ως σήμερα, δικαιώματα, τα οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα βάσει του άρθρου 16. Όταν μιλάμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, μιλάμε και για δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά». Με αφορμή αυτά, αναφέρθηκε στις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας στο ζήτημα της σίτισης στη λέσχη της πανεπιστημιούπολης. Όπως δήλωσε, «σήμερα στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του ΕΙΝ και οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν εντελώς αυθαίρετα να περικόψουν τις μερίδες από όλους τους φοιτητές και να σιτίζουν μόνο τους οικότροφους. Ως φοιτητικό κίνημα είμαστε κάθετα αντίθετοι και κατεβάζουμε καταλήψεις. Έχοντας ήδη κλείσει τις σχολές των ΤΕΦΑΑ, του ΔΟΣΑ, της Νομικής και της Φιλολογίας, και συνεχίζοντας δυναμικά μέσα από παραστάσεις διαμαρτυρίας, μέσα από πορείες, μέσα από καταλήψεις, με αγώνα που δίνουμε στους δρόμους και μέσα στις γενικές συνελεύσεις, επιχειρούμε να δώσουμε όλοι από το δικό μας μετερίζι τη δυναμική φωνή και το δυναμικό παρόν, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει το πανεπιστήμιο, που εμείς οραματιζόμαστε. Ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, μακριά από κάθε μικροπολιτικό παιχνίδι, μακριά από κάθε σφετερισμό».

Ξενοφών Δημοζιώγας, ΑΡ.ΕΝ. «Δεν ξεχνάμε τι έγινε τότε»

«Δυο χρόνια μετά την κρατική δολοφονία ενός 16χρονου μικρού παιδιού από τις δυνάμεις καταστολής, δεν ξεχνάμε τι έγινε τότε», τόνισε ο Ξενοφών Δημοζιώγας από την Αριστερή Ενότητα. «Όλος ο κόσμος και όλη η νεολαία», συνέχισε, «όλες οι υποτελείς τάξεις και όλα τα καταπιεζόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας τότε βρήκαν την αφορμή, για να εξεγερθούν απέναντι σε όλη την καταπίεση, που δέχονταν, και στην κυβερνητική πολιτική, που έδειχνε να τους κλέβει το μέλλον».

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να μας τρομοκρατήσει»

«Δυο χρόνια μετά», τόνισε, «δεν ξεχνάμε ούτε τα γεγονότα στην Κομοτηνή και στην Παλιά Νομική, όταν ως φοιτητές είχαμε κλειστεί μέσα από παρακρατικές δυνάμεις, που προσπαθούσαν να μας τρομοκρατήσουν. Είμαστε σήμερα εδώ, για να δηλώσουμε ότι δε θα αφήσουμε κανέναν να μας τρομοκρατήσει. Κάνουμε μια μαζική πορεία σήμερα, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού σήμερα δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή αφορά από τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Άννα Διαμαντοπούλου έχουν βάλει μπροστά την ολική απορρύθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικά, εδώ στην Κομοτηνή, μας αγγίζει όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ανεξαιρέτως. Το ότι προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά, είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, είμαστε εδώ, για να επικαιροποιήσουμε στο σήμερα τους αγώνες, που δόθηκαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από το φοιτητικό κίνημα, είμαστε εδώ, για να υπερασπιστούμε την εξεγερμένη νεολαία του 2008 και να συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της αντίστασης, για να διεκδικήσουμε και να διευρύνουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.