Ειναι «Παι-Δικο» μου δικαιωμα

Εκδήλωση με θέμα την παιδική κακοποίηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

Η 19η και η 20η Νοεμβρίου είναι δυο από τις σημαντικότερες μέρες, παγκοσμίως για την ιστορία της παιδικής ηλικίας, αφιερωμένες κατά της παιδικής κακοποίησης και με πρόταγμα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Πρόκειται για μια θεσμική, συλλογική και παγκόσμια αναγνώριση της ουσιαστικής και θεσμικής υπόστασης του παιδιού σε διεθνή κλίμακα.
 
Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εν έτει 2018 τα παιδιά αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο, χωρίς πλαίσιο προστασίας και τα δικαιώματα τους αγνοούνται πλήρως. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επέφεραν μια παγκόσμια κοινωνική κρίση, η οποία επηρεάζει κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής και οδηγεί σε ασταμάτητες κακοποιήσεις παιδιών και σε μορφές άθλιας εκμετάλλευσης.
 

Για αυτό και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, οι εθελοντικές του ομάδες και οι ασκούμενοι φοιτητές, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την συμμετοχή του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικά Χωριά SOS, το Χαμόγελο του Παιδιού και του ΔΑΔΑΑ Κομοτηνής και με την στήριξη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Δ.Σ. Κομοτηνής, διοργάνωσαν  εκδήλωση με τίτλο «Παι-Δικό μου Δικαίωμα», την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στον ισόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Στην εκδήλωση τονίστηκε το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην παιδεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Συζητήθηκαν τα δικαιώματα του παιδιού, από επιστήμονες, αρμόδιους φορείς και γονείς, ενώ υπήρχε παράλληλη δημιουργική απασχόληση για τους μικρούς φίλους. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Τα παιδικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί» 

Ήταν μία εκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και αφύπνισης, όπως υπογράμμισε  η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, πρόεδρος τουEurope Direct Κομοτηνής «τα παιδικά δικαιώματα τα οποία σήμερα θεωρούμε αυτονόητα – όπως το δικαίωμα στην παιδεία, στην προστασία, στην ελευθερία της έκφρασης και σε διάφορες παροχές –  δυστυχώς δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί, αν αναλογισθεί κανείς πόσα περιστατικά παιδικής κακοποίησης όλων των μορφών συνεχίζουν να υφίστανται».
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 180 εκ. παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Οι εκδηλώσεις αυτές απαιτούν τη συνεργασία όλων των φορέων και ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, ώστε με κάθε τρόπο να διεκδικηθεί συλλογικά κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας, επεσήμανε, καταλήγοντας η κ. Σαλτσίδου. 

Μαρίνος Κωνσταντινίδης «Το παιδί περιμένει ότι θα συμβεί κάτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει» 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, ο κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ν. Ροδόπης, δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση πως  επρόκειτο για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
 
Η εκδήλωση δεν περιελάμβανε μόνο εισηγήσεις ειδικών , αλλά προχώρησε στην πρακτική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, εθελοντές  και φοιτητές  απασχόλησαν τα παιδιά με κατασκευές και συνέθεσαν τραγούδια με στόχο να μείνει αυτή η εμπειρία στους μικρούς μαθητές και να μπορέσουν να μάθουν πως να αυτό-προστατεύονται.
 
Στόχος του σχολείου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, είναι, μαζί με τη συνεργασία των γονέων, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ασφαλείας, έτσι ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν σταθερότητα και ασφάλεια. «Τα παιδιά είναι πιο ενημερωμένα από παλαιότερα, απλώς δεν μπορούν να προσμετρήσουν τον κίνδυνο. Εκεί βρίσκεται και το κομβικό σημείο. Το παιδί μπορεί να περιμένει ότι θα συμβεί κάτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει», τόνισε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.