Ειναι ωρα για περιφερειακη αποκεντρωση του κρατους

Την ανάγκη περιφερειακής αποκέντρωσης του κράτους και τη δημιουργία περιφερειακής συνείδησης τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Χρίστος Χατζόπουλος με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας την άποψή του για ισχυρή αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και ισχυρή αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως τονίζει ο κ. Χατζόπουλος στη χώρα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας η βασική συνιστώσα που θέλει το κράτος να τα ελέγχει όλα, νοοτροπία η οποία πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης και η συντήρησή της μόνο ως τροχοπέδη μπορεί να νοηθεί.

Επιστολή απέστειλε επίσης στους Υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ με την οποία αναφέρεται στην έλλειψη πολιτικής στο θέμα των υδάτινων πόρων καταθέτοντας τον προβληματισμό του για το μέλλον τους εφόσον δεν είναι ανεξάντλητοι.


Χρήστος Χατζόπουλος όμως:

ΠτΘ: Πριν από λίγες μέρες στείλατε επιστολή προς τον νέο υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από τον οποίο ζητάτε να διευκρινίσει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Τι θα θέλατε να συμβεί ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων που θα διαβαστούν προσεχώς στη Βουλή;

Χ.Χ.: Πιστεύω ότι οι προγραμματικές δηλώσεις είναι η αρχή για κάθε κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το στίγμα της. Όπως θυμάμαι τουλάχιστον για τα θέματα της αυτοδιοίκησης το 1996, ο κ. Α. Παπαδόπουλος που ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι πάμε για υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων, επομένως είδαμε μετά τον Καποδίστρια και την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Το ίδιο θέλω να πιστεύω ότι έχει ωριμάσει τώρα. Άλλωστε έχει γίνει αρκετή κουβέντα στην πρόσφατη περίοδο, από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από την ΚΕΔΚΕ και από την ΕΝΑΕ, ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να μας βρούνε με αιρετή περιφέρεια. Πρέπει να αποκεντρώσουμε το κράτος και ο δεύτερος βαθμός που δεν προσδιορίζεται συνταγματικά, να είναι σε επίπεδο Περιφέρειας. Νομίζω ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο διάλογος μέσα στο 2004, και το 2005 να έχει οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί ο νόμος ο οποίος θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, της κυβέρνησης, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και των πανεπιστημίων. Πιστεύω ότι και άλλοι εμπλέκονται σ΄ αυτή την ιστορία, ούτως ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα πολύ χρήσιμο, για να μπορέσουμε και εμείς σε κάποια στιγμή να πούμε ότι το κράτος μας παύει να είναι συγκεντρωτικό και ότι γίνεται μια πολύ καλή αρχή σε επίπεδο περιφέρειας. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε επίπεδο περιφέρειας και αυτό από μόνο του θα ενισχύσει στις ευρύτερες περιοχές την περιφερειακή συνείδηση ώστε να μην θεωρούμε την γειτονιά μας, την πόλη μας το κέντρο του κόσμου και σιγά – σιγά πολλά πράγματα να τα βλέπουμε σε μια διάσταση ευρύτερη. Και βέβαια το σχήμα της περιφερειακής διάστασης νομίζω ότι είναι το καλύτερο, το πιο αποτελεσματικό. Υπάρχουν τα παραδείγματα στην Ε.Ε. που έχουν υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, άρα εκεί πρέπει να πάμε και εμείς. Η αποκέντρωση πρέπει να περάσει μέσω της περιφέρειας με εκλεγμένη την τοπική κυβέρνηση, βλέπω δε ότι το πιο σωστό θα ήταν η έμμεση εκλογή. Οι αρμοδιότητες όμως, οι πόροι η δομή, η λειτουργία, όλα αυτά εδώ είναι ένα θέμα που νομίζω ότι πρέπει να κουβεντιαστεί πολύ σοβαρά για να έχουμε και σε επίπεδο πλέον θεσμικό αλλά και οργανωτικό ό,τι καλύτερο.

ΠτΘ: Και με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση τι θα γίνει;

Χ.Χ.: Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από μόνη της μετά τον Καποδίστρια δεν έχει υπόσταση, δεν έχει τον αναμενόμενο ρόλο. Είναι μια έκφραση αυτοδιοίκησης, είναι γεγονός αυτό, αλλά οι ίδιες οι εξελίξεις μάς οδηγούν στο ότι δεν μπορεί να σταθεί. Από την μια μεριά είναι μεταξύ πρωτοβάθμιας περιφέρειας, όπως είναι η δομή σήμερα, από την άλλη μεριά υπάρχει το κράτος που συνεχώς παρεμβαίνει με τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες Εκ των πραγμάτων λοιπόν, έχει έναν πολύ μικρό ρόλο, παρά τις όποιες αξιόλογες και σημαντικές προσπάθειες κάνουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

ΠτΘ: Αποστείλατε και μια επιστολή στους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ για τους υδατικούς πόρους. Πόσο μεγάλο είναι κατά την γνώμη σας το πρόβλημα στον τομέα αυτό;

Χ.Χ.: Εκεί νομίζω ότι έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δυστυχώς τα τελευταία 20-30 χρόνια στρατηγικές για τους υδατικούς πόρους δεν υπάρχουν. Πέρα από την χρηματοδότηση κάποιων έργων από τα κοινοτικά πλαίσια που όλο και περιορίζονται, από εθνικούς πόρους ελάχιστα ανακοινώνονται. Στην Ροδόπη και Ξάνθη ξέρουμε ότι τα υφάλμυρα νερά έχουν προχωρήσει 10-15 χλμ στο εσωτερικό από τη θάλασσα, η Θεσσαλία κινδυνεύει να γίνει έρημος, δεν υπάρχει νομός στην χώρα μας που να μην έχει έντονα προβλήματα που είναι αποτέλεσμα των περιορισμένων πιστώσεων για υποδομές. Εμείς λέμε τώρα που έχουν γίνει τόσο μεγάλες επενδύσεις σε Αττική και περιφέρεια γιατί η πολιτεία να μη βάλει έναν μεγάλο στόχο που θα ικανοποιεί κύρια την περιφέρεια που θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των υδατικών πόρων; Και βέβαια αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες θέσεις, δεν μπορείς να λες, «ναι θα το αναδείξω αυτό το έργο χωρίς να προσδιορίζεις το χρονικό διάστημα. Ότι σε 10-15 χρόνια εμείς πρέπει να έχουμε αυτό τον σχεδιασμό, ότι πρέπει να βρούμε τα χρήματα. Πολλές φορές έχουμε χρήματα, υπάρχουν έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Β΄ ΚΠΣ και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη γιατί τεχνικά δεν υποστηρίχτηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα και πιστώσεις να χάνονται εις βάρος άλλων έργων που θα μπορούσαν να γίνουν. Όλοι θέλουμε τις απολαύσεις του νερού, βεβαίως και να πληρώσουμε είτε γεωργία είτε βιομηχανία είτε οικιακά, αλλά αυτό όμως να μας το εξασφαλίζει η πολιτεία και βέβαια πάντα να σεβόμαστε ότι και αυτός ο πλούτος τελικά δεν είναι ανεξάντλητος.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Χ.Χ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.