«Ειμαστε επι ποδος πολεμου για τον καπνο»

Για δύο σοβαρά θέματα, τα οποία απασχολούν και αφορούν άμεσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, τις σοβαρές προσβολές από «ρόδινο σκουλήκι» σε φυτείες βαμβακιού και την επίμαχη επιδότηση του καπνού, μίλησε ο ΠτΘ με τον Πρόεδρο των Αγροτικών Συνεταρισμών Ροδόπης κ. Δαμιανό Μαρουφίδη, ο οποίος μόλις επέστρεψε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στις ΗΠΑ και μεταφέρει και τις εκεί εντυπώσεις του.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

«Προτού δέκα μέρες επισκεφτήκαμε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, Μέμφις, Μισσισιπή, Τέξας και Αρκάνσας, όπου επισκεφτήκαμε φυτείες βαμβακιού προσκεκλημένοι από την εταιρεία «Delta Pine». Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία ερευνά και προμηθεύει με σπόρους τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης κ. Δαμιανός Μαρουφίδης τονίζοντας και τις άριστες εντυπώσεις του από τις φυτείες βαμβακιού, την αχανή και εύφορή τους έκταση.

«Ο Μισσισιπής είναι ένα ποτάμι, του οποίου το νερό είναι ανεξάντλητο. Οι αγρότες των περιοχών αυτών εφοδιάζονται το νερό από τον ποταμό» μετέφερε ο κ. Μαρουφίδης, ενώ στο Τέξας ο επισκέπτης παρατηρεί «πετρελαιοπηγές σε κάθε χωράφι».

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η διαμόρφωση απόψεων για τον τρόπο καλλιέργειας του βαμβακιού, την κατανομή γης στις φυτείες των ΗΠΑ. «Τολμώ να πω ότι οι δικοί μας αγρότες είναι σε καλύτερη μοίρα. Διότι οι εκεί αγρότες, οι οποίοι ανέρχονται σε 20-30 χιλ., είναι οι ιδιοκτήτες της γης οι οποίοι όμως δεν ζουν στην περιοχή, αλλά στην Νέα Υόρκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στις περιοχές που επισκεφτήκαμε αγρότες ουσιαστικά είναι οι μαύροι, οι οποίοι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και απολαμβάνουν τον άρτον τον επιούσιον. Διαφέρουν στον τρόπο ζωής των αφεντικών τους»
αξιολόγησε ο κ. Μαρουφίδης τονίζοντας την ταξική διαφορά που υπάρχει.

Ανταγωνιστικό το βαμβάκι

Επιπλέον το δικό μας βαμβάκι «με την γνώση που απέκτησαν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας είναι ανταγωνιστικό όσον αφορά την παραγωγικότητα.

Γιατί στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν τις εκτάσεις αυτές, αλλά δεν κοιτάζουν να βγάλουν κάτι παραπάνω αφού το σπείρουν και εφαρμόσουν τις μεθόδους τους. Από την άλλη όμως το χαμηλό κόστος ένεκεν και άλλων παραμέτρων, εχει ως αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να είναι πολύ μεγαλύτερα. Το ελληνικό βαμβάκι όμως είναι ποιοτικά και ποσοτικά περίπου στα ίδια επίπεδα».


Ο κ. Μαρουφίδης αναφερόμενος στον προγραμματισμό που υπάρχει στις ΗΠΑ υπογραμμίζει το γεγονός ότι θα ήθελε να την δει και στην Ελλάδα «ώστε οι πειθαρχούντες σε αυτό να έχουν μεγαλύτερα οφέλη, μεγαλύτερο εισόδημα και μια καλύτερη ζωή».

Θα καθιερωθούν τα μεταλλαγμένα

Το ταξίδι και η πρόσκληση της εταιρείας που ερευνά και εμπορεύεται σπόρους, καθιστά αναγκαία και την ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταλλαγμένου σπόρου, την οποία και απαντά με μεγάλη ειλικρίνεια ο κ. Μαρουφίδης.

«Τα μεταλλαγμένα είναι εφεύρεση και αφορούν και σε φυτά τα οποία είναι στην αλυσίδα της διατροφής μας, όπως το ρύζι. Βλέπω ότι η μετάλλαξη θα προχωρήσει και θα καθιερωθεί δυστυχώς σε όλο τον κόσμο. Η νέα επιστημονική κατεύθυνση εξασφαλίζει την παραγωγή. Μπορεί να βλάπτουν, αλλά εκεί θεωρούν ότι το βαμβάκι δεν είναι εκείνο το οποίο θα βλάψει την υγεία των ανθρώπων όσο το ρύζι ή οι ορμόνες που δίνουν στα βοοειδή. Δεν θα διστάσουν να παράγουν μεταλλαγμένο βαμβάκι την στιγμή που έχουν μεταλλαγμένο ρύζι ή ντομάτες. Είναι η επιθυμία τους να το καθιερώσουν παρά τις αντιδράσεις των Οικολογικών οργανώσεων και των ανθρώπων που σκέφτονται το μέλλον αυτής της ανθρωπότητας», υπογραμμίστηκε από τον κ. Μαρουφίδη για να τοποθετηθεί και σε άλλα θέματα τοπικής επικαιρότητας.

Ραντισμός για κάθε ενδεχόμενο

«Για το ρόδινο σκουλήκι έπρεπε να ραντιστούν τα χωράφια νωρίτερα. Οι αγρότες εφησύχασαν γιατί δεν είχε παρουσιαστεί νωρίτερα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα και θα έχουμε μια ζημιά, ο βαθμός της οποίας μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός», δήλωσε ο κ. Μαρουφίδης για τις σοβαρές προσβολές από «ρόδινο σκουλήκι» του φετινού βαμβακιού, ειδικότερα σε παραλιακή ζώνη.

Όσο για τα αίτια της προσβολής, «οι επιστήμονες το υπενθύμιζαν εδώ και καιρό. Μετά από μια μακρόχρονη καλλιέργεια ενός φυτού σε μια περιοχή, αυτό γίνεται πλέον ευάλωτο σε ασθένειες, όπως είναι και το ρόδινο σκουλήκι. Ο γέγονε, γέγονε. Τώρα πρέπει να δούμε για την επόμενη χρονιά και τα χωράφια πρέπει να ραντιστούν για κάθε ενδεχόμενο και πρόληψη» ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου ΕΑΣ Ροδόπης για το πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τους βαμβακοπαραγωγούς τον τελευταίο καιρό.

Η επικοινωνία του ΠΤΘ επίσης με την Διεύθυνση Γεωργίας έδειξε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την έκταση της ζημιάς και το γεγονός είναι υπό επιτήρηση. Προς το παρών η πιθανότητα καταβολής αποζημιώσεων δεν ισχύει, χωρίς να αποκλείονται μελλοντικές εξελίξεις.

Κοροϊδία και υπεκφυγή οι εναλλακτικές πηγές εσόδων

«Εάν πάμε στην κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού είναι κοροϊδία και υπεκφυγή να λέμε ότι έχουμε εναλλακτικές πηγές εσόδων. Ελέχθη πράγματι από τον κ. Prondi τον πρόεδρο της Κομισιόν η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων, η οποία ανακλήθη μετέπειτα στο Goterborg. Λέγεται από ορισμένους ότι ο κ. Prondi μπορεί να το ανακάλεσε, αλλά υπάρχει η σχετική κοινοτική οδηγία», μας μετέφερε ο κ. Μαρουφίδης για το επίμαχο θέμα των επιδοτήσεων καπνού και τις αόριστες εναλλακτικές πηγές που προτείνονται.

Ο κ. Μαρουφίδης αφού μίλησε για τον σκληρό πόλεμο από αντικαπνιστικές εταιρείες και άλλους που θεωρούν επιζήμιες τις καλλιέργειες καπνού, τόνισε το γεγονός ότι πρόκειται για μια «καινούρια» διαπίστωση, η οποία ισχύει από τότε που καθιερώθηκε το κάπνισμα.

Αμφισβήτησε έτσι και την άμεση διασύνδεση της κατάργησης των επιδοτήσεων καπνού με το γνωστό πλέον άρθρο 152 για την προστασία της υγείας των ανθρώπων κατά την διαμόρφωση κοινοτικών πολιτικών.

«Εμείς αρχικά προτείναμε να καταργηθούν οι τσιγαροποιίες της Ευρώπης και από κει και πέρα να καταργηθεί η επιδότηση του καπνού, αφού βλάπτει την υγεία και ο κόσμος εξαρτάται από την καπνοκαλλιέργεια και μόνον. Όταν όμως προτείνεται η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες και τα φθηνά κινέζικα καπνά να τροφοδοτούν ταυτόχρονα τις βιομηχανίες τσιγάρων της Ευρώπης, το γεγονός αυτό αποτελεί υπεκφυγή», αξιολόγησε ο κ. Μαρούφίδης υποδεικνύοντας και την οικονομική διάσταση των σχετικών διαβουλεύσεων πέρα από την προστασία της υγείας του ανθρώπου, την οποία επικαλούνται.

Ο κ. Μαρουφίδης σημειώνοντας και την αντίφαση του γεγονότος με το οποίο θα ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός ΕΕ, τονίζει την επικρατέστερη άποψη του πολέμου των καπνοβιομηχανιών για αυτήν την έκβαση.

«Είμαστε επί ποδός πολέμου και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα μεθοδεύσουμε τις αντιστάσεις μας, όταν το 2002 θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση. Εκεί θα δούμε τις καθαρές προτάσεις της ΕΕ και αυτών, οι οποίοι καταφεύγουν εναντίον της καπνοκαλλιέργειας» υπόσχεται ο κ. Μαρουφίδης, θεωρώντας «κοροϊδία τις εναλλακτικές πηγές εσόδων» και αμφισβητώντας το τι μπορεί να προταθεί ως εναλλακτική πηγή και κατά πόσο μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο, επανέρχεται στην διαφύλαξη της καπνοκαλλιέργειας διαβεβαιώνοντας ότι «τα κλασσικά καπνά μπασμάς ανατολικού τύπου που καλλιεργούνται στην περιοχή θα είναι τα τελευταία τα οποία θα καταργηθούν, γιατί είναι και καλής ποιότητας και βλάπτουν λιγότερο την υγεία των ανθρώπων».

Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.