Εικοσι εκπροσωποι μη κυβερνητικων οργανωσεων απο την Ευρωπη
Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα, με τον δήμαρχο Αιγείρου Ε. Λίτσο είχαν χθες οι νέοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή στα πλαίσια του προγράμματος κατάρτισης με θέμα «Μέθοδοι για την ένταξη και ενσωμάτωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες» που διοργανώνει στην Κομοτηνή από τις 23 έως 30 Μαρτίου το ΕΛΚΕΠΑ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Επιχειρηματικότητας, Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Προώθησης της Απασχόλησης και Ανάπτυξης). Στο πρόγραμμα μετέχουν 20 εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας και άλλων φορέων που αναπτύσσουν εξειδικευμένη δράση σε ειδικές ομάδες νέων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς και η ανάδειξη νέων μεθόδων και τεχνικών για την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί η Κομοτηνή, στην προκειμένη περίπτωση, για την διεξαγωγή δραστηριοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ενώ οι δραστηριότητες του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες συνεδριάσεων του ξενοδοχείου και στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ΕΡΓΟΜΑΘΗΣΗ στο Δήμο Αιγείρου. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων, συνομίλησαν χθες με τον δήμαρχο Αιγείρου Ευάγγελο Λίτσο, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Δήμου, ενώ στη συνέχεια άκουσε τις απόψεις των νέων και τα μηνύματα που έφεραν από τις περιοχές τους. Ο δήμαρχος Αιγείρου Ευάγγελος Λίτσος, μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε: «Ο Δήμος Αιγείρου ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του ΕΛΚΕΠΑ να φιλοξενήσει σήμερα τα παιδιά εδώ. Εμείς γνωρίζουμε για αυτό το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ. Ήδη ολοκληρώνεται η υλοποίηση αυτού του προγράμματος από το Δίκτυο Πόλεων Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας. Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία γιατί δείχνει περίπου την Ευρώπη που θέλουμε με την πολυπολιτισμικότητά της, αλλά και με τα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα από αυτή την πολυπολιτισμικότητα. Είναι καλό να απευθυνόμαστε στους νέους για να κάνουν αυτοί τις προτάσεις τους για το πώς θα ήθελαν να βλέπουν την Ευρώπη του μέλλοντος και πώς θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε απέναντι σ’ αυτά τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν και θα ανακύψουν και στο μέλλον».
Για το ΕΛΚΕΠΑ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Επιχειρηματικότητας, Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Προώθησης της Απασχόλησης και Ανάπτυξης) και για τους στόχους του μίλησε η Ιωάννα Παπαιωάννου, μέλος του ΕΛΚΕΠΑ.
Το ΕΛΚΕΠΑ είναι μια δραστήρια μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1995 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συμβάλει στη δια βίου μάθηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Μετά το 2001 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και πέρα από το Νομό Θεσσαλονίκης, στην Ήπειρο (Νομός Άρτας) και στη Θράκη (Νομός Ροδόπης). «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του Προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δράσης 5 «Υποστηρικτικά Μέτρα». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ενισχύονται ομάδες νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις έτσι ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους οι νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εμπειρίες, ιδέες, να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την ενθάρρυνση, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες με έμφαση στους νέους απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών. Γι’ αυτό και επιλέγει η περιοχή της Κομοτηνής για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα. Έχει διάρκεια 8 ημέρες και συμμετέχουν εκπρόσωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία (Νότια Ιταλία), η Γαλλία (Μασσαλία), το Βέλγιο, η Αγγλία (Λονδίνο), η Ισπανία. Όσον για τη συμμετοχή τους, έχει γίνει πρόσκληση προς τις οργανώσεις τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι οργανώσεις έχουν επιλεχτεί με κριτήριο την τοπική περιφερειακή τους δράση».
Το κοινό μεταξύ των νέων αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το ενδιαφέρον τους «για την ενθάρρυνση των νέων να δραστηριοποιηθούν και στα κοινά, αλλά και να αποκτήσουν ευρωπαϊκή συνείδηση. Αυτό το προσπαθούν με διάφορους τρόπους, ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικές δυσκολίες ανάλογα με τις ξεχωριστές ομάδες νέων, με τις οποίες εργάζεται».
Για τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία και αφορούν την αντίδραση των νέων στο καινούριο νόμο για την απασχόληση που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, για τα γεγονότα λοιπόν που οδηγούν τη νεολαία της Γαλλίας στις κινητοποιήσεις μίλησε ο Ραπά Κεντούλ, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Κοινωνικών Υποθέσεων στο Δήμο Μασσαλίας της Γαλλίας. «Οι νέοι, κυρίως των Πανεπιστημίων, αντιδρούν και κινητοποιούνται εξαιτίας των αποφάσεων που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας για την απασχόληση. Ο λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι νέοι, είναι ότι αυτή η νέα πρόταση αφορά την απασχόλησή τους για 2 χρόνια. Αυτό που φοβούνται οι νέοι είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να τους διώξουν από την πρώτη στιγμή και αυτό δεν τους αφήνει να έχουν ένα ξεκάθαρο μέλλον. Οι ενέργειές τους θα φτάσουν μέχρι το να μπορέσουν να αποσύρουν αυτό το νόμο, είτε ώσπου να βρεθεί ένας μέσος τρόπος που θα είναι πιο ευνοϊκός για αυτούς. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουν την αντίδρασή τους γιατί αυτός ο καινούριος νόμος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον τους. Ήδη σε κάποιες άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, εφαρμόζεται αυτός ο νόμος αλλά οι Γερμανοί δεν αντιδρούν».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
