«Εγω και ο Κρανιδιωτης ανοιξαμε τον ευρωπαικο δρομο της Κυπρου»
Σε ήπιους τόνους κυμάνθηκε σε γενικές γραμμές η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Κεντρικός πυρήνας της ομιλίας του πρώην υπουργού υπήρξε η δρομολόγηση των ευρωπαϊκών εξελίξεων στο Κυπριακό και οι συνέπειες που είχε αυτή η πορεία για τη διαμόρφωση της σημερινής θετικής πραγματικότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε με θέρμη ότι εκείνος μαζί με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη ανακίνησαν για πρώτη φορά το ζήτημα της μεταφοράς του Κυπριακού από τον ΟΗΕ στην τότε ΕΟΚ, το 1986, όταν πια είχε καταστεί σαφές ότι τα συνεχή ψηφίσματα από τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ατελέσφορα ως προς τη τελική επίλυση του προβλήματος. « Η βούλησή μας αυτή προσέκρουσε στην σθεναρή άρνηση της τότε κυπριακής πολιτικής ηγεσίας η οποία εμφορούταν είτε από αντιευωραπαϊκά αισθήματα, όπως ήταν το ΑΚΕΛ, είτε κοιτούσε μονίμως προς τους Αδεσμεύτους, όπως ήταν η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη».
Όπως αποκάλυψε ο κ. Πάγκαλος ο ίδιος ο πρόεδρος Βασιλείου ο οποίος το 1988 διαδέχτηκε στην προεδρία τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, δεν δέχτηκε να υπογράψει την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΟΚ την περίοδο που η Ελλάδα ήταν προεδρεύουσα χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους, κατηγορώντας τον ότι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχασε την ιστορική ευκαιρία ώστε η Κύπρος να περιληφθεί στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης που πραγματοποιήθηκε το 1994 με την είσοδο Αυστρίας, Σουηδίας και Φιλανδίας.
Ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το ρόλο των Τουρκοκυπρίων ηγετών Κιουτσούκ και Ντενκτάς στα γεγονότα των δεκαετιών του ΄ 50 και του ΄60 καταγγέλλοντας τους ότι υπηρέτησαν τα σχέδια του Άγγλων για την επιβολή πολιτικού, κοινωνικού και γεωγραφικού διχασμού στο νησί, όπως έκαναν στην περίπτωση της Ινδίας και του Πακιστάν, αλλά δεν αρνήθηκε και τις ελληνικές ευθύνες για τα γεγονότα της Τιλλυρίας, το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου το 1974 και την εγκαθίδρυση της χουντικής κυβέρνησης Σαμψών.
Για τον ρόλο που έπαιξαν οι Αμερικάνοι ανέφερε ότι «στόχος της υπερατλαντικής συμμαχίας στη λύση του Κυπριακού ήταν η διχοτόμηση και η δημιουργία δύο κρατών σ’ ένα πολύ μικρό νησί ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν και να συνεργαστούν αρμονικά. Αιτία, κατά ομολογία του Κίσσινγκερ, ήταν η εξαφάνιση κάθε εστίας αναταραχής στη Μέση Ανατολή και ο έλεγχος πετρελαίων».
Για την στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας εκτίμησε ότι θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πιθανή είσοδο της Βόρειας Κύπρου στην Ε.Ε., γιατί όπως είπε «τότε τα 60 εκατομμύρια των Τούρκων που ζούνε υπό το πέλμα των στρατοκρατόρων, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν άλλο τουρκικό πληθυσμό να ζει σε ευρωπαϊκές συνθήκες, με δημοκρατία και ελευθερίες, γεγονός που θα προκαλέσει έκρηξη και θα δημιουργήσει την απαίτηση για ανατροπή».
«Το μήνυμα είναι ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι ενωμένοι ως ένα έθνος και ενωμένοι ως μία θέληση είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε μία διαρκή λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού», κατέληξε καταχειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες φοιτητές που γέμισαν το αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής του Δ.Π.Θ.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με ελληνικά και κυπριακά τραγούδια αφιερωμένα στην ελευθερία και τους αγώνες για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο.
Δ.Δ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
