Εγκριθηκε η προγραμματικη συμβαση για αναδασμο 40.000 στρεμματων στη Ροδοπη

Την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος Αναδασμών για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου και προέδρου της Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Γιάννη Νικολαϊδη. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων στις περιοχές της Γρατινής, του Ανθοχωρίου, του Θρυλορίου, της Καλλίθεας και του Ροδίτη, ενώ συνολικά στη Ροδόπη προγραμματίζεται να γίνει αναδασμός 150.000 στρεμμάτων περίπου. Πολλαπλά αναμένονται τα ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να λυθεί οριστικά ένα καίριο ακόμα ζήτημα, που έχει να κάνει με τα κληρονομικά δικαιώματα, μιας και με τον αναδασμό εκδίδονται καινούργιοι τίτλοι ιδιοκτησίας και διευκολύνουν την αξιοποίηση των κλήρων από τους κατόχους τους. Ο κ. Νικολαϊδης μας μίλησε για τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν, για το περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά και για τις προσδοκίες, που γεννά ο αναδασμός για την περιοχή μας, σε καιρούς μάλιστα δύσκολους, όπου απαιτούνται πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες.

ΠτΘ: κ. Νικολαϊδη, τι είναι ο αναδασμός, σε πόση έκταση και σε ποιες περιοχές αναφέρεται;
Γ.Ν.:
Ο ορισμός, με βάση τον Ν. 674/1977 του Αναδασμού είναι «η διαμόρφωση, η διάταξη και συγκέντρωση της εγγείου ιδιοκτησίας φυσικών ή νομικών προσώπων σε μικρότερο αριθμό και μεγαλύτερης έκτασης αγροτεμάχια ή τουλάχιστον αγροτεμάχια των οποίων το σχήμα, η θέση και η διάταξη των ορίων επιτρέπουν την καλύτερη παραγωγική αυτής αξιοποίηση και εκμετάλλευση».
Η έκταση στην οποία αναφερόμαστε ανέρχεται περίπου σε 40.000 στρέμματα στις περιοχές Γρατινής, Ανθοχωρίου, Θρυλορίου, Καλλιθέας και ενός μικρού τμήματος του αγροκτήματος Ροδίτη, που είναι διανομή υπέρ κατοίκων Θρυλορίου.

Σήμερα επιτακτικότερη η προώθηση των αναδασμών

ΠτΘ: Σε τι πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τους κατοίκους και την εν γένει ανάπτυξη της περιοχής;
Γ.Ν.:
Η ανάγκη προώθησης των αναδασμών γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σήμερα δεδομένης της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αρκεί να αναλογισθεί κανείς τα οφέλη του Αναδασμού εκ των οποίων αναφέρω επιγραμματικά την επίλυση του διαρθρωτικού ζητήματος της ελληνικής γεωργίας, που είναι ο πολυκερματισμός της αγροτικής γης και το μικρό μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών παραγόμενων προϊόντων, τη μείωση της δραματικής τάσης εγκατάλειψης της Ελληνικής Υπαίθρου ιδιαίτερα από τους νέους, την μείωση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών, την ευκολία στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την σημαντική μείωση του χρόνου εργασίας και τέλος την επίλυση του πολύ σημαντικού ζητήματος της εκκαθάρισης των πολύπλοκων δικαιωμάτων των κτηματιών, κυρίως ιδιοκτησιών που προέρχονται από αγροτική προσφυγική αποκατάσταση και που οδηγεί τελικά στην έκδοση παγίων τίτλων κυριότητας.
Όλοι οι προτεινόμενοι αναδασμοί, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Αναδασμών και για τον επιπρόσθετο λόγο της ορθολογικότερης χρήσης των υδάτινων πόρων της περιοχής. Επίσης όλα τα αγροκτήματα είναι όμορα, με πολλούς κτηματίες να έχουν διάσπαρτες ιδιοκτησίες σε όλη την περιοχή. Συνεπώς, με την ενιαία εκτέλεση των αναδασμών και με τις μεταφορές που θα γίνουν, θα τους δοθεί η δυνατότητα να συγκεντρώσουν όλη την ιδιοκτησία τους τελικά σε ένα τεμάχιο.
Τέλος όλες οι περιοχές, που προτείνονται για Αναδασμό είναι της ιδίας εδαφικής κατηγορίας και χαρακτηρίζονται «Λοφώδεις».

ΠτΘ: Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησής του;
Γ.Ν.:
Ο προϋπολογισμός της παρούσας σύμβασης ανέρχεται στο ποσόν των 130.000,00 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. και θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα από τους ΚΑΠ – ΠΑΜΘ 20%.

ΠτΘ: Ποια είναι η διαδικασία, που ακολουθήσατε; Ποιοι συνέβαλαν; Ποιος ο λόγος, που συνέπραξαν η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Αναπτυξιακή;
Γ.Ν.:
Αφού λάβαμε υπόψη τις εισηγήσεις υπηρεσιών της περιφέρειας και κατόπιν ανταλλαγής απόψεων και θέσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους τα αγροκτήματα αφορούν περιοχές του Δήμου Κομοτηνής, και έχοντας αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των εν λόγω περιοχών προχωρήσαμε και καταλήξαμε στην παραπάνω συνεργασία. Θα αποτελούσε παράληψη το να μην αναφερθούμε στην ουσιαστική συμβολή του Περιφερειάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Παύλου Δαμιανίδη.

Παράμετρος της εξέλιξης η επιθυμία των τοπικών κοινωνιών

ΠτΘ: Ποιες οι τυχόν δυσκολίες, που αντιμετωπίσατε;
Γ.Ν.:
Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η προώθηση του αναδασμού στις εν λόγω περιοχές έγινε κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιών της περιφέρειας, δεδομένου ότι όλες αυτές ήταν ενταγμένες σε προγράμματα αναγκαστικού αναδασμού με παλαιότερες αποφάσεις και ενδεικτικά αναφέρω ότι ο αναδασμός του αγροκτήματος Θρυλορίου είχε αποφασισθεί το 1993, όπως επίσης αρκετά παλαιές είναι και οι αποφάσεις για τα υπόλοιπα αγροκτήματα.
Σημαντική παράμετρος στην όλη εξέλιξη αποτελεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών μιας και είχε κατατεθεί ενυπόγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες η επιθυμία για ένταξη τους στο πρόγραμμα των αναδασμών.
Δυσκολίες δεν αντιμετωπίστηκαν δεδομένης της προσπάθειας και προθυμίας όλων των πλευρών για βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και δραματική εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου.

 

Το έργο παραδοτέο σε μια τριετία

ΠτΘ: Ποιες εργασίες εμπεριέχονται και ποιο το χρονοδιάγραμμα;
Γ.Ν.:
Οι εργασίες που εμπεριέχονται είναι η ψηφιοποίηση, οι εργασίες ποιοτικής κατάταξης, οι εργασίες εκκαθάρισης δικαιωμάτων και η δημόσια ανακοίνωση των παραπάνω. Το χρονοδιάγραμμα είναι διάρκειας ενός έτους και ο έλεγχος και η εποπτεία της ορθής εφαρμογής της προγραμματικής θα ασκείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Η εκτέλεση του προγράμματος θα προχωρά τμηματικά με την εξέλιξη των εργασιών στο διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως την ολοκλήρωση αυτής, σύμφωνα με τις προτάσεις πιστοποίησης που θα εκδίδει μια Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Σε μια 3ετία το έργο θα είναι παραδοτέο και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αναδασμών και στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.