Εγκαινια εκλογικου κεντρου Δημητρη Κοτσακη

Χαρούμενος και συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην τελετή των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου, ανέβηκε στην εξέδρα ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Ιλχάν Αχμέτ, ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Αθανασιάδης και πολλά μέλη του συνδυασμού του και φυσικά όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Κομοτηνή Σύγχρονη Πόλη». Η όλη αρχική προετοιμασία των εγκαινίων αφορούσε τον εξωτερικό χώρο, στις παρυφές της πλατείας αλλά η επαναλαμβανόμενη βροχή ανέτρεψε το σενάριο και οδήγησε τους διοργανωτές σε μια «συντηρητική» λύση εντός του χώρου. Δυο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, η βροχή σταμάτησε και η ξαφνική ύφεση αναθεώρησε εκ νέου τα σχέδια. Η ομιλία του κ. Κοτσάκη έγινε έξω, ειδικά μετά τη μαζική προσέλευση πολιτών, στην πλειοψηφία τους, βέβαια, με ομπρέλες. Στο φινάλε της εκδήλωσης ανέβασε στην εξέδρα όλους τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου από τον κορμό και τα τοπικά συμβούλια, για μια γνωριμία με τον κόσμο.

Ο Δ. Κοτσάκης ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευση, μιλώντας για την αποστολή τους να κάνουν την Κομοτηνή «μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη με προοπτική και λαμπρό μέλλον».

Απέναντι στους «ισόβιους σωτήρες», όπως τούς αποκάλεσε, μετέφερε ότι ο λαός θ’ απαντήσει στις 15 Οκτώβρη «Φτάνει πια!» και συνέχισε με παρομοιώσεις: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει η προοπτική, η σωστή οργάνωση, οι φρέσκιες ιδέες, οι ξεκούραστοι αθλητές. Τα κουρασμένα παλικάρια έχουν καταλάβει ότι το απεγνωσμένο λίφτινγκ με το οποίο επιχειρούν να λανσάρουν το νέο, το δήθεν προοδευτικό, αποκαλύπτει το απόλυτα ξεπερασμένο, το οποίο δεν μπορεί να εξαφανίσει το παρελθόν τους.

Εδώ, σ’ αυτή την πλατεία, πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος μίλησε για «ενότητα», εννοώντας προφανώς την αποδοχή που έχει ο συνδυασμός του από την πολιτική παράταξη η οποία τον στηρίζει. Μάς έδειξε έτσι την αγωνία του, τον προβληματισμό του, το άγχος που τον διακατέχει όταν σκέφτεται πόσα κομμάτια έχει δημιουργήσει μέσα στην ίδια του την παράταξη, μέσα στον ίδιο τον συνδυασμό του. Άραγε ποιος καλόπιστος δημότης θα πίστευε ότι όσοι διαφώνησαν μαζί του είχαν αρχηγικές τάσεις; Η συμπεριφορά του, που είναι γνωστή, τούς έκανε να διαφωνήσουν και να αναζητήσουν με άλλους συνδυασμούς την πολιτική τους έκφραση».


Σύνθημα και συμβόλαιο τιμής, για το Δ. Κοτσάκη, η έκφραση «Αλλάζουμε την Κομοτηνή!», την οποία ανέλαβε να εξηγήσει: «Την κάνουμε πόλη πρωτεύουσα με όλη τη σημασία της στην περιφέρεια. Σύγχρονη, με έργα υποδομής ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά. Προσβάσιμη σε όλους τους κατοίκους, χωρίς διακρίσεις και επικοινωνιακά τρυκ. Ανθρώπινη, με κοινωνικό πρόσωπο. Ένα χάδι στοργής και φροντίδας στα άτομα που χρειάζονται στήριξη, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

Ισόρροπα αναπτυγμένη παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε οικισμό σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Μια πόλη ευρωπαϊκή, με οικονομική ανάπτυξη, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, μια πόλη πολιτισμού, σημείο αναφοράς σε όλους τους τομείς».


Έσπευσε στη συνέχεια ν’ απαντήσει στο εύλογο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα;», για ν’ απαντήσει ότι λύση είναι «η καλή, νοικοκυρεμένη διαχείριση» και να συνεχίσει: «Δέσμευσή μας είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων κάθε ετήσιας χρήσης δημοτικού ισολογισμού με λογοδοσία της δημοτικής αρχής, ενώπιον των δημοτών μας, αλλά και όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον η δημοτική αρχή, που επαγγέλλεται «διαφάνεια» και «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα διαπλοκής».

Ο κ. Κοτσάκης
έκανε λόγο για ένα δήμο ισχυρό, αποδίδοντάς του τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου, με πλούσιο και ποιοτικό τεχνικό πρόγραμμα, «που να προσφέρει στους δημότες του τα βασικά: καθαριότητα, κοινωνική φροντίδα, αξιοπρεπές κυκλοφοριακό, πράσινο, χώρους άθλησης και πολιτισμού». Επ’ αυτού απηύθυνε το ερώτημα στο νυν δήμαρχο «πού θεωρεί ότι έκανε τον Δήμο Κομοτηνής ισχυρό; Τι βαθμό πήρε στα βασικά προβλήματα της πόλης;»

Κάλεσε τον κόσμο να γίνουν «συμμέτοχοι στην προοπτική που ξεκινά από τη νέα χρονιά στον Δήμο Κομοτηνής».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κοτσάκης μίλησε για τα σχέδιά τους και το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει: «Να κάνουμε ένα δήμο με διάπλατα ανοιχτές πόρτες σε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από κομματική, θρησκευτική και άλλη διαφορετικότητα. Να δώσουμε στους νέους την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να πιάσουμε με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον το χέρι του ανθρώπου της τρίτης ηλικίας, του εξαρτημένου, της γυναίκας που αναζητά προστασία, της μάνας που θέλει να απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και ν’ αφήσει το παιδί της σε μια στοργική αγκαλιά, της οικογένειας που αισθάνεται δέσμια ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες και θέλει να το εμπιστευθεί στα ασφαλή χέρια ενός πραγματικά προνοιακού δήμου. Να δώσουμε στην αγορά της Κομοτηνής την σιγουριά ότι μπορεί να βασιστεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει ο δήμος με αγώνες για την προστασία του μικρομεσαίου επαγγελματία, ώστε να μην τον βλέπει σαν «μπαμπούλα» που έχει βάλει σκοπό να τον συνθλίψει, να τον χρησιμοποιήσει αναλόγως των περιστάσεων, να τον δέσει χειροπόδαρα για να κάνει τη δουλειά του. Κι όλα αυτά χωρίς να ζημιώνει ο δήμος, με συζήτηση κι όχι με φωνές και απειλές, με όλους τους κανόνες που διέπουν μια πολιτισμένη κοινωνία όπου όλοι έχουν και ρόλο και λόγο».

Μειονότητα – Παλιννοστούντες

Στάθηκε στο πρόγραμμά τους για τη μειονότητα, λέγοντας: «Τους συμπολίτες μας αυτούς δεν τούς προσεγγίζουμε ψηφοθηρικά, ευκαιριακά και με ιδιοτέλεια. Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική πολιτεία για ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα, λάθη και παραλήψεις του χθες. Του χθες που κυρίως βαρύνει τους αντιπάλους μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Κομοτηνή πρέπει να είναι μια κοινωνία ανοιχτή, συνάντησης και συνεργασίας πολιτισμών. Μια κοινωνία ανοχής, ανθρωπιάς και αλληλοκατανόησης. Εμείς αρνούμαστε τη διγλωσσία και την υποκρισία που προσδιορίζει τους άλλους, γι’ αυτό και η συμπεριφορά μας απέναντι στους συμπολίτες μας της μειονότητας θα διαπιστώσετε ότι δεν θα είναι υβριστική στην αρχή της τετραετίας και «γλυφτική» ψηφοθηρική προεκλογικά. Θα είναι υπεύθυνη, ειλικρινής, συνεπής και σύγχρονη.

Όλες μας οι παρεμβάσεις από το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης έως τις αναπλάσεις των γειτονιών, από την οδοποιία έως την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική, θα σέβονται την μειονότητα, τα δικαιώματά της, τη βακουφική ή ιδιωτική της περιουσία, τις ευαισθησίες και την ταυτότητά της.

Με πράξεις θα αποδείξουμε ότι πιστεύουμε σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μειονοτική πολιτική και ξέρουμε, όχι απλά να την επικαλούμαστε όπως οι άλλοι, αλλά να την εφαρμόζουμε με αποτελεσματικότητα».


Από το πρόγραμμά τους δεν απουσιάζουν οι ομογενείς πόντιοι, για τους οποίους ανάφερε τις εξής παρεμβάσεις: «Ευαισθητοποιήσαμε την κυβέρνηση η οποία προχωρά στην ολοκλήρωση της στεγαστικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής αποκατάστασης. Χρηματοδοτήθηκε και με δική μου παρέμβαση ο Δήμος Κομοτηνής για να ολοκληρώσει επί τέλους μετά από χρόνια τις υποδομές της «Εκτενεπόλ». Φτιάχτηκαν 75 διαμερίσματα άμεσα στην παλιά φοιτητική Εστία.

Διασφαλίστηκαν περισσότερα από 12 εκ. ευρώ για τη συνέχιση της στεγαστικής πολιτικής και διοργανώθηκαν για αρκετές χιλιάδες επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Μέσα από το Δήμο θα πετύχουμε περισσότερα για τους αδελφούς μας Πόντιους που όφειλαν αλλά δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι».

Ο Δημήτρης Κοτσάκης μετέφερε τη βεβαιότητα ότι από την πρώτη Κυριακή θα είναι νικητής ο συνδυασμός τους, κάνοντας λόγο για στελέχη γνωστούς συνδημότες «που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών ομάδων του δήμου».

Στο φινάλε της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Κοτσάκης, σε δηλώσεις του, εξήγησε ότι είχαν προγραμματίσει μια διαφορετική εκδήλωση, «που να έδινε μια νέα οπτική στην αισθητική που θέλουμε να δώσουμε στην πόλη», αλλά λόγω βροχής δεν ήταν εφικτό. Στην πορεία, η βροχή σταμάτησε και τελικά στήθηκε εξέδρα ανάμεσα στα εκλογικά κέντρα των κ.κ. Κοτσάκη και Αθανασιάδη.

Δηλώσεις στήριξης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σχολίασε με το πέρας της εκδήλωσης. «Παρατηρώ ότι κόντρα στις καιρικές συνθήκες η κοινωνία της Κομοτηνής αγκαλιάζει τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε η παράταξή μου για να δώσει τη μάχη της αυτοδιοίκησης, το Δημήτρη Κοτσάκη. Η αθρόα και ενθουσιώδης συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ενθαρρύνει όλο αυτό το ψηφοδέλτιο ανανέωσης και ποιότητας για να δώσει μια μάχη νικηφόρα, η οποία θα βάλει την πόλη σε μια νέα εποχή. Η σύνθεση του συνδυασμού – τα στελέχη της πλειονότητας και της μειονότητας, από όλες τις κοινωνικές κι εργασιακές ομάδες, οι απλοί άνθρωποι του κόπου και του μόχθου, αλλά και οι άνθρωποι της επιστήμης και της αγοράς – δείχνει ότι αυτό που αναδύεται μέσα από αυτήν την προσπάθεια είναι μια νέα ποιότητα, ένα νέο ήθος, μια τεχνοκρατική αντίληψη και μια σύγχρονη προσέγγιση για το αύριο της Κομοτηνής. Πιστεύω ότι η κοινωνία αγκαλιάζει αυτήν την προσπάθεια». Ο κ. Στυλιανίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία σ’ όλα τα νέα παιδιά, σ’ όλους τους έμπειρους μαχητές, σ’ όλους τους ανθρώπους της αγοράς, της επιστήμης που αγκαλιάζουν την προσπάθεια του Δ. Κοτσάκη, ενώ μετέφερε με βεβαιότητα «σύντομα θα πανηγυρίσουμε αυτή την αλλαγή σελίδας και θα ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια από τις αρχές του 2007, μια προσπάθεια διαφορετική που θα δώσει νέα ποιότητα ζωής στους πολίτες της πόλης μας και προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Αθανασιάδης σχολίασε, μετά τα εγκαίνια: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για το συνδυασμό «Σύγχρονη πόλη» του Δημήτρη Κοτσάκη. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, μαρτυρά την εμπιστοσύνη στο συνδυασμό και την προσπάθεια που γίνεται για το δήμο Κομοτηνής. Θεωρούμε ότι ανοίγεται μια αισιόδοξη προοπτική για το δήμο Κομοτηνής»
είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.