Εφτιαξαν τον δικο τους κηπο με σπορους απο παραδοσιακες ποικιλιες

Εντυπωσιακή ανταπόκριση γνώρισε την Κυριακή το κάλεσμα, που απηύθυνε η ομάδα Πελίτι Κομοτηνής σε όσους ενδιαφέρονταν να δημιουργήσουν τον δικό τους κήπο με παραδοσιακές ποικιλίες φυτών. Στο ανοιχτό σπορείο του Πελίτι, το οποίο στήθηκε στο χώρο του ανοικτηριού του θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, το κοινό είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί δωρεάν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, καρπουζιού, πεπονιού κ.α., και να αποκτήσει ταυτόχρονα πολύτιμη τεχνογνωσία γύρω από τη σπορά, την καλλιέργεια των φυτών και τη μετέπειτα φροντίδα τους.

Στόχος οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία της σποράς

Η ομάδα Πελίτι διοργανώνει τακτικά παρόμοιες εκδηλώσεις, στις οποίες συνήθως προσφέρονται έτοιμα φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες. Βασικός στόχος της διανομής παραδοσιακών σπόρων, αντί έτοιμων φυτών, όπως έγινε την Κυριακή, ήταν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν μια επαφή με τη διαδικασία της σποράς, ώστε να διακρίνουν και να κρατούν τους παραδοσιακούς σπόρους από τα φυτά που θα παράγουν οι ίδιοι τις επόμενες χρονιές, με απώτερο σκοπό να είναι αυτάρκεις. Η εξασφάλιση αυτάρκειας γενικότερα στην τροφή είναι η βασική επιδίωξη της ομάδας Πελίτι, που είναι μια οργάνωση για την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών.

 

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, κρίσιμες για το μέλλον των παραδοσιακών ποικιλιών

Όπως παρατήρησε ο συντονιστής της ομάδας Πελίτι Κομοτηνής, κ. Νίκος Δομπάζης, παρότι οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν έτοιμα φυτά, εξαιτίας της κρίσης αρκετοί έχουν στραφεί πλέον στην αξιοποίηση των δικών τους σπόρων. Την τακτική αυτή όμως δεν ευνοεί η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιτάσσει την αγορά πιστοποιημένων σπόρων. Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται κομβική για το μέλλον των παραδοσιακών ποικιλιών και κατ’ επέκταση για την αυτάρκεια σε τροφή των λαών της Ευρώπης. Κι αυτό διότι στα αρμόδια κοινοτικά όργανα προωθούνται κρίσιμες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, ώστε να περάσουν ρυθμίσεις που ευνοούν τα συμφέροντα των πανίσχυρων εταιριών, οι οποίες παράγουν και εκμεταλλεύονται πιστοποιημένους σπόρους. Προς το παρόν έχουν υπάρξει δύο απορριπτικές αποφάσεις από τις αντίστοιχες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι οργανώσεις και οι πολίτες που υπερασπίζονται την ελευθερία των σπόρων δεν εφησυχάζουν.

Θετικές εξελίξεις, χωρίς να προκαλούν εφησυχασμό

Ο κ. Δομπάζης τόνισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία να γίνει πιο φιλική προς τις παραδοσιακές ποικιλίες και να παρέχει στους γεωργούς το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους σπόρους, να τους ανταλλάσουν, να τους πουλούν και έτσι να είναι αυτάρκεις και σε σπόρους και σε τροφή. Παρότι χαιρέτησε τις αποφάσεις των δύο επιτροπών, που απέρριψαν τις προωθούμενες αλλαγές, εντούτοις τόνισε ότι «δεν εφησυχάζουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι οι εταιρίες παραγωγής σπόρων, που είναι οικονομικά πολύ δυνατές, πιέζουν πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δεχθεί αυτά που ζητάνε οι οργανώσεις σπόρων».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/paratiritis.thrakis#

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.