ΕΥΡΩΠΑιΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΕΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ…

Όποιος γίνεται πενήντα ετών είναι λογικό να κάνει έναν απολογισμό. Τι πέτυχε στη ζωή του και πού απέτυχε; Το ίδιο συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Κυριακή μάλιστα, φορώντας τα καλά της, τίμησε και τα 50 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης, το 1957. Η γιορτή στο Βερολίνο ήταν ωραία, αλλά οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι η Ε.Ε. περνά κρίση μέσης ηλικίας. Το μεγαλύτερό της πρόβλημα είναι οικονομικό. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανακάμψει τελευταία, αλλά η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και η ανεργία υψηλή. Η ευθύνη δεν ανήκει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο στις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά η κατάσταση δύσκολα μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα οικονομικά προβλήματα καθιστούν τους ψηφοφόρους δύσπιστους, όχι μόνο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, αλλά απέναντι σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η διεύρυνση και η ενιαία αγορά. Κάπως έτσι απορρίφθηκε το σχέδιο του Ευρω-συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία κι έκτοτε η περαιτέρω πορεία «κώλυσε».

Ρεπορτάζ- Φώτο: Μαρία Νικολάου

Το ευρωπαϊκό «πείραμα» απέτυχε; Ασφαλώς όχι. Τα 50 χρόνια που προηγήθηκαν της Συνθήκης της Ρώμης σημαδεύτηκαν από δύο παγκοσμίους πολέμους και μια μεγάλη ύφεση. Τα 50 χρόνια που ακολούθησαν χαρακτηρίζονται από μία ανεπανάληπτη ειρήνη και ευημερία. Το 2004, η ήπειρος επανενώθηκε. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον μέλη της Ένωσης. Αλλά η ειρήνη θεωρείται σήμερα δεδομένη. Για περισσότερη διεύρυνση, αντίθετα, δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Όσο για την ευημερία, οι νέοι Ευρωπαίοι είναι πιο απαισιόδοξοι από τους γονείς τους… Τις θέσεις και τους προβληματισμούς των νέων ευρωπαίων φιλοξενεί σήμερα ο «ΠτΘ». Δέκα νέοι από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1ον Πώς εκτιμάτε την μέχρι τώρα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.); 2ον Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Ε.Ε.; Παράλληλα, ο ΥΦ.ΕΞ. κ. Ε. Στυλιανίδης μιλά για το Ευρωσύνταγμα και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής (Λουϊζα Σαλτσίδου –Ματεοσιάν, Σπύρος Νάκος, Ηρακλής Λαμπαδαρίου) καταθέτουν τη δική τους άποψη για την ευρωπαία κυρία. Τέλος, δύο Τούρκοι -ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας ζωγράφος- προς το παρόν μένοντας έξω από τον ευρωπαϊκό χορό, απαντούν με ένα βήμα μπρος προς την Ευρώπη και δυο πίσω…

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ…

Ερωτήσεις:

1η Πώς εκτιμάτε την μέχρι τώρα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.);

2η Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Ε.Ε.;

Philip Halacek, 23 ετών (Τσεχία):

1η «Δεν είμαι φαν της πολιτικής, αλλά πιστεύω ότι με την ένταξη της χώρας μου έχουν παύσει να ισχύουν τα σύνορα και είναι πιο εύκολα οι πολίτες να μετακινούνται. Αυτό είναι πιο εμφανές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι οποίες είχαν ακολουθούσαν ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία για να μετακινηθούν».

2η «Το όνειρό μου είναι κάθε χώρα της Ευρώπης να είναι μέλος της Ε.Ε.».

Beata Sobiak, 23 ετών (Πολωνία):

1η «Νομίζω ότι το σημαντικότερο που έχει συμβεί μέχρι τώρα στην Ε.Ε. είναι ότι με τη μεγάλη διεύρυνση και με την ένταξη πολλών χωρών πλέον έχουν απλοποιηθεί πολλά πράγματα. Το μεγάλο όφελος είναι ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί πλέον, μέσω της Ε.Ε. καλούνται να συμβιβαστούν και να συμφωνήσουν ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως συνέβη με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

2η «Είναι δύσκολη ερώτηση, αλλά ονειρεύομαι όλες οι χώρες να είναι ίσες και να μην υπάρχουν διακρίσεις».

Michael Pyda, 23 ετών (Πολωνία):

1η «Η Ε.Ε. μας δίνει πάρα πολλές δυνατότητες να δυναμώσουμε τη χώρα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους ανθρώπους και υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν διάφορα προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι άνθρωποι και οι πολίτες».

2η «Το όνειρό μου είναι μια μέρα να μην υπάρχουν σύνορα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι χώρες να συμφωνούν μεταξύ τους και να αναπτύσσονται όλες μαζί από κοινού και να μην υπάρχουν πλούσιες και φτωχές χώρες».

Boris Shopov 24 ετών (Βουλγαρία):

1η «Η άποψη μου για την Ε.Ε. είναι πολύ θετική. Νομίζω ότι πάει να γίνει κάτι πολύ όμορφο για όλη την Ευρώπη. Ενώ στην αρχή δημιουργήθηκε για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, πλέον έχει αναπτυχθεί και σε άλλα επίπεδα, όπως η Νομισματική Ένωση και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους πολίτες».

2η «Η Βουλγαρία έχει μόλις ενταχθεί στην Ε.Ε. Ονειρεύομαι λοιπόν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μου. Ελπίζω να ανέβουν τα standards, να αγγίξουν το μ.ο. της Ε.Ε. και θα ήθελα μια διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη καινούργιων μελών, ώστε να μιλάμε για μια απολύτως ενωμένη Ευρώπη».

Plamena Zlateva, 21 ετών (Ρουμανία):

1η «Μέχρι τώρα η Ε.Ε. ήταν μια πολύ πετυχημένη προσπάθεια στην αποφυγή των συγκρούσεων. Είμαι όμως λίγο προβληματισμένη από τον κίνδυνο οι χώρες αυτές να χάσουν την ταυτότητά τους. Με ανησυχεί αυτή η πιθανότητα. Πιστεύω, όμως, ότι στους κόλπους της Ε.Ε. θα μπορέσει να υπάρξει εξέλιξη και ανάπτυξη.

2η «Όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποια αρνητικά και κάποια θετικά στοιχεία. Θεωρώ ότι η Ε.Ε. θα είναι μια ισχυρή δύναμη και θα μπορεί να μεταδώσει τα φώτα και τον πολιτισμό στις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως. Θα υπάρξουν αρκετές θετικές εξελίξεις για όλους».

Andreea Birlog, 21 ετών, (Ρουμανία):

1η «Θεωρώ ότι η Ε.Ε. έχει βοηθήσει πολύ τα κράτη μέλη να αναπτυχθούν. Είμαι βέβαια λίγο προβληματισμένη για τα επόμενα δέκα χρόνια στη χώρα μου λόγω των αυστηρών κανόνων που θέτει η Ε.Ε.».

2η «Θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη – ιδιαίτερα τα λιγότερο αναπτυγμένα – να βελτιωθούν και να αναπτύξουν υψηλά standards.

Martin UBL, 23 ετών (Τσεχία):

1η «Θεωρώ ότι η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για τους νέους ανθρώπους τους οποίους βοηθά να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και να υλοποιήσουν ορισμένα όνειρά τους».

2η «Για το μέλλον της Έ.Ε. δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο όραμα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα συμβεί».

Marius Gheorghe, 23 ετών (Ρουμανία):

1η «Πιστεύω ότι η Ε.Ε. έχει αλλάξει πάρα πολύ στην πορεία της. Έφτασε στο να πέφτουν τα σύνορα και να πλησιάζουμε τις ΗΠΑ, κοντεύουμε δηλαδή να αγγίξουμε ένα μοντέλο σχεδόν ομοσπονδιακό».

2η «Θα υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη, θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση και, παρά τις πολιτισμικές διαφορές, θα φτάσουμε σε ένα σημείο να επικοινωνούμε όλοι μαζί και να αναπτυχθεί έτσι ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό ως προς αυτό της Αμερικής και της Κίνας».

Vesela Kishkilova, 25 ετών (Βουλγαρία):

1η «Μέσω της Ε.Ε. δίνονται περισσότερες ευκαιρίες. Νομίζω ότι η Ε.Ε. έχει όμορφες και άσχημες πλευρές. Μία από τις άσχημες πλευρές για τη χώρα μου είναι ότι θα πρέπει να εναρμονιστεί σε πάρα πολλά με την Ε.Ε. και ήδη αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η καλή πλευρά είναι ότι ελπίζω πως θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία».

2η «Δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί. Το μέλλον δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς και κανείς δεν μπορεί να κάνει όνειρα με σιγουριά για την Ε.Ε.».

Antoniya Stoycheva, 22 ετών (Βουλγαρία):

1η «Το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη ήταν η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από δύο πολέμους».

2η «Στο μέλλον θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα να είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός των πολιτισμικών κι όχι μόνο ιδιαιτεροτήτων του κάθε λάου».

«Η Ευρώπη πέτυχε τους βασικούς της στόχους: Αντικατέστησε τα παιδία μαχών με τράπεζες διαλόγου, επομένως διασφάλισε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία» δηλώνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και σημειώνει ότι δεν χρειάζονται εκπτώσεις σε αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που τίθενται από την Ευρώπη προς κράτη που επιδιώκουν να μπουν στην Ευρώπη.

Ε. Στυλιανίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών:

«Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να είναι ανοικτή με προϋποθέσεις»

Τι θεωρείτε ότι κατάφερε η Ευρώπη στα πρώτα πενήντα χρόνια λειτουργίας της;

Η απάντηση που δίνουμε ως ευρωπαϊστές στους ευρώ-σκεπτικιστές είναι ότι η Ευρώπη πέτυχε τους βασικούς της στόχους: Αντικατέστησε τα πεδία μαχών με τράπεζες διαλόγου, επομένως διασφάλισε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία Εδραίωσε τη δημοκρατία σε όλα τα κράτη μέλη και τώρα διασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη παντού, με μια κοινωνική πολιτική η οποία δεν έχει διεθνές προηγούμενο.

Ωστόσο, η απόρριψη του Ευρω-συντάγματος από χώρες μέλη της Ε.Ε. δημιούργησε ήδη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξή της…

Οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκών εξελίξεων, όσον αφορά στη Συνταγματική Συνθήκη, είναι εύλογες διότι πρέπει να συνθέσουμε ομόφωνα μια άποψη για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Εκτίμησή μου είναι ότι η Ευρώπη που θέλουμε θα πρέπει να ακουμπάει περισσότερο στους πολίτες και λιγότερο στους ψυχρούς τεχνοκράτες, θα πρέπει να προβλέπει όργανα τα οποία να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, ώστε να φέρνουν κοντύτερα τους λαούς στη διαμόρφωση των αποφάσεων και γι’ αυτό το λόγο χαιρετίζω την πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας να ανακαινίσει το ζήτημα και πιστεύω ότι, όταν διεξαχθούν οι γαλλικές εκλογές, θα μπορούμε να συζητήσουμε πάνω σε μια νέα βάση για μια καινούργια συνταγματική συνθήκη, συμπληρωμένη και βελτιωμένη διότι είναι αδύνατον σε ένα θεσμικό οικοδόμημα που φτιάχτηκε για 15 κράτη να ακουμπήσουν σήμερα 27 και στο μέλλον περισσότερα.

Μια ευρωπαϊκή συνθήκη -ανανεωμένη έστω- θα είναι από μόνη της ικανή να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις αποφάσεις της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, να τις συμπληρώσουμε, να τις βελτιώσουμε και να καταλήξουμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα βήματα προς τα εμπρός. Βήματα που θα διασφαλίσουν όλα αυτά που έχουν εξασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα διασφαλίσουν παράλληλα και μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους μεν πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις, στα δε πιο αδύναμα στρώματα να ενισχυθούν επαρκώς, ώστε να απολαύσουν την ισότητα των ευκαιριών.

Τα καινούργια μέλη, αυτά της Ανατολικής Ευρώπης, κατανόησαν πλήρως τη λειτουργία και την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του οικοδομήματος; Το ρωτώ γιατί τα πρώτα δείγματα γραφής τους, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ήταν ακριβώς πειστικά.

Είναι βέβαιο ότι δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, διότι δεν έζησαν μαζί με τα παλιότερα κράτη όλη τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Είναι θέμα χρόνου, όμως, να επιτευχθεί αυτό, διότι η Ευρώπη είναι και ένα σχολείο, ένα σχολείο που κάθε λαό και κάθε κυβέρνηση που συμμετέχει σ΄ αυτήν την εκπαιδεύει σταδιακά στο δημοκρατικό σκέπτεσθαι και στο δημοκρατικό τρόπο του να δρα κανείς είτε ως κράτος είτε ως πολίτης είτε ως κοινωνικό σύνολο. Εκτίμησή μου είναι ότι είναι θέμα χρόνου. Δεν μπορούν πολλές φορές να γίνονται άλματα μπροστά, αλλά το ζήτημα είναι να πηγαίνουμε σταθερά μπροστά, έστω και μικρό βήμα, αλλά σταθερό και να μην γυρίζουμε πίσω. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι παιδευτικό για τα κράτη μέλη τα οποία έχουν έλθει πρόσφατα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να είναι απολύτως διδακτικό και γι’ αυτά που φιλοδοξούν να έλθουν. Υπό αυτή την έννοια είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζονται εκπτώσεις σε αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που τίθενται από την Ευρώπη προς κράτη που επιδιώκουν να μπουν στην Ευρώπη. Πρέπει να είναι η πόρτα ανοικτή, αλλά πρέπει να είναι με προϋποθέσεις ανοικτή.

Αυτό αγγίζει και την Τουρκία, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κι άλλα βήματα προς την Ευρώπη…

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά πιστεύει ότι έχει την ευθύνη να σεβαστεί εμπράκτως τους όρους και τις προϋποθέσεις που η ίδια η Ευρώπη έχει θέσει προς αυτή. Επομένως, την ευθύνη την έχει η ίδια η Τουρκία στα χέρια της. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που δημιουργούνται λόγω εσωτερικής κατάστασης, αλλά γι’ αυτό και δόθηκε ένα χρονικό διάστημα πιο εκτεταμένο, ώστε να μπορέσει η τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις όπως πρέπει. Πιστεύω ότι, αν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα μιλάμε για μια διαφορετική Τουρκία που θα δικαιούται πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.

Αν δεν τηρηθούν, όμως, από την τουρκική πλευρά αυτές οι προϋποθέσεις και οι όροι…;

Τότε μόνη της η Τουρκία θα έχει ακυρώσει την ευρωπαϊκή της προοπτική και θα έχει εμμείνει σε ένα παρελθόν ξεπερασμένο που δεν βοηθά ούτε την ίδια.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ…

Λουϊζα Σαλτσίδου, Υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης:

«Δεν συνασπίζουμε κράτη ενώνουμε λαούς»

Ευρωπαϊκή Ένωση ετών 50!

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Για την Ε.Ε .είναι μια επετειακή χρονιά, μια χρονιά γιορτής.

Αν δανειζόμουν τις σκέψεις, τα όνειρα και τις προσδοκίες των μικρών παιδιών θα έλεγα ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση την ονειρεύομαι σαν μια μεγάλη παρέα αγοριών και κοριτσιών πιασμένα χέρι χέρι να τραγουδούν το τραγούδι της ειρήνης. Aν σκουντουφλήσει και πέσει ένα παιδί, τα υπόλοιπα 26 θα τρέξουν να το βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενότητα και αλληλεγγύη.

Αν τσακωθούν δύο από τα 27 παιδιά, τότε τα παιδιά θα προσπαθήσουν να τα συμφιλιώσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το μίσος δεν χωράει στην παρέα της Ε.Ε.

Αν κάποιο από τα παιδιά αρρωστήσει, τότε το καλύτερο φάρμακο είναι η συμπαράσταση των υπολοίπων παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια.

Κάπως έτσι την οραματίστηκαν την Ε.Ε. και οι ιδρυτές της.

Από τις 25 Μαρτίου 1957 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στην Ευρώπη ως προς τη διατήρηση της ειρήνης, την ισορροπημένη ευημερία και την πρόοδο των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Χρωστάμε πολλά οι σημερινοί Ευρωπαίοι στην τόλμη και το καινοτομικό πνεύμα των ιδρυτών.

Θέλησαν και πέτυχαν, παρά τις δυσκολίες, η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων να τεθεί ως ένας βασικός σκοπός της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ελεύθερη οικονομία οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη, στην οποία βασίστηκε η ευδοκίμηση του κράτους πρόνοιας, το οποίο «σκέπασε» ολόκληρη σχεδόν την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι αυτή η οικονομική Ευρώπη είναι ένας νάνος, με εμβρυακή πολιτική μορφή και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που γίνεται αντιληπτή, όλο και περισσότερο, η ανάγκη ειρηνευτικής και μεταρρυθμιστικής παρέμβασης της Ευρώπης σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όλο και πιο χαοτικό και σε μια εποχή όπου η συνείδηση ενός κοινού πεπρωμένου θα έπρεπε να επιβληθεί έναντι των επιμέρους δυνάμεων των επιμέρους ηπείρων, όπως είναι οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Λατινική Αμερική. Όχι τόσο για να αντιταχθεί σε αυτές, αλλά για να επιβάλλει τη δική της υπόσταση ως ευρωπαϊκή οντότητα.

Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι το ιστορικό και το σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον θέτει το ερώτημα: η ενιαία Ευρώπη οφείλει να συσταθεί και σε πολιτικό επίπεδο ή αντίθετα είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια οικονομική αγορά;

Άρα σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο «Στόχο και Όραμα» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Σπύρος Νάκος, υπεύθυνος πληροφόρησης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης: «Ξεκίνησαν 6… τώρα είμαστε όλοι μαζί!»

Το 1950, λίγα χρόνια μετά την έξοδο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε από 6 χώρες της Ευρώπης, ένα εγχείρημα για οικονομική και πολιτική συνεργασία αποβλέποντας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης. Αυτή η προσπάθεια επισφραγίστηκε στις 25 Μαρτίου 1957 με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, γνωστή σε όλους ως ΕΟΚ. Πραγματικά, μέσα στα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν πολλές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) των 27 κρατών μελών. Πλέον οι πολίτες μπορούν ελευθέρα να μετακινούνται, να σπουδάζουν, να εργάζονται σε όλα τα κράτη–μέλη και σε πολλά από αυτά να χρησιμοποιούν ένα κοινό νόμισμα. Επίσης, έγιναν πολλές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με πόρους από την Ε.Ε. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη, ποτέ δεν υπήρξε ο κίνδυνος σύρραξης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αφού με δημοκρατικές διαδικασίες αντιμετωπίζονταν προβλήματα που προέκυπταν.

Στο μέλλον, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Ε.Ε. καλείται να έχει μια ισχυρή κοινή στάση απέναντι στις προκλήσεις που παρουσιάζονται και παράλληλα να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στο εσωτερικό της. Αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, με ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της. Έτσι, όλοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και παράλληλα να αναπτυχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα (χωρίς να απαιτείται η αποποίηση της ιστορίας του κάθε κράτους-μέλους), που είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όλοι μαζί!

Ηρακλής Λαμπαδαρίου, στέλεχος Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης:

«50 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ειρήνη, ασφάλεια, ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία, απασχόληση, ανάπτυξη και σταθερότητα σ’ όλα τα επίπεδα είναι μερικά μόνο από αυτά που έχει επιτύχει η Ε.Ε. μέσα σε διάστημα 50 ετών. Το δύσκολο λοιπόν έργο της τοποθέτησης ισχυρών θεμελίων για ένα ευοίωνο μέλλον έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που έπεται όμως είναι ένα τολμηρό εγχείρημα για τους ιθύνοντες της Ε.Ε: πρωτοβουλία και θάρρος. Αφού έγινε ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση των στόχω, ακολουθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές με τη συνακόλουθη υπερθέρμανση του πλανήτη, η διεύρυνση, το Ευρωσύνταγμα, η ενθάρρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής του κάθε πολίτη στα κοινά, αλλά και το θάρρος με το οποίο οφείλουν να χειριστούν τις συζητήσεις και τις υπόλοιπες ενέργειες για τη λήψη αποφάσεων. Μετά την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος, η Ε.Ε. έχει περιέλθει σε μια φάση περισυλλογής και ανασυγκρότησης δείχνοντας ότι υιοθετεί μια στάση αδράνειας για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Δυσκολίες όμως υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν, καλώντας την εκάστοτε ηγεσία της Ένωσης με περίσκεψη να δώσει λύσεις με στόχο το όφελος όλων μας!

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ…

Dr Bulent Tahiroglu, Τούρκος καθηγητής: «Ο Λαός της Τουρκίας θέλει

η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε».

Πώς εξηγείτε την στάση των Ευρωπαίων;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. Αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα σ’ αυτές τις χώρες, όπως η Γαλλία, ο λαός θα ψήφιζε όχι. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μια λαϊκή κυβέρνηση… Αυτό οι Ευρωπαίοι το ξεχνούν.

Γιατί νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται την Τουρκία;

Επειδή ξεχνούν ότι είμαστε μέλος της Ευρώπης, ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι κάνουν ένα λάθος, ταυτίζουν την Τουρκία με το Ισλάμ. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν ξέρουν την Τουρκία, μιλούν γι’ αυτήν έχοντας στο μυαλό τους τον Μεσαίωνα και δεν βλέπουν την πραγματική αλλαγή που έχει συντελεσθεί εντός των συνόρων.

Έγιναν όντως ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις;

Έχουμε πολλούς ευρωπαϊκούς νόμους εν ισχύ. Και έχουμε αλλάξει πολλά σημεία της Νομοθεσίας μας.

Ο λαός της Τουρκίας τι θέλει;

Ο λαός θέλει η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε. Έγιναν πάρα πολλές αλλαγές και αξίζουμε μια θετική έκβαση. Αλλάξαμε και το Σύνταγμα, τον Ποινικό Κώδικα. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε αυτό.

Mustafa Eldeniz, Τούρκος ζωγράφος: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήνει να ελπίζουμε ότι θα μας κάνει μέλος της, αλλά στο τέλος θα απαλλαγεί από εμάς»

Στην καθημερινότητα της χώρας σας έχουν υπάρξει αλλαγές προς το καλύτερο λόγω της προσπάθειας ένταξης στην Ε.Ε;

Έκανε πάρα πολλές προσπάθειες εναρμόνισης με την Ε.Ε. Μπορεί να σας φαίνονται εύκολα αυτά που ζητούν από τη χώρα μου, αλλά για την κοινωνία της Τουρκίας δεν είναι. Έτσι, θεωρώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξαν πολλά.

Και στην οικονομία;

Από οικονομικής πλευράς δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα προς το καλύτερο. Σε θέματα όμως νομοθεσίας και δικαίου έγιναν αλλαγές, σιγά – σιγά ελπίζω ότι θα αρχίσουν να φαίνονται οι αλλαγές αυτές και στη ζωή μας. Η οικονομική στενότητα βασανίζει τη ζωή όλων των κατοίκων.

Ποια πρόβλεψη κάνετε για την τελική έκβαση αυτής της προσπάθειας της χώρας να γίνει μέλος της Ε.Ε;

Μακάρι να τα καταφέρει η Τουρκία. Δεν το πιστεύω όμως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήνει να ελπίζουμε ότι θα μας κάνει μέλος της, αλλά στο τέλος θα βρει ένα τρόπο για να απαλλαγεί από εμάς. Ίσως αυτό που θα καταφέρουμε στο τέλος να είναι μια ειδική συμφωνία.

Γιατί δεν είστε αισιόδοξος;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «κόλλημα» με τη θρησκεία μας. Δεν θα κάνει μέλος μια τόσο μεγάλη χώρα, με τόσους πολλούς μουσουλμάνους. Στην Τουρκία πιστεύουν πολλοί ότι η Ευρώπη είναι ένα χριστιανικό κλαμπ.

Εσείς επιθυμείτε να γίνεται ευρωπαίος πολίτης;

Το θέλω και το επιθυμώ διακαώς. Αν γίνουμε μέλος θα έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μου. Οικονομικά θα είναι πολύ καλύτερη η κατάστασή μας. Από την άλλη, πολλές οπισθοδρομικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα και αποτελούν πισωγύρισμα για την Τουρκία θα εκλείψουν στους κόλπους της Ε.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.