Ευκαιριες προσβασης και γυναικειος επαγγελματικος αποκλεισμος

«Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην απασχόληση – Αποφυγή του επαγγελματικού αποκλεισμού της γυναίκας», ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΧΕΝ Κομοτηνής, στα πλαίσια του προγράμματος προτεραιοτήτων της ΧΕΝ Ελλάδος «Γυναίκα και Εργασία». Για το θέμα αυτό μίλησαν η κ. Θεανώ Καλλινικάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, Δικηγόρος – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης.

Συμβουλές και καθοδηγήσεις ώστε οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην απασχόληση, να έχουν τη δυνατότητα αποφυγής του επαγγελματικού αποκλεισμού είναι οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος της ΧΕΝ που ξεκίνησε από χθες με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες. Για τα επόμενα τρία χρόνια θα ασχοληθεί η ΧΕΝ με το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Μαρία Μπατζώνια. «Γνωρίζουμε ότι σήμερα η εξασφάλιση της ισότητας, της ευημερίας και της αναβάθμισης της ζωής των γυναικών, που συνεχώς προβάλλεται με στόχο την προσέγγισή του, είναι δυστυχώς ακόμη μακριά. Οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους προσπαθούν να συνδυάσουν χιλιάδες ετερόκλητα πράγματα, βιώνουν την ανεργία παράλληλα με τη βία και την άνιση μεταχείριση. Προσπαθούν όμως κουρασμένες να επιβιώσουν, να κρατήσουν την πίστη τους στη ζωή και πιστεύουν σε μια δικαίωση στην πράξη, η οποία όμως δεν έχει έρθει ακόμη.

Παρακολουθώντας αυτή την κοινωνική ανισότητα που βιώνουν πάρα πολλές γυναίκες ακόμη και σήμερα, η ΧΕΝ πιστεύει ότι έχει κι αυτή ένα μερίδιο ευθύνης στο θέμα. Γι’ αυτό ακριβώς είπαμε ότι ο στόχος της ΧΕΝ είναι να παίξει το δικό της ρόλο σ’ ένα σχέδιο ανάπτυξης δράσεων μ’ αυτό τον προσανατολισμό στα επόμενα τρία χρόνια».

Η ΧΕΝ όλα αυτά τα χρόνια έχει μαζέψει γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με το θέμα της απασχόλησης των γυναικών και τώρα προσπαθεί να βρει ένα τρόπο για να βοηθήσει τις γυναίκες, μέσα από την απασχόληση ατόμου που «θα μπορεί να ακούει, να συναισθάνεται, να συμπαρίσταται και να δει φυσικά με μια άλλη οπτική γωνία τα προβλήματα της γυναίκας». Τα άτομα αυτά που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι εθελοντικά στελέχη της ΧΕΝ και φοιτήτριες από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας. «Το Πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου, θα υπάρχουν στη ΧΕΝ άτομα τις πρωινές ώρες κάθε Τρίτη και Τετάρτη 10:00-13:00 και κάθε Τετάρτη απόγευμα, για να μπορούν να πουν τα προβλήματα των γυναικών, να δίνουν συμβουλές, να καθοδηγούν ώστε οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην απασχόληση, να έχουν τη δυνατότητα αποφυγής του επαγγελματικού αποκλεισμού και φυσικά με την παραπομπή τους από μας σε ειδικευμένους φορείς».

Για δυνατότητες που δίνονται ή όχι στους άντρες και στις γυναίκες στην αγορά εργασίας, αλλά και για τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί έκανε λόγο η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Θεανώ Καλλινικάκη. Σύμφωνα με την ίδια, σήμερα δεν υπάρχουν ακόμα ίσες δυνατότητες για άνδρες και γυναίκες στην αγορά εργασίας. «Δυνατότητες υπάρχουν, αλλά στην πράξη τελικά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, όμως, είμαστε σ’ ένα πολύ καλό δρόμο. Νομίζω πως πρέπει να λέμε πως έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα από τη δεκαετία κυρίως του ΄90 και μετά, ειδικά μέσα από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και στην προσπάθεια να εναρμονιστούμε με τις πολιτικές της Ευρώπης. Αλλά έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο και σ’ αυτό θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και συμβολή ίδιες οι γυναίκες».

Για τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί γύρω από το θέμα της ισότητας των αντρών και γυναικών στην αγορά εργασίας δεν φταίνε ούτε οι γυναίκες, ούτε οι άντρες, ισχυρίστηκε η κ. Καλλινακάκη, η οποία τόνισε ότι «οι αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδρομής, στην οποία έχουν παρέμβει πολλοί παράγοντες και ιστορικοί, και κοινωνικοί, και κυρίως οικονομικοί για την Ελλάδα και βεβαίως οι αντιλήψεις δεν ξεπερνιόνται εύκολα, αλλά επίσης δεν ξεπερνιέται εύκολα και η μεγάλη αξία, που έχει για την Ελληνίδα ο ρόλος της σαν μάνας, ο ρόλος της στην οικογένεια, ρόλος που έχει σημαντική προτεραιότητα και ο οποίος έχει αργήσει πολύ να υποστηριχτεί για την εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα.

Όπως ξέρετε, τα τελευταία μόνο χρόνια έχουμε τα λεγόμενα ολοήμερα σχολεία, τα οποία στην ουσία δεν έχουν γίνει ακόμα ολοήμερα με την έννοια ότι στα περισσότερα δεν ολοκληρώνεται η μελέτη, για παράδειγμα, των παιδιών εκεί για να φτάσουν στο σπίτι με τελειωμένη δουλειά και οι μαμάδες να ασχοληθούν μόνο με την φροντίδα και την υποστήριξή τους».

Οι τομείς στο χώρο της τεχνολογίας είναι αυτοί που παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάκριση σήμερα. «Νομίζω ότι σήμερα πιο ορατοί είναι οι τομείς στο χώρο της τεχνολογίας όπου έχουμε περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με την εισαγωγή δεδομένων, αλλά καθόλου στη διαμόρφωση βάσης δεδομένων και στο χώρο της λήψης των αποφάσεων ακόμα και επίσης στις υψηλόβαθμες θέσεις. Ωστόσο, έχουμε πετύχει μια σημαντική αλλαγή οι γυναίκες που έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Στο χώρο της εκπαίδευσης πια νομίζω ότι έχουν εξισωθεί οι διαφορές, αλλά στον επαγγελματικό χώρο δεν έχουν ακόμα εξισωθεί».

Σχολιάζοντας τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν στη Θράκη λόγω των πολλών πολυπολιτισμικών ομάδων στην περιοχή, είπε ότι «στη Θράκη είναι πιο σαφής ο παραδοσιακός ρόλος στο χώρο της οικογένειας της γυναίκας, ειδικά στην περιφέρεια της Θράκης. Αλλά ωστόσο νομίζω ότι και οι γυναίκες της Θράκης ενδιαφέρονται να δουλέψουν και η ανεργία που χτυπά κυρίως τις γυναίκες, επίσης τις αφορά και τις ίδιες. Νομίζω ότι εκεί έχουν εξισωθεί τα πράγματα».

Ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, Δικηγόρος – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην εν λόγω εκδήλωση της ΧΕΝ είπε ότι «αγγίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο και το ζήτημα της ευκαιρίας που δίνεται αν δίνεται στις γυναίκες προκειμένου να αναπτυχθούν με ίσους όρους σε οικονομικό και κατ’ επέκταση σε κοινωνικό και τοπικό, βέβαια, επίπεδο. Το νομοθετικό πλαίσιο ήρθε καθυστερημένα και με τρόπο ανίσχυρο και αδύναμο. Όσο προχωράει ο χρόνος, εμπλουτίζεται και με συνθήκες και με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα γνωρίζουμε όλοι μας ότι ένα νομικό κείμενο δεν εξαλείφει τις διακρίσεις έντονη, μαχητική και από τις δυο πλευρές στάση έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν αυτό που ονομάζουμε ισότητα δυο φύλων πράξη».

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και εύκολα γιατί ακόμη και με τις σύγχρονες μορφές εργασίας, οι οποίες προωθούνται όπως είναι η μερική απασχόληση, ένας από τους στόχους που τίθεται «είναι να απασχοληθεί ένα μεγάλο μέρος μερικώς απασχολούμενων έτσι ώστε να ανοίξει η προοπτική για το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας μας, για τους άντρες.

Κατά την προσωπική άποψη του κ. Πεταλωτή, είναι απαράδεκτη αυτή η σκέψη, όμως, «σε ειδικές εκθέσεις των νόμων, οι οποίοι θέτουν την μερική απασχόληση ως εναλλακτικό τρόπο για απασχόληση-καταπολέμηση ανεργίας, επίσημα πλέον και τυπικά δικαιολογούμε τις θέσεις μερικής απασχόλησης ως ένα τρόπο υποτίθεται προώθησης στην απασχόληση. Συμβαίνει όμως το αντίθετο, ακριβώς νομίζω ότι η γυναίκα μ’ αυτό τον τρόπο περιορίζεται σ’ ένα συγκεκριμένο και πολύ μικρό κομμάτι της εργασίας».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.