Ευκαιρια για την αναπτυξιακη προοπτικη της Περιφερειας αποτελει η λειτουργια γραφειων του ΟΒΙ σε Κομοτηνη και Ξανθη

Η γνώση έρχεται σε επαφή με την πραγματική παραγωγή - Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ, ΔΠΘ και Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΑΜΘ

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης – Βιομηχανίας, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα υπογράφηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου το Σύμφωνο Συνεργασίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής και την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, για το οποίο ο ΟΒΙ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Το γραφείο στην Ξάνθη θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το ΔΠΘ, ενώ στην Κομοτηνή το χώρο θα παραχωρήσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών.
 
Στόχος του εγχειρήματος αποτελεί η  καλύτερη δυνατή δικτύωση του Οργανισμού, τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής όσο και με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, αλλά και με φυσικά πρόσωπα και φορείς, ώστε να προωθήσει τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, να ενισχύσει την τοπική απασχόληση και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.
 
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων ΑΜΘ και του Συνδέσμου Έβρου κ. Χρήστος Γιορδαμλής, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, και οι πρόεδροι των Συνδέσμων βιομηχάνων Ροδόπης κ. Ιάκωβος Φραντζής, Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα και Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. 

Έρχονται κοντά οι επιχειρήσεις με το πανεπιστήμιο 

Η ενέργεια αυτή έχει σαν σκοπό να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις με το πανεπιστήμιο, αλλά και να αναδείξει τη δύναμη  της τεχνολογίας που παράγεται στην περιοχή, η οποία εφόσον κατοχυρωθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα πολιορκητικό κριό για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Γιορδαμλής.
 
Χαρακτήρισε δε το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα ιδιαίτερα στρυφνό, με θέματα όπως τα βιομηχανικά μυστικά, τα πνευματικά δικαιώματα, ακόμα και τα εμπορικά σήματα να μην προστατεύονται όσο θα έπρεπε, ενώ δεν είναι εύκολη η διαδικασία σε μια επιχείρηση να τα ενσωματώσει στην παραγωγική της διαδικασία και να τα μετουσιώσει σε έσοδα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
 
Με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, μέσα από το οποίο σύντομα ειδικευμένα στελέχη θα βρεθούν κοντά στις επιχειρήσεις και το πανεπιστήμιο, για να βοηθήσουν την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος από πολλές δράσεις που χρηματοδοτεί η ίδια η πολιτεία, αλλά και από την εσωτερική προσπάθεια των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν διαφορετικά προϊόντα, ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τη συνεργασία και να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.
 
Ο κ. Γιορδαμλής εξέφρασε την ελπίδα πως ο κ. Πιτσιόρλας θα μεταφέρει το μήνυμα ότι αν η πολιτεία δεν θωρακίσει τα πνευματικά δικαιώματα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των επιχειρήσεων απέναντι στον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό, η όποια προσπάθεια που θα γίνει θα είναι μετέωρη. 

Έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία 

Για τη θέση της έρευνας και της καινοτομίας μέσα στην στρατηγική της πολιτείας μίλησε ο κ. Πιτσιόρλας, χαιρετίζοντας το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας που θεωρεί πως είναι και πολύ επίκαιρη και πολύ σημαντική.
 
Στην νέα περίοδο που μπαίνει η χώρα, σημείωσε, θα πρέπει να στραφεί εκ νέου στην παραγωγή, και να δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να οικοδομηθεί μια οικονομία η οποία θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και διεθνώς εμπορεύσιμα, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της μετατροπής της γνώσης σε καινοτομία.
 
Η χώρα μας, σημείωσε, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκόσμια στην παραγωγή συγγραμμάτων, μελετών και ερευνών, αλλά από τις τελευταίες στην κατοχύρωση πατεντών, η λεγόμενη «κοιλάδα του θανάτου» η οποία όμως πρέπει να γεφυρωθεί.
 
«Πρέπει η γνώση να έρθει σε επαφή με την πραγματική παραγωγή, και να μετατραπεί σε καινοτομία, μιας και μόνο αν έχουμε καινοτόμα προϊόντα θα είμαστε ανταγωνιστικοί» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, που θεωρεί πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα μας, γιατί δεν μπορεί να γίνει πολύ φτηνή χώρα, και να ανταγωνιστεί άλλες οικονομίες με πολύ χαμηλά κόστη.
 
Για αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να ποντάρουν στην ποιότητα, την γνώση και την καινοτομία, κάτι που προωθεί αυτή η συνεργασία, που φέρνει κοντά τις δυνάμεις που μπορούν να παράξουν το άριστο αποτέλεσμα.
 
Ευχήθηκε λοιπόν να γίνουν όλα γρήγορα, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες τόσο της πολιτείας όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την έρευνα έχουν αυξηθεί σημαντικά, και με αυτά τα πρώτα βήματα, πρέπει να ενισχυθεί αυτή η πορεία. 

Σύμμαχος το ΔΠΘ 

Σημαντικός είναι ο ρόλος που θα παίξει το ΔΠΘ στην συμφωνία, φιλοξενώντας τη δομή της Ξάνθης, με τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να συγχαίρει όλους τους εμπλεκόμενους για την προσπάθεια αυτή.
 
Διαβεβαίωσε δε εκ μέρους του πανεπιστημίου πως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, με τη διασύνδεση και με την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και με κάθε έννοια καινοτομίας και έρευνας. 

Ξεκινώντας τη διασύνδεση 

Τα γραφεία που θα δημιουργηθούν έχουν σαν σκοπό τη διασύνδεση της καινοτομίας με τη βιομηχανική παραγωγή, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Ιωάννης Καπλάνης, που τόνισε πως γίνεται πολύ καλή έρευνα στα πανεπιστήμια, που δυστυχώς πολλές φορές δεν μετουσιώνεται εμπορικά.
 
«Έχει πολύ σημασία το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει να αξιοποιηθεί, μια πατέντα δεν έχει νόημα αν δεν βγει στην παραγωγή, αν δεν δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και υψηλότερη προστιθέμενη αξία» ανέφερε, επισημαίνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από το Υπουργείο σε θεσμικό επίπεδο για την προώθηση των θεμάτων Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, με την κατάθεση στη βουλή του Νομοσχεδίου για τη βιομηχανική ιδιοκτησία, που αποτελεί ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, και θα προστατεύει το ακαδημαϊκό απόρρητο, ενώ θα ξεκινήσει η λειτουργία Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
 
Το γραφείο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας θα αποκτήσει και επιπλέον δυνατότητες με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής πατέντας, ώστε όποιος το επιθυμεί να καταθέτει απομακρυσμένα την ευρεσιτεχνία του, και να μην χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα ή να πραγματοποιεί τη διαδικασία ταχυδρομικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.