Εφη Αχτσιογλου: «Ανεπαρκης σε ποσοτητα και εν πολλοις λαθος σε ποιοτητα η κυβερνηση σε ο,τι αφορα την πραγματικη στηριξη της οικονομιας»

«Ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι ένα πλαίσιο γενικευμένης πτώχευσης για όλους»

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας δεν αφορά απλώς στο ξήλωμα μερικών απλών κεκτημένων, αλλά στην ανατροπή της έννοιας της μισθωτής εργασίας»

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείρισή του από πλευράς της κυβέρνησης, ο νέος πτωχευτικός κώδικας αλλά και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται προς ψήφιση, σε συνθήκες πανδημίας και το οποίο μεταξύ άλλων καθιερώνει το 10ωρο εργασίας, επεκτείνει την κατάργηση της Κυριακής –αργίας, ενώ παράλληλα επιβάλει ποινικούς περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση, αλλάζοντας άρδην τον εργασιακό χάρτη της χώρας, αποτέλεσαν τα θέματα που σχολίασε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94m» η Βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ.΄Εφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «ανεπάρκεια και εγκληματική αδράνεια» ως προς την διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζοντας παράλληλα στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης προσπάθεια «να εμφανίσουν μία απολύτως πλασματική εικόνα σε σχέση με τη στήριξη που η κυβέρνηση παρείχε, εν μέσω πανδημίας, στην πραγματική οικονομία».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο νέο πτωχευτικό κώδικα τονίζοντας πως η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος ώστε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που τώρα σωρεύουν χρέη λόγω πανδημίας να γίνουν οι πτωχευμένοι της επόμενης μέρας, ενώ σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αλλάζει τον χάρτη των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα έκανε λόγο για «γενικευμένη και εμμονική επίθεση στους εργαζόμενους» την ώρα που θα έπρεπε να βρεθούν μέτρα για την στήριξή τους.

Έφη Αχτσιόγλου όμως…

«Η κυβέρνηση είχε να κάνει τρεις δουλειές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απέτυχε σε όλες»

ΠτΘ: κ.Αχτσιόγλου η Ροδόπη βρίσκεται εκ νέου από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε lockdown για δεύτερη φορά. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της τόσο σε ό,τι αφορά το υγειονομικό κομμάτι όσο και στο οικονομικό…
Ε.Α.:
Η δεύτερη φάση της πανδημίας δεν είναι η ίδια με την πρώτη. Αυτό σημαίνει πολιτικά ότι η κυβέρνηση είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί, ώστε να μπορέσει να ετοιμάσει το έδαφος και να προστατέψει την κοινωνία και τους πολίτες στο δεύτερο κύμα των κρουσμάτων που ήταν αναμενόμενο, και δεν το έπραξε. Στην πραγματικότητα είχε να κάνει τρεις δουλειές, να ετοιμάσει το ΕΣΥ, να προετοιμάσει τα ΜΜΜ ώστε να μην έχουμε εικόνες συνωστισμού και άρα γρηγορότερη μετάδοση του ιού και να ετοιμάσει τα σχολεία ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Και στις τρεις αυτές δουλειές απέτυχε. Είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί και δεν το έκανε. Το πιο σοβαρό αυτή τη στιγμή είναι η προετοιμασία του δημοσίου συστήματος υγείας. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, και πρέπει να γίνει έστω και τώρα, είναι να υπάρχει μαζική δωρεάν συνταγογράφηση τεστ, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε σε πιο βαθμό διασποράς βρισκόμαστε, να υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ – ο πρωθυπουργός λέει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εγώ ξέρω ότι όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο κάνουμε επίταξη των ιδιωτικών δομών – και μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από χθες ή έστω να συμβούν τώρα για να προλάβουμε. Το πρόβλημά μας σαν χώρα είναι ότι ακριβώς επειδή δεν είχε προετοιμαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο σε σχέση με τις αντοχές του συστήματος. Αν δούμε συγκριτικά με τις άλλες  χώρες, είμαστε λίγο πιο κάτω από το μέσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ που γίνονται και λίγο πιο πάνω σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και όχι στις καλύτερες θέσεις που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες περίπου το 75% των ΜΕΘ. Άρα σημαίνει ότι δεν έχεις πολύ χώρο για να αντιμετωπίσεις περιστατικά. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο  τα περιστατικά covid. Γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και μιλάμε για ανεπάρκεια και εγκληματική εν πολλοίς αδράνεια, διότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Προστατεύω τη ζωή σημαίνει προστατεύω και την οικονομική επιβίωση των ανθρώπων»

ΠτΘ: Σε πρόσφατη τοποθέτησή σας σε σχέση με τις κρατικές, λόγω κορωνοϊού, ενισχύσεις των επιχειρήσεων κάνατε λόγο για «πλασματική ενίσχυση». Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Ροδόπη που τελούν πλέον υπό καθεστώς lockdown ζητούν πιο γενναία μέτρα. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία εν καιρώ πανδημίας;
Ε.Α.:
Το να λέμε προστατεύουμε τη ζωή δεν είναι μόνο lockdown. Προστατεύω τη ζωή σημαίνει προστατεύω και την οικονομική επιβίωση των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια επιλογή, που σε ό,τι αφορά την πραγματική στήριξη της οικονομίας, είναι εντελώς ανεπαρκής σε ποσότητα, αλλά εν πολλοίς είναι και λάθος σε ποιότητα. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 99% δηλαδή των επιχειρήσεων της χώρας μας, έχει επενδύσει στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο δεν είναι παρά ένα δάνειο. Με λίγα λόγια σου δίνω κάτι τώρα αλλά θα μου το επιστρέψεις μετά από λίγους μήνες. Ποιος ξέρει αν την επόμενη μέρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν στα χρέη που συσσωρεύονται, αν έχουν καταφέρει να πάρουν αυτό το δάνειο, γιατί οι 8 στους 10 έχουν αποκλειστεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν έχει κάνει καμία σοβαρή παρέμβαση ώστε να υπάρχει μια γενναιότερη στήριξη δανειοδότησης από την πλευρά των τραπεζών. Οι τράπεζες φέτος απολαμβάνουν μίας τεράστιας ρευστότητας, λόγω ειδικού προγράμματος που εφαρμόζει η Ειδική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που αγγίζει τα 56 δις ρευστότητας. Από αυτά έχουν διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία μόλις 10 δις και τα 5 δις από αυτά τα 10 δις τα δώσανε σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα που όπως καταλαβαίνετε έχει δημιουργηθεί μια συνθήκη ασφυξίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, σαν να βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, έβγαλαν ένα πανηγυρικό δελτίο τύπου για το πόσο στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Από αυτή την ανακοίνωσή προκύπτει ευθέως ότι τα όσα λένε τόσο καιρό περί 24 δις είναι παντελώς ψευδή. Μιλάμε δηλαδή για 7 δις και όχι για 24 δις, στα οποία μάλιστα αθροίζουν και τα ελάχιστα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες. Δηλαδή αθροίζουν δάνεια που δίνουν οι τράπεζες σαν να είναι χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή στην πραγματική οικονομία, στο τι έχει δώσει το κράτος, είτε για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, είτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις, είμαστε περίπου στα 5,3 δις. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας είναι στον πάτο της Ε.Ε. σε σχέση με το πόσο στηρίζει την πραγματική οικονομία. Και είναι κρίμα διότι έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τη στηρίξουμε και η κυβέρνηση δεν το κάνει. Δεν το κάνει είτε από αδράνεια, είτε ως ζήτημα επιλογής ώστε να επέλθει μια εκκαθάριση στην αγορά εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και να επιβιώσουν κυρίως οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Στο πόρισμα Πισσαρίδη που περιγράφεται το πώς βλέπει η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά την ανάπτυξη για την επόμενη μέρα, χαρακτηρίζει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις ως «βαρίδια» της οικονομίας που θα πρέπει να εκκαθαριστούν. Άρα ανησυχώ μήπως όλο αυτό εντάσσεται σε μια συλλογική λογική.

ΠτΘ: Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση πάντως, έρχεται να προστεθεί και ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος σύμφωνα και με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ θα φτωχοποιήσει όποιον καταφέρει να σταθεί όρθιος από την πανδημία. Και μάλιστα δεν αφορά μόνο σε επιχειρήσεις αλλά αγγίζει και φυσικά πρόσωπα.
Ε.Α.:
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας έρχεται να ακουμπήσει κάθε φυσικό πρόσωπο, κάθε εργαζόμενο, μισθωτό, ελεύθερο επαγγελματία, συνταξιούχο, κλπ. Για πρώτη φορά στα χρονικά προβλέπει ότι θα πτωχεύουν φυσικά πρόσωπα, αν χρωστάνε από ένα ποσό και πάνω, στις τράπεζες, στο δημόσιο, στην εφορεία. Η πτώχευση είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πλήγμα για έναν άνθρωπο. Σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή χάνει ό,τι έχει και δεν έχει, κινητή και ακίνητη περιουσία, και την πρώτη κατοικία του. Όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο των ανώτερων εισοδημάτων, αλλά όλοι θα χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, και την επόμενη μέρα θα τους παρακρατείται οτιδήποτε βγάζουν που θα ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα και δεν θα μπορούν να κάνουν και καμία οικονομική συναλλαγή. Με λίγα λόγια ο άνθρωπος που πτωχεύει θα είναι απολύτως οικονομικά εγκλωβισμένος.

«Με το νέο πτωχευτικό νόμο η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει το έδαφος ώστε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που τώρα σωρεύουν χρέη λόγω πανδημίας να γίνουν οι πτωχευμένοι της επόμενης μέρας»

ΠτΘ: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει στην ουσία την «ανταλλαγή» του συνόλου της περιουσίας ενός οφειλέτη, με το να μπορεί, κι αυτό αν του δοθεί η δυνατότητα, να παραμείνει στην πρώτη του κατοικία ως ενοικιαστής…
Ε.Α.:
Αυτό αφορά μόνο τους ανθρώπους που βγάζουν μέχρι 7.000 ευρώ τον χρόνο. Για όλους όσους βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ τον χρόνο – μιλάμε για όλη τη μεσαία τάξη- δεν υπάρχει καν αυτή η δυνατότητα. Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους και δεν έχουν καν τη δυνατότητα να το νοικιάσουν.  Άρα αυτή η μέριμνα για την οποία μιλά η κυβέρνηση αφορά μόνο στους ανθρώπους που είναι κάτω των 7.000 ευρώ, όπου εκεί τους λέει χάνεις τα πάντα, μπορείς να νοικιάσεις το σπίτι σου για δώδεκα χρόνια, για τα οποία θα πρέπει να πληρώνεις ενοίκιο, και αν καταφέρεις, αν βγάζεις πάνω από 611  ευρώ θα πρέπει να τα δίνεις για τα χρέη σου. Αν μέσα σε αυτά τα δώδεκα χρόνια καθυστερήσεις τρία ενοίκια επέρχεται έξωση. Άρα δεν είναι αληθές ότι αυτός ο νόμος προστατεύει από τις εξώσεις. Μετά από αυτά τα δώδεκα χρόνια αν μπορείς έχεις τη δυνατότητα να επαναγοράσεις το σπίτι σου στην εμπορική αξία που θα έχει τότε, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη τι έδωσες όλα αυτά τα δώδεκα χρόνια σε ενοίκια, ούτε και τι είχες δώσει μέχρι να «κοκκινήσει» το δάνειό σου. Αυτά τα πράγματα είναι εξωφρενικά. Στην πραγματικότητα καθιστούν τους πολίτες εσαεί ομήρους των τραπεζών. Το πιο σοβαρό είναι ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει τις αντικειμενικές συνθήκες. Οδηγούν έναν άνθρωπο στο να χρωστάει, αντιλαμβανόμενη τους πάντες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σαφώς υπάρχουν και αυτοί, αλλά είναι πιο απλό να βάλεις 2-3 κριτήρια περιουσιακά για να τους αποκλείσεις, και αυτό συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχε πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας, ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος Φλαμπουράρη, ο νόμος Σταθάκη. Και το κάνει την στιγμή που τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα, δημιουργούνται συνεχώς χρέη λόγω της πανδημίας, όχι επειδή είναι κακοπληρωτές, και την επόμενη μέρα, από τον Γενάρη, τους λέει όλοι εσείς θα πτωχεύσετε. Δηλαδή τους έχει καλλιεργήσει και το έδαφος για να γίνουν οι πτωχευμένοι της επόμενης μέρας. Είναι εξωφρενικό ότι ο νόμος αυτός έρχεται ετούτη τη στιγμή.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε και η ΝΔ όταν ανέλαβε την παρέτεινε για ένα χρόνο ουσιαστικά αναγνωρίζοντάς την»

ΠτΘ: Μεγάλο μέρος της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο αν και πότε τελικά ήρθη η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ήρθη επί ΣΥΡΙΖΑ;
Ε.Α.:
Προστασία  της πρώτης κατοικίας σημαίνει ιδιοκτησία. Σημαίνει ο άνθρωπος να παραμένει ιδιοκτήτης του σπιτιού του. Όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πάντα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα λαϊκά και τα μεσαία νοικοκυριά. Είτε με τον νόμο Κατσέλη, είτε με τον νόμο Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε από τον κ. Σταθάκη και εντάχθηκαν και τα χρέη προς το δημόσιο, είτε αργότερα με τον νόμο Φλαμπουράρη που έφτιαξε μια πλατφόρμα. Άρα διαρκώς υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο λαϊκά και μεσαία νοικοκυριά κρατούσαν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους. Η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε. Η ΝΔ όταν ανέλαβε παράτεινε για έναν χρόνο το πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι υπήρχε μια προστασία, και από τον Ιούλιο του 2020 ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα. Από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και το τέλος της χρονιάς υπάρχει μόνο μια συμφωνία των τραπεζών μεταξύ τους – όχι νομοθέτηση της κυβέρνηση-  που λέει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς φτωχών ανθρώπων. Από τις αρχές του 2021 υπάρχει πια αυτό το πτωχευτικό που είναι οδοστρωτήρας. Είναι ένα πλαίσιο γενικευμένης πτώχευσης για όλους.

«Υπάρχει το περιθώριο να ασκήσουμε κοινωνικά πιέσεις ώστε τουλάχιστον η εφαρμογή αυτού του επικίνδυνου νόμου να πάρει αναστολή»

ΠτΘ: Ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει πλέον ψηφιστεί. Υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης;
Ε.Α.:
Νομίζω πως παρότι κατέληξε να υπερψηφιστεί, ήταν πολύ χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη και στη βουλή, αλλά και στην κοινωνία αυτές τις μέρες. Με αφορμή την πρόταση μορφή που κάναμε στον κ. Σταϊκούρα, ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έμαθε σε τι συνίσταται αυτός ο πτωχευτικός, γιατί έτσι όπως το πήγαινε η κυβέρνηση να το περάσει με γρήγορες συνοπτικές τυπικές διαδικασίες στη βουλή, δεν μπορούσαν καν οι πολίτες να έχουν πληροφορηθεί. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση κυρίως των ενώσεων καταναλωτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανησυχούν πάρα πολύ. Υπάρχει αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας που θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ανεπίτρεπτο νομοθέτημα για τέτοιες ιδίως ώρες, όπως υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία, οι βουλευτές της ΝΔ δεν υπερασπίζονταν το νομοσχέδιο, έλεγαν να μην μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί δείχνει ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι αυτό δεν είναι υπερασπίσιμο. Θεωρώ ότι έχουμε το περιθώριο να ασκήσουμε κοινωνικά πιέσεις ώστε τουλάχιστον να υπάρχει αναστολή στην εφαρμογή αυτού του πάρα πολύ επικίνδυνου νόμου.

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί μία γενικευμένη και εμμονική επίθεση στους εργαζόμενους, τη στιγμή που θα έπρεπε να βρεθούν μέτρα για την στήριξή τους»

ΠτΘ: Στην κορυφή της επικαιρότητας σήμερα, βρίσκεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που «αλλάζει τον χάρτη» στις εργασιακές σχέσεις. Ποια η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ε.Α.:
Το νομοσχέδιο αυτό είναι η υλοποίηση του οδοστρωτήρα. Δείχνει πως για την κυβέρνηση της ΝΔ, η πανδημία είναι ουσιαστικά η κανονικότητά τους. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει στα εργασιακά από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως με την περίοδο της πανδημίας, είναι συντριπτικό. Δεν έχουμε απλώς ξήλωμα μερικών απλών κεκτημένων, αλλά ανατροπή της έννοιας της μισθωτής εργασίας. Με λίγα λόγια λένε ότι  θα παρέχεις εργασία χωρίς να πληρώνεσαι. Αν πριν μιλούσαμε για αδράνειες, εδώ μιλάμε για ένα καθαρό σχέδιο. Μία γενικευμένη και εμμονική επίθεση στους εργαζόμενους, τη στιγμή που θα έπρεπε να βρεθούν μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι έστω στοιχειωδώς να προστατευτούν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, να έχουν ένα εισόδημα  για να μπορούν και την επόμενη μέρα να κινήσουν την αγορά, γιατί όλα είναι μια αλυσίδα. Έχουμε λοιπόν ένα νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην αγορά εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση, και κοινωνική, σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι άλλωστε πολύ προσβλητικό από την πλευρά της κυβέρνησης το ότι πάει να περάσει τέτοιου τύπου αλλαγές μέσω lockdown, γνωρίζοντας πως αν πήγαινε να περάσει τέτοιες αλλαγές σε κανονικές συνθήκες θα γινόταν σεισμός στην ελληνική κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.