«Εχουμε καθε λογο να διεκδικουμε και να αντιστεκομαστε απεναντι στην κυριαρχη πολιτικη»

Ημέρα μνήμης ήταν η χθεσινή της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, αφού συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τη δολοφονία του άτυχου νεαρού Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Κομοτηνή. Σε μια περίοδο αναταραχής για την παιδεία, καθώς συζητάται αυτές τις μέρες και η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ημέρα αυτή απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα για τους φοιτητές, που αντιτίθενται στα νέα μέτρα και έχουν ήδη προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στο πλαίσιο της γενικότερης αναταραχής, η νεολαία του Συνασπισμού παρέθεσε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να καλέσει τόσο τους φοιτητές, όσο και τους εργαζομένους, σε αντίσταση έναντι των υφιστάμενων πολιτικών, τόσο για την παιδεία, όσο και για τα εργασιακά ζητήματα.

Ελμίνα Κούκη, «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά»

Η κ. Ελμίνα Κούκη, μέλος της νεολαίας Συνασπισμού, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΙΝ, τονίζοντας ότι «όπως το 2005, που είχαν ξεκινήσει καταλήψεις για το ζήτημα της λέσχης, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους και όλες, αφού αυτό αποτελεί υποχρέωση του κράτους, βάσει του άρθρου 16 του συντάγματος». Εντόπισε δε την οικονομική κρίση ως αιτία των τελευταίων εξελίξεων στην παιδεία, τονίζοντας όμως ότι «η έξοδος από την οικονομική κρίση δε μπορεί να είναι αποδεκτή με αυτό τον τρόπο». «Στη συγκεκριμένη φάση», εκτίμησε, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται πολύ σκληρά στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας, προσπαθώντας αυτήν την κρίση να την κάνει κρίση δικιά μας, χωρίς εμείς να έχουμε ευθύνη για αυτή. Μέσα στην πολιτική των αντιλαϊκών της μέτρων εντάσσεται και το νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου για την παιδεία. Σε αυτό ορίζεται και η περικοπή της φοιτητικής μέριμνας. Επομένως, το κομμάτι της σίτισης δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεκομμένα από τη συνολική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου».

Αναφορά έκανε στη συνέχεια και σε άλλες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «διαλύει το ενιαίο και αδιάσπαστο των πτυχίων μας, ρίχνοντάς μας στην αγορά εργασίας, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Τελειώνει με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά και με τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μέσα στα ιδρύματα. Με την οικονομική αυτοτέλεια και την παύση της χρηματοδότησης από το κράτος, που ορίζει, τελειώνει ουσιαστικά το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι χρίζεται το νέο πανεπιστήμιο της αγοράς, το νέο πανεπιστήμιο της επιχείρησης».

Εστιάζοντας την προσοχή της στις καταλήψεις, που αποφασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε 4 τμήματα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, αλλά και στην πρυτανεία από το σύλλογο οικότροφων φοιτητών, έκανε λόγο για «ζωντανές καταλήψεις με αντιλαλήματα, με μια πολύ μαζική πορεία και με εκδηλώσεις, που κατάφεραν να πιέσουν». Καταλήγοντας στο συμπέρασμα μετά από την πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, εντόπισε το «πάγωμα» όλης της προσπάθειας του ΕΙΝ για περικοπή των μερίδων στη λέσχη της πανεπιστημιούπολης. Υπογράμμισε δε ότι «η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, που διανύουμε, κατά τη οποία συνεχίζουμε, για να πετύχουμε τη δωρεάν σίτιση για όλους και όλες, να φύγει ο ιδιώτης Χούτος από την κάτω λέσχη, αλλά και για το μεγάλο ραντεβού, που είναι το Σάββατο στην Αθήνα, στην αντισύνοδο των πρυτάνεων, παρουσία και της κ. Διαμαντοπουλου».

Κώστας Σταύρου, «Αιτία της εξέγερσης οι πολιτικές που έκλεβαν το δικαίωμά μας στην παιδεία»

Από τη μεριά του ο κ. Κώστας Σταύρου, μέλος της νεολαίας Συνασπισμού, ανέλαβε να μιλήσει για την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονία του νεαρού Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, συνδέοντας την άμεσα με τις πολιτικές, που εφαρμόζονται για τη νεολαία. Όπως δήλωσε, «το Δεκέμβριο του 2008 συνέβη ένα αστάθμητο, ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο ανέδειξε όλη τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή και αγανάκτηση, τις αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και τα αδιέξοδα της ελληνικής νεολαίας». «Η κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτέλεσε την αφορμή, αλλά η αιτία όλης αυτής της εξέγερσης, που ζήσαμε πριν από δυο χρόνια, ήταν όλες εκείνες οι πολιτικές, οι οποίες ουσιαστικά έκλεβαν το δικαίωμά μας στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία. Ήταν μια συνολική πολιτική αμφισβήτησης, απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές της. Αυτοί ήταν τα κόμματα της νέας δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια εξαπέλυαν μια πολύ μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα μας στο όνομα της ανάπτυξης». «Τώρα», συνέχισε, «όλοι αυτοί, που ξόρκιζαν τον κόσμο της εξέγερσης, μας λένε να σώσουμε τη χώρα από την κρίση. Τη στιγμή, που μας κλέβουν κεκτημένα δικαιώματα ενός αιώνα, τη στιγμή, που ξεπουλάμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη στιγμή, που καλούν τους εργαζόμενους, να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή δίνουν 78 δις ευρώ στις τράπεζες, την ίδια στιγμή μειώνουν τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Μιλάμε για την πιο ταξική επίθεση κυβέρνησης από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, που καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους να πληρώσουν μια κρίση, που δε δημιούργησαν. Είναι προφανές ότι δρόμοι διεξόδου από την κρίση είναι δυο, είτε σε βάρος των προνομίων των τραπεζών και του κεφαλαίου, είτε σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών της νέας γενιάς και της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δεύτερο δρόμο».

«Το Δεκέμβριο του 2008», επανέλαβε, «δημιουργήθηκαν δυο σύμβολα για την ελληνική νεολαία και τον κόσμο της εξέγερσης. Το ένα σύμβολο ήταν ο Αλέξης γρηγοροπουλος και το άλλο η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Με βάση αυτά, μπήκε μια τεράστια κόκκινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις, οι οποίες στήριζαν την εξεγερμένη νεολαία, και τις δυνάμεις εκείνες, συσπειρώνονταν γύρω από τον παλιό κόσμο, το μπλοκ των νοικοκυραιων, όλους αυτούς, που δε μπορούσαν να δουν το ηφαίστειο, το οποίο έβραζε, αλλά τρόμαξαν από τη λάβα του. Τότε το αστικό μπλοκ εξουσίας και οι δυνάμεις του δικομματισμού κατάφεραν να μετοχοποιήσουν τις δυνάμεις της νεολαίας του Συνασπισμού και συνολικά της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σήμερα, αυτή η πολιτική, που ουσιαστικά οδήγησε στην έκρηξη της συσσωρεμένης οργής της νεολαίας, που πλέον εντείνεται, κάνοντας μας τη γενιά των 500ευρώ και νομοθετώντας το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, με το οποίο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να γίνουν οι πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ως απάντηση στην κυβέρνηση και στους διεθνείς συμμάχους της. Ηρθε η ώρα, και με απαρχή την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου, να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, ότι μπορεί να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο, ότι μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε κάθε λογο οι νέοι και οι νέες, ο κόσμος της εργασίας να βρισκόμαστε στους δρόμους, να διεκδικούμε και να αντιστεκόμαστε απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.