«Εχουμε δεχτει συγχαρητηρια για την ποιοτητα των φοιτητων μας»

Ανοίγουν τα φτερά τους και πετούν σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών. Οι φοιτητές του Δημοκρίτειου δειλά αλλά σταθερά κάνουν χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεχίζουν τις σπουδές τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο σε κάποιο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπευθύνου του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Δ.Π.Θ. κας Ελένης Μαυρίδου, την περίοδο 1997/98 έκαναν χρήση του προγράμματος Socrates/Erasmus 17 φοιτητές, τον 1998/99 34 φοιτητές, την περίοδο 1999/00 57 φοιτητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό, το 2000/1 συνέχισαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό 51 φοιτητές, το 2001/2002 34 φοιτητές, το 2002/03 38 φοιτητές και το 2004/05 68 φοιτητές. Την τρέχουσα περίοδο έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που δίνουν τα προγράμματα 63 φοιτητές. Μπορεί το άρθρο 16 να κρατά μακριά τα ξένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. τα συναντούν, όμως, με διαφορετικό τρόπο.

Οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. επιλέγουν άλλα Πανεπιστήμια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους;

Υπάρχει μία αυξητική τάση στην κινητικότητα των φοιτητών, τόσο στους εισερχόμενους, όσο και στους εξερχόμενους φοιτητές. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στον συνολικό αριθμό των φοιτητών του Πανεπιστημίου η κινητικότητα είναι πάρα πολύ μικρή. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θέσεις και προσφέρονται πολλές δυνατότητες για μετακίνηση στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς χώρες στις επιλογές των φοιτητών;

Οι πιο δημοφιλείς χώρες είναι η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία, προφανώς λόγω γλώσσας. Επίσης και η Ισπανία και η Ιταλία.

Με ποια Πανεπιστήμια έχει συνεργασία το Δημοκρίτειο;

Έχουμε συνεργασίες με Πανεπιστήμια στο Βέλγιο, στην Φινλανδία, στην Νορβηγία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία, στην Τσεχία, στην Σλοβενία, στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Τουρκία.

Γιατί τα παιδιά, έστω και δειλά ανοίγουν τα φτερά τους και αναζητούν άλλους προορισμούς;

Είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας τους. Είναι παιδιά ακόμη, που βλέπουν τους ορίζοντες που έχουν μπροστά τους και θέλουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Πώς επιστρέφουν;

Ενθουσιασμένοι. Απογοητευμένοι επειδή δεν φρόντισάν από την αρχή να προβλέψουν μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό. Μένουν για ένα εξάμηνο και έρχονται μετανιωμένοι που δεν προέβλεψαν να μείνουν για ένα χρόνο έξω.

Τι τους γοητεύει στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Τους γοητεύει το ότι βρίσκονται σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, γλωσσικό, πολιτισμικό, ακαδημαϊκό. Έρχονται σε επαφή με φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες, γνωρίζουν καινούργιες κουλτούρες, ανοίγουν οι ορίζοντές τους, βλέπουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, μαθαίνουν να δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι εμπειρίες τους είναι ένα μεγάλο κέρδος γι αυτούς.

Οι καθηγητές συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις;

Και οι καθηγητές συμμετέχουν στα προγράμματα. «Κινητικότητας» με σκοπό να πραγματοποιήσουν διδασκαλία σε ένα Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αριθμοί δεν είναι πολλοί μεγάλοι, την περσινή χρονιά μετακινήθηκαν συνολικά 19 καθηγητές του Δ.Π.Θ. σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και ήρθαν εννέα καθηγητές από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού στο Δημοκρίτειο για να διδάξουν μαθήματα.

Από ποιες χώρες:

Από: Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Τσεχία, Πολωνία,

Αυτού του είδους η «Κινητικότητα» προβάλλει και το Δ.Π.Θ.:

Σαφώς βοηθούν στην προβολή του Δ.Π.Θ.. Ο κάθε φοιτητής γίνεται πρέσβης και του πανεπιστημίου και της χώρας. Επιλέγονται οι φοιτητές με την καλύτερη ακαδημαϊκή εικόνα και πάρα πολλές φορές έχει τύχει να πάρουμε ενθουσιώδη σχόλια από τα ξένα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές τους δικούς μας.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.