«Εχει ανεβει παρα πολυ η τιμη του ξυλου και ο κοσμος προβληματιζεται»

Ο Γιώργος Καζαντζής και ο συνεργάτης του κ. Αμέτ δεν σταματούν λεπτό να κόβουν ξύλα. Ο χειμώνας προ των πυλών και η μια παραγγελία διαδέχεται την άλλη. «Υπάρχει μια μικρή στροφή προς το ξύλο ναι, αλλά έχει ανέβει και η τιμή των ξύλων, τα μεταφορικά, λόγω πετρελαίου. Σημειώνεται αύξηση στις παραγγελίες, πιο πολύ ξύλο για τζάκια κόβουμε» δηλώνει ο κ. Γιώργος Καζαντζής και σημειώνει: «Φέτος πουλάμε εκατό ευρώ τον τόνο. Πέρσι είχε 85 ευρώ. Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή του ξύλου και ο κόσμος προβληματίζεται».

Δουλεύετε ασταμάτητα από ό,τι βλέπω…

Η αλήθεια είναι ότι έχει δουλειά. Σημειώνεται τον τελευταίο καιρό μια στροφή στο ξύλο.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν κρυώσουν κόβουν ξύλα;

Έχει σπάσει λίγο η κίνηση. Έχουμε αρχίσει από τον Ιούλιο να πουλάμε ξύλα, μέχρι και τον Οκτώβριο οι παραδόσεις κατ’ οίκον συνεχίζονται. Τώρα βέβαια οι πιο πολλοί έχουν παραγγείλει. Κάποιοι λίγοι που δεν είχαν χρήματα έμειναν. «Συμπληρώματα», όπως λέμε.

Πότε ετοιμάζετε την ξυλεία;

Ξεκινάμε από τον Μάιο, κάνουμε την προετοιμασία μας γιατί όταν ξεκινήσει η δουλειά δεν προλαβαίνουμε. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο πιο πολλούς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε.

Τα ξύλα τα παίρνουν για τις ξυλο-σόμπες;

Περισσότερο για το τζάκι. Τα καινούργια τα σπίτια έχουν τζάκι. Οι ιδιοκτήτες κοιτούν τις ζεστές μέρες να βολευτούν με το τζάκι για να κάνουν οικονομία. Λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου ακόμη και οι έχοντες κάνουν περικοπές.

Έτσι αυξάνονται και οι παραγγελίες…

Υπάρχει μια μικρή στροφή προς το ξύλο ναι, αλλά έχει ανέβει και η τιμή των ξύλων, τα μεταφορικά, λόγω πετρελαίου. Σημειώνεται αύξηση στις παραγγελίες, πιο πολύ ο κόσμος αγοράζει ξύλο για τζάκια. Κόβουμε κάθε μέρα.

Έχει πολλά τζάκια η Κομοτηνή;

Όχι πάρα πολλά. Αλλά ακόμη και αυτοί που έχουν δεν τα ανάβουν. Ο κόσμος το τζάκι το έχει πιο πολύ για φιγούρα. Λίγοι είναι αυτοί που το καίνε. Πιο πολλοί το έχουν για εφέ.

Πόσο πάει ο τόνος;

Φέτος πουλάμε εκατό ευρώ τον τόνο. Πέρσι είχε 85 ευρώ. Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή του ξύλου και ο κόσμος προβληματίζεται.

Πού οφείλεται αυτή η άνοδος;

Δεν υπάρχουν πολλά ξύλα κομμένα στα βουνά και λόγω των μεταφορικών έχει ανέβει η τιμή πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Από πού έρχεται το ξύλο που κόβετε και πουλάτε στην Ροδόπη;

Το ξύλο το παίρνουμε από Σουφλί.

Με την ξυλεία της Βουλγαρίας τι έγινε; Παλιότερα όλοι από εκεί έπαιρναν ξύλο.

Η αγορά της Βουλγαρίας έχει εξαντληθεί. Χρόνια τώρα όλα τα ξύλα, ακόμη και για τις βιομηχανίες ερχόταν από εκεί.

Τι ξύλο είναι αυτό που κόβετε τώρα;

«Μεσές», ο «δρυός» που λένε. Είναι πολύ καλό στο κάψιμο, είναι και η οξιά, αλλά δεν κρατάει τόσο πολύ μέσα στη σόμπα.

Μου φαίνεται επικίνδυνη η κορδέλα…

Είναι για κάποιον που δεν ξέρει. Είναι, πρέπει να ξέρεις χρόνια να την χρησιμοποιείς γιατί είναι επικίνδυνη. Πρέπει να ξέρεις πώς θα βάλεις το ξύλο πάνω στην κορδέλα για να το κόψεις. Ο κ. Αμέτ ασχολείται σαράντα χρόνια μ΄ αυτή την δουλειά και γνωρίζει να την χειρίζεται καλά.

Έχουν μείνει πολλές στην Κομοτηνή;

Γύρω στις οκτώ με δέκα επιχειρήσεις. Από ό,τι θυμάμαι πιο παλιά ήταν περισσότεροι αυτοί που ασχολούνταν με το κόψιμο του ξύλου. Κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.