«Εμπαιγμος των αγροτων η επιστροφη του Ειδικου Φορου Καταναλωσης Πετρελαιου»

•Ερώτηση βουλευτών Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Γ. Πεταλωτή

Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ νομού Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσαν ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκο Κοντό, με θέμα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚ).

Τα κείμενα των ερωτήσεων έχουν ως ακολούθως.

«Εμπαιγμός των αγροτών θεωρείται η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βάση οποίας καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι ποσότητες και οι δικαιούχοι επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Οι αγρότες της χώρας μας δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια βλέποντας το αγροτικό τους εισόδημα να μειώνεται δραματικά σε αντίθεση με τα έξοδά τους τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ακρίβειας το οποίο πλήττει πρωτίστως πληθυσμιακές ομάδες όπως οι αγρότες, έρχεται να προστεθεί και η πρόταση της Κυβέρνησης για την επιστροφή του ΕΦΚ, μία απόφαση που ουσιαστικά εμπαίζει τους αγρότες μας.

Στον νομό Ροδόπης υπάρχουν 8.000 καπνοκαλλιεργητές οι οποίοι ασχολούνται με την μονοκαλλιέργεια του καπνού τύπου μπασμά και περίπου 8.000 βαμβακοπαραγωγοί. Η επιστροφή του ΕΦΚ βάση της ΚΥΑ ανέρχεται για τους βαμβακοπαραγωγούς στο ποσό των 8,16 €/στρέμμα και για τους καπνοπαραγωγούς στα 6,80€/στρέμμα. Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης διαθέτουν πολύ μικρές καλλιεργητικές εκτάσεις, που δεν ξεπερνούν τα 5 στρέμματα κατά μέσο όρο, και μετακινούνται καθημερινά στα χωράφια τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις αγροτικές τους εργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η επιστροφή του ΕΦΚ για τους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης δεν αντιστοιχεί ούτε στην ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου.

Πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώθηκε για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, η Κυβέρνηση δεν έλαβε καν υπόψη την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που καθόριζε τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό για την επιστροφή του ΕΦΚ ανά καλλιέργεια.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.Αν προτίθεται να προβεί σε διορθωτική διάταξη προκειμένου επανακαθορίσει νέο ποσό επιστροφής του ΕΦΚ για τις καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού το οποίο να ανταποκρίνεται στις καλλιεργητές ανάγκες των αγροτών

ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ»

«Με μεγάλη καθυστέρηση, προκειμένου να γίνει το ανάλογο μαγείρεμα και να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση ανακοινώσε την απόφασή της να επιστρέψει το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.

Η τελική απόφαση απέχει πάρα πολύ από τις προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι τα προεκλογικά μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή και της Ν. Δημοκρατίας για φθηνό πετρέλαιο ήταν ψεύτικα, ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών οργανώσεων το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου που αποφάσισε η κυβέρνηση υπολείπεται κατά 85 εκατ. ευρώ από το ποσό που οι ίδιες είχαν προτείνει και που αντιστοιχεί στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που καταναλώθηκαν.

Φαίνεται τελικά ότι με τη μεθόδευση που έγινε, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιείται από τους αγρότες πετρέλαιο κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ένα μεγάλο κόλπο που είχε σαν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού και οδήγησε σε πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους αγρότες.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δημιουργούνται επίσης σοβαρά προβλήματα και αδικίες αφού παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με τους παραγωγούς μη επιδοτούμενων προϊόντων που δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ αν και τις έχουν δηλώσει στο Ε9, μεγάλες κατηγορίες αγροτών όπως οι χοιροτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι εξαιρούνται αδικαιολόγητα, και είναι άδικη η απόφαση που ορίζει ότι δικαιούχοι επιστροφής κάτω των 20 ευρώ δεν θα τα εισπράττουν.

Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου στην κυριολεξία καίνε τους αγρότες και αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να καταβάλει άμεσα στους αγρότες τα ποσά της επιστροφής φόρου που αναλογούν στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που έχει χρησιμοποιηθεί.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να επιστρέψει στους αγρότες τα ποσά που αναλογούν στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που έχουν χρησιμοποιηθεί;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει και τις κατηγορίες των αγροτών που εξαιρούνται αδικαιολόγητα;

3. Τι μέλει γενέσθαι αναφορικά με την επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες που παράγουν μη επιδοτούμενα προϊόντα και οι οποίοι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ, ενώ τις έχουν δηλώσει στο Ε9;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.