«Εαν δεν προχωρησουμε θα ειμαστε εκθετοι απεναντι στον ελληνικο λαο»

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε χθες στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γύρω από την υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί για τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στην υπόθεση Βατοπεδίου» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι «η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και διαβεβαίωσε ότι «η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες».

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέδιδαν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες σε εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη, τον Πέτρο Δούκα και τον Αλέξανδρο Κοντό και τον Ευάγγελο Μπασιάκο μόνο για το γεγονός ότι δεν έλεγξαν τους υφιστάμενους τους κρατικούς λειτουργούς. Το πόρισμα αποδίδει επίσης πολιτικές ευθύνες σε δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη.

Προβληματισμός επικρατεί γύρω από το πόρισμα λόγω του ότι ο Α. Κοντός είναι εν ενεργεία υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Π. Δούκας υφυπουργός Εξωτερικών. Σήμερα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, γι’ αυτό και η ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιο βαρυσήμαντη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή κάλεσαν τη Δευτέρα τη Νέα Δημοκρατία «να μην αποχωρήσει από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της νέας πρότασης που θα καταθέσουμε για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».

«Δήθεν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες»

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Εξεταστικής Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε αναφορικά με το πόρισμα της ΝΔ. «Το πόρισμα της ΝΔ αποδίδει δήθεν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, χωρίς να κατονομάζονται πολιτικά πρόσωπα ενώ δεν κάνει λόγο για τη συνέχιση του καταλογισμού ευθυνών που είναι η Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν και σε ποινικό επίπεδο ποια είναι αυτά τα πρόσωπα και ποιες ευθύνες έχει ο καθένας».

Ο Γ. Πεταλωτής
υποστήριξε ότι η αποδοχή της ευθύνης υπουργών της κυβέρνησης από την πλευρά της ΝΔ δεν είναι ουσιαστική μια και τα συγκεκριμένα στελέχη δεν έχουν απομακρυνθεί άμεσα από την κυβέρνηση. «Για τη ΝΔ ήταν μονόδρομος να δώσει την εικόνα προς τα έξω ότι δέχεται πως υπήρχαν σφάλματα των υπουργών της, ενώ στην ουσία δεν το δέχεται. Εάν το αποδεχόταν θα σταματούσαν οι συγκεκριμένοι να είναι υπουργοί της κυβέρνησης. Πρόκειται για 9 υπουργούς, δηλαδή το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Θα έβγαινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποδεχτεί τις ευθύνες και τις επιλογές του γιατί αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη και φυσικά θα έπρεπε να ισχύσει ό,τι και για τον κάθε έλληνα πολίτη, με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο κανονισμός της Βουλής και να υπάρξει και ποινικός καταλογισμός για να εφαρμοστεί ο νόμος».

Φήμη, μη αναστρέψιμη

Τα αποτελέσματα της Εξεταστικής βγαίνουν σε μια έκρυθμη περίοδο για την Ελλάδα μετά τα πανελλαδικά γεγονότα που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την οικονομική κρίση που περνά ο μέσος έλληνας. Για το αν η επικαιρότητα αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον των πολιτών από το Βατοπέδι ή αν όλα μαζί λειτουργούν σωρευτικά κι αυξάνουν τον προβληματισμό των πολιτών απέναντι στη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε. «Τα επιτελεία της κυβέρνησης προσπάθησαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το όλο ζήτημα έτσι ώστε να στραφεί σε διαφορετικούς τομείς η προσοχή της κοινής γνώμης, με απώτερο αποτέλεσμα να υπάρχει απομάκρυνση από την άσχημη αντίληψη που επικρατεί για την οικονομική κρίση αλλά και για επιμέρους ζητήματα όπως είναι το Βατοπέδι.

Φαίνεται, όμως, ότι είναι τόσο ισχυρό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα να μην αναστρέφεται κι ό,τι συμβαίνει από εδώ και πέρα να λειτουργεί σωρευτικά για την οργή του κόσμου με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει. Αντί να εκτονωθούν κάποιες καταστάσεις έρχονται να επιτείνουν την ένδειξη της ακυβερνησίας που υπάρχει στη χώρα, κάτι που είναι εμφανές και σε διεθνές επίπεδο όπου καταρρακώνεται η φήμη της χώρας μας».

Επιμένουν στην Προανακριτική

Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έχει ν’ αντιμετωπίσει μια σειρά από μέτωπα που σχετίζονται με τις πολιτικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησής του, με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και σταδιακά αυξανόμενων κινητοποιήσεων μαθητών και φοιτητών. Στο ερώτημα αν μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και πέντε χρόνια δεν άνοιγε ποτέ θέματα για να τ’ αντιμετωπίσει σε ουσιαστικό επίπεδο. Μέχρι πριν από κάποιους μήνες είναι αλήθεια ότι κατάφερνε να τα διαχειρίζεται επικοινωνιακά αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Όταν άρχισαν ν’ αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα του τόπου αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Έφτασε πλέον σ’ ένα σημείο όπου με τίποτε δε μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ούτε τα πλαίσια της ιδεολογίας της. Η κατάσταση έφτασε να είναι ανεξέλεγκτη κι όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά για τη χώρα. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι καταστροφική. Αντί να έχει το θάρρος να διαχειριστεί μ’ ένα συνετό τρόπο τα πράγματα – μια και δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις – εμφανίζει κενότητα στην πολιτική της».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην Εξεταστική ζήτησαν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής γιατί όπως εξήγησε ο κ. Πεταλωτής «έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να διερευνήσουμε ακόμη περισσότερο την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν έχει αποδεχτεί τα πολιτικά της λάθη σχετικά με το θέμα. «Εάν δεν προχωρήσουμε πιο βαθιά θα είμαστε έκθετοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Να σας αναφέρω ότι το θέμα των λογαριασμών της Μονής και των προσώπων που έδρασαν πέριξ της Μονής έχει ανοίξει κατ’ ελάχιστο. Ελάχιστοι λογαριασμοί έχουν ανοίξει και οι περισσότεροι έχουν ανοίξει με ευθύνη της μειοψηφίας της επιτροπής της ΝΔ.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο δεν έχουν ανοίξει, δεν ξέρουμε πού πήγαιναν τα χρήματα από εταιρίες της Μονής. Επομένως, θα πρέπει ν’ ανοίξουν λογαριασμοί, να φανεί αν υπήρξε πολιτικό χρήμα, να φανούν οι διαδρομές του χρήματος και να διερευνηθούν περαιτέρω οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών».


Αναφορικά με την Προανακριτική, ο κ. Πεταλωτής μετέφερε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «σε συντριπτικό ποσοστό, 82% των ερωτηθέντων και το 71% των ψηφοφόρων της ΝΔ ζητούν Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνηθεί το σκάνδαλο και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών, κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ».

Εικονικός προϋπολογισμός

Εν αναμονή της σημερινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Γ. Πεταλωτής τον χαρακτήρισε εικονικό. «Οι πάντες παραδέχονται ότι αυτός ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε σε γνώση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέρα από κάποιους μήνες. Είναι ένας προϋπολογισμός αγγαρείας και μάλιστα για τον περσινό κηρύχθηκαν εκλογές γιατί η ΝΔ δε μπορούσε να βγάλει τον προϋπολογισμό του 2008, πόσο μάλλον μ’ αυτήν την κρίση και με τη συγκεκριμένη ΝΔ η οποία δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή πέρα από τα τυπικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την άποψη του ΠΑΣΟΚ, έχει χάσει τη δεδηλωμένη από καιρό και το μόνο καλό που μπορεί να κάνει για τη χώρα – σε μια περίοδο που έχουμε μπει στον αυτόματο πιλότο – είναι να φύγει γιατί καθημερινά αποδεικνύεται πόσο ανεπαρκής είναι».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.