«Δυστυχως μπερδεψαμε το οραμα με το ονειρο»

Έκανε αισθητή την παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής μας με τις τοποθετήσεις της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και με τις θέσεις και τους αγώνες της όσον αφορά στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από επενδύσεις. Η Μαρία Τρυφωνίδου μιλά σήμερα στον ΠτΘ για τα δύο χρόνια εμπειρίας της ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και για γενικότερα θέματα της περιοχής. Ασκεί κριτική στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι έχουν γίνει θετικά βήματα τα αποτελέσματα όμως των οποίων δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον απλό πολίτη. Τέλος με διπλωματικό τρόπο απαντά και στις φημολογίες που τη φέρνουν ως υποψήφια δήμαρχο στο Δήμο Σαπών.

Μαρία Τρυφωνίδου όμως…

ΠτΘ: κ. Τρυφωνίδου ένας χρόνος διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Πώς κρίνετε το έργο της;

Μ.Τ.: Είναι γεγονός ότι έγιναν θετικά βήματα, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον απλό πολίτη. Υπήρχαν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Είναι γνωστό σε όλους ότι λύσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν σε ένα χρόνο, γιατί τα προβλήματα ήταν μεγάλα και χρονίζοντα. Πιστεύω ότι λειτουργώντας σωστά η κυβέρνηση θα δώσει αυτά που περίμενε ο ελληνικός λαός από αυτή. Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά θεωρώ ότι σε πολλούς τομείς, όπως της γεωργίας, της παιδείας, της υγείας έχουν γίνει θετικά βήματα.

ΠτΘ: Παρόλα αυτά όμως κ. Τρυφωνίδου στους τομείς που αναφέρεστε τα προβλήματα είναι μεγάλα και υπάρχει αναβρασμός. Για παράδειγμα στο θέμα της παιδείας η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, και δη του Δημοκρίτειου, έχει δημιουργήσει στη λειτουργία τους τεράστια προβλήματα. Στο θέμα της γεωργίας οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν στην καλλιέργεια του βάμβακος έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Ποια λοιπόν κατά την άποψή σας είναι τα θετικά;

Μ.Τ.: Ως προς το θέμα της παιδείας θα έλεγα ότι σημαντική ήταν η ψήφιση νόμου για την ειδική αγωγή, όπως και για την απορρόφηση εκπαιδευτικών από τον πίνακα προϋπηρεσίας (επετηρίδα) σε ποσοστό 60-40%, παλαιό αίτημα των συνδικαλιστών ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε το 75-25%. Ως προς την υγεία θα τόνιζα τη δραστική μείωση των ράντζων στα Νοσοκομεία, τα μέτρα για την απομάκρυνση των μεσαζόντων εις βάρος της υγείας των πολιτών, την ίδρυση περιφερειακών Ιατρικών Κέντρων κατάλληλα εξοπλισμένων, όπως π.χ. στο Δήμο Οργάνης, το νέο σύστημα εφημεριών καθώς και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας.

Τέλος όσον αφορά στη Γεωργία η έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και συνυπευθυνότητας, τα μέτρα για την αναβάθμιση των οργανισμών ΟΓΑ και ΕΛΓΑ ώστε με τη λειτουργία τους να υπηρετούν τον έλληνα αγρότη καθώς και η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων για σύνταξη των αγροτών, είναι μόνο μερικά μέτρα που δίνουν ανάσα στους αγρότες

ΠτΘ:Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πώς βλέπετε το ρόλο της σήμερα;

Μ.Τ.: Όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω ως υποψήφια σ’ ένα νομαρχιακό συμβούλιο είναι γεγονός ότι το αντιμετώπισα με κάποιο δισταγμό. Πίστευα ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε επίπεδο νομού λειτουργεί σαν ένα μικρό κοινοβούλιο που ασχολείται με πάρα πολλά θέματα, θέματα που απασχολούν τον πολίτη, όπως παιδείας, υγείας. Έτσι το φανταζόμουνα και μπορώ να πω ότι δείλιασα γιατί δεν μπορούσα να αντιληφθώ αν θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε αυτό το ρόλο. Εκλεγόμενη και έχοντας δύο χρόνια γεμάτα παρουσίας σ’ αυτό το Νομαρχιακό Συμβούλιο, απογοητεύτηκα πάρα πολύ, γιατί βρήκα μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού πλήρως αποδυναμωμένη και από εξουσίες αλλά και από χρηματοδοτήσεις. Αποδυναμωμένη, γιατί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν έχει να ασχοληθεί με πολλά θέματα. Ασχολείται κατά κόρον με εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, ενώ με θέματα, όπως υγείας, παιδείας, ασχολείται η κεντρική διοίκηση μέσω της περιφέρειας. Όταν σε αυτά τα θέματα που αφορούν στον πολίτη δεν έχει παρεμβατικό ρόλο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο ρόλος της είναι εντελώς αποδυναμωμένος, Από την άλλη πλευρά, για να λειτουργήσει ένας θεσμός όπως αυτός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται υποδομές. Ελπίζω με τις τελευταίες εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης να αναβαθμιστεί ο ρόλος της και ίσως γι’ αυτό να συνεστήθησαν και οι νομαρχιακές επιτροπές οι οποίες αν δε δώσουν την οντότητα που χρειάζεται σ’ αυτό το βαθμό αυτοδιοίκησης, η ύπαρξή τους από εκεί και πέρα μόνο το δημόσιο κόστος θα ανεβάζει.

ΠτΘ:Αισιοδοξείτε για το ρόλο που μπορεί να παίξει στο μέλλον;

Μ.Τ.: Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχει οραματικός σχεδιασμός, για το πώς θέλουμε να διοικήσουμε αυτό τον τόπο. Προβλήματα υπάρχουν πολλά και λάθη έχουν γίνει. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε σ’ αυτό. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να τρέχουμε με γρηγορότερους ρυθμούς. Μέσα από το μάτι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κάποια φάση πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νομό μας σαν ένα ασθενή, ο οποίος έχει τα προβλήματά του και πρέπει να γιατρευτεί και γρήγορα μάλιστα. Είναι αδιανόητο σήμερα μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προχωράει χωρίς να έχει ένα μπούσουλα λειτουργίας, ένα χωροταξικό σχεδιασμό, τι θέλουμε και τι θα έπρεπε και τι θα ήταν λειτουργικό να κάνουμε για την εξυπηρέτηση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα έτσι και δε δώσουμε λύση, δυστυχώς θα επόμεθα των εξελίξεων.

ΠτΘ: Αυτά όλα όμως κ. Τρυφωνίδου προδιαθέτουν χρηματοδότηση. Εσείς η ίδια μιλήσατε για έλλειψή της…

Μ.Τ.: Σαφώς και θεωρώ τη χρηματοδότηση απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκτός αν καταργηθεί σε κάποια φάση και μέσα από έναν χάρτη αυτοδιοικητικό υπάρξει ένας άλλος τρόπος λειτουργίας. Από τη στιγμή όμως που θα εξακολουθεί να υφίσταται ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, και φαίνεται ότι αυτή είναι και πρόθεση της κυβέρνησης, για να λειτουργήσει όχι μόνο οι χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση είναι απαραίτητες αλλά και οι υποδομές και το ανάλογο προσωπικό.

ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια η λέξη όραμα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς μας σε σημείο που εμείς οι απλοί πολίτες όταν ακούμε τη συγκεκριμένη λέξη να την αντιμετωπίζουμε αρνητικά. Εσείς μιλήσατε για οραματικό σχεδιασμό σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τι ακριβώς εννοείτε;

Μ.Τ.: Δικαίως το αντιμετωπίζετε αρνητικά. Αν θέλετε είναι και δική μου θέση και πικρία. Δυστυχώς μπερδέψαμε το όραμα με το όνειρο. Το όνειρο τελειώνει και μένουμε στα ίδια. Τις περισσότερες φορές με τις αποφάσεις μας τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα. Έβρεξε, κοντέψαμε να πνιγούμε αρχίζουμε αντιπλημμυρικά έργα χωρίς σχεδιασμό. Λύνουμε το πρόβλημα που προέκυψε.

Με πικραίνει το γεγονός ότι ενώ ζω σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους όπου ο Θεός μας προίκισε με βιότοπο, με πεδιάδες, με ορεινό όγκο με αρχαιολογικούς χώρους, με σπήλαιο, με θάλασσα κανένα από τα ασύγκριτα αυτά πλεονεκτήματα δεν αναμορφώθηκε και δεν αναδείχθηκε η περιοχή μας παρ’ ότι εξαντλήθηκαν δύο κοινοτικά πλαίσια και κοντεύει να εξαντληθεί και το Γ’ ΚΠΣ.

Τι φταίει σ’ αυτό; Για μένα η έλλειψη οράματος. Εάν σχεδιάζαμε σωστά, η εικόνα στο Νομό μας θα ήταν διαφορετική και θα είχαμε τη θέση που μας αξίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Ομολογώ ότι δεν είδα κάτι τέτοιο όσο καιρό συμμετέχω στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ελπίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Για αυτό είμαστε υπεύθυνοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτό το Νομαρχιακό Συμβούλιο για πρώτη φορά αλλά και οι άλλοι που είχαν εμπειρία από τα προηγούμενα για να μην επικαλούμεθα πολλές φορές και να επαιρόμεθα για την αυτοδιοικητική μας εμπειρία, γιατί η αυτοδιοικητική μας εμπειρία έχει και αυτοδιοικητικές ευθύνες για το πού οδηγείται αυτός ο τόπος τελικά.

Στο σημείο αυτό θα σας πω το πιο απλό. Από τη στιγμή που εγκρίνουμε ως Νομαρχιακό Συμβούλιο μία περιβαλλοντική μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι και για τον έλεγχο και για την πορεία, αν τηρήθηκαν αυτοί οι όροι. Στα τρία χρόνια της συμμετοχής μου σε αυτό δεν είδα πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη του προσωπικού ή αν μέχρι τώρα έτσι λειτουργούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς όμως είμαστε υπεύθυνοι από τη στιγμή που εγκρίνουμε, γιατί πολλές από αυτές τις επενδύσεις έχουν σχέση και με την υγεία των κατοίκων και άρα έχουν επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και να αξιολογούμε τις συμπεριφορές και των επενδυτών ακόμα, – τους οποίους βεβαίως πρέπει να διευκολύνουμε, γιατί και αυτούς τους έχουμε ανάγκη γιατί θα δώσουν λύση στα προβλήματα και ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας, – αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πάντα μ’ ένα όραμα.

ΠτΘ: Υπάρχει επαρκής επιστημονική υποστήριξη για τη συμμετοχή σας στα Νομαρχιακά Συμβούλια ή η ενημέρωση είναι θέμα του καθενός νομαρχιακού συμβούλου;

Μ.Τ.: Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν είμαστε αρμόδιοι εμείς να εγκρίνουμε όρους περιβαλλοντικούς. Υπάρχει επιστημονική υποστήριξη από πλευράς νομαρχίας και πάνω σ’ αυτή στηρίζονται οι κεντρικές εισηγήσεις των θέσεων, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο. Δυστυχώς ένα είναι το άτομο το οποίο μας υποστηρίζει επιστημονικά, από την πιο απλή επένδυση ενός βουστασίου μέχρι μια άλλη επένδυση χημικών, και ο άνθρωπος αυτός δεν είναι θεός. Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες αλλά είναι ελάχιστη η επιστημονική υποστήριξη που παίρνουμε από πλευράς Νομαρχίας. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι οδηγούμενοι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να παρθεί απόφαση πριν τοποθετηθούμε να είμαστε ενημερωμένοι. Πανεπιστήμονας δεν είναι κανείς αλλά διαβάζοντας μια μελέτη θα κατασταλάξεις κάπου και αν επικαλεσθείς και τις απόψεις ειδικών επιστημόνων θα διαμορφώσεις την άποψή σου προκειμένου να τοποθετηθείς. Η αναζήτηση σε βοηθά να διευρύνεις τους ορίζοντές σου αλλά και να προβληματίζεσαι πάνω απ’ όλα όμως με γνώμονα το σεβασμό και την αγάπη για τον τόπο.

ΠτΘ: Είναι γνωστές οι οικολογικές ευαισθησίες σας κ. Τρυφωνίδου. Δύο μεγάλα θέματα για την περιοχή μας είναι η συνθήκη Ραμσάρ και το θέμα του χρυσού…

Μ.Τ.: Η συνθήκη Ραμσάρ είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για το νομό μας, και από την άλλη πλευρά συγκριτικό πλεονεκτικό στοιχείο είναι και το υπέδαφός μας. Εμείς σαν άνθρωποι που θα αποφασίσουμε για την πορεία αυτού του τόπου, κατ’ αρχήν πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες με στόχο πάντα τις επόμενες γενιές και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Η συνθήκη Ραμσάρ δυστυχώς με τον τρόπο που την αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα φαντάζει σαν ένα στοιχείο ανασταλτικό της ανάπτυξης. Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να αναδειχθεί το θέμα του βιοτόπου και να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε τα μέγιστα για να πειστεί ο κόσμος ότι αυτό είναι θείο δώρο για τον τόπο μας, που αν αξιοποιηθεί θα γίνει εστία που θα λύσει πολλά προβλήματα και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη την περιοχή. Σαν ομάδα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όταν ήρθε η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης όσον αφορά στη συνθήκη Ραμσάρ ζητήσαμε να γίνει στο Δήμο Αιγείρου ημερίδα, στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κατέθεταν τις απόψεις τους και απάντηση δεν πήραμε. Όπως προχωράμε με την υφαλμύρωση που υπάρχει θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε. Και εδώ θα επιρρίψω ευθύνες σ’ αυτούς που είχαν την ευθύνη της διοίκησης αυτού του τόπου ότι δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε έγκαιρα. Θα περίμενα από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας να υπήρχαν τέτοιου είδους επιδοτήσεις προς τις περιοχές αυτές εδώ ώστε να διαφυλαχθεί ο βιότοπος και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή. Αν αυτό τον τόπο σήμερα τον αξιοποιούσαμε όπως έπρεπε και ζυγίζαμε τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε και τα συγκρίναμε με την απόδοση που έχει η συγκεκριμένη έκταση έτσι όπως σήμερα καλλιεργείται με βαμβάκι και σιτάρι θα βλέπαμε ότι τα πλεονεκτήματα θα ήταν περισσότερα. Έτσι όπως οδηγούνται τα πράγματα σήμερα όχι μόνο θα χάσουμε το βιότοπό μας αλλά και δεν θα έχουμε ανάπτυξη στο γεωργικό τομέα εξαιτίας της υφαλμύρωσης που απειλεί την περιοχή ολόκληρη.

Όσον αφορά στο θέμα του χρυσού μπορεί να υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο υπέδαφός μας αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να στραφούμε σ’ αυτή τη μορφή επένδυσης γιατί η καταστροφή που θα προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε γιατί ήδη αργήσαμε είναι να αναπτυχθούν όλες οι ήπιας μορφής ενέργειες και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον η επιστήμη θα φτάσει σε σημείο τέτοιο που να μη δημιουργούνται ανήκουστες βλάβες στο περιβάλλον τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το θέμα του χρυσού. Οι Σάπες έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της γεωθερμίας που αν τα αξιοποιήσουμε τα περιθώρια ανάπτυξης δεν έχουν εξαντληθεί. Δεν μπορούμε να οδηγούμεθα σε επενδύσεις χωρίς γυρισμό για την περιοχή. Δεν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο της φτώχειας ώστε να ξεπουλήσουμε τα πάντα.

ΠτΘ: κ. Τρυφωνίδου εκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος πριν χρόνια στο Δήμο Σαπών. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν βήματα όσον αφορά στην αποδοχή της γυναίκας στην πολιτική;

Μ.Τ.: Δεν έγιναν πολλά βήματα. Θα περίμενα περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στα όργανα που αποφασίζουν γιατί η παρουσία της γυναίκας είναι θετική. Πέρα από την ευαισθησία της είναι περισσότερο οργανωτική, αξιολογεί ευκολότερα, έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο με τη συμμετοχή της σε όλα τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ερώτημα είναι όμως ότι εφόσον δεν έγιναν βήματα σε άλλους τομείς θα γινόταν στην τοπική αυτοδιοίκηση; Η ίδια η γυναίκα πρέπει να τα αναζητήσει και πρέπει να συμμετέχει γιατί πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά. Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι σήμερα αποδέχονται ευκολότερα τη γυναίκα στην πολιτική. Εγώ ήμουν η πρώτη δημοτική σύμβουλος που εξελέγην στο Δήμο Σαπών, και δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα και ιδιαίτερα προβλήματα, ίσως και λόγω του χαρακτήρα μου, αλλά σήμερα βλέπω ότι αποδέχονται τη γυναίκα περισσότερο από ό,τι την αποδέχονταν τότε.

ΠτΘ: Είσθε υπέρ της ποσόστωσης

Μ.Τ.: Όχι. Δε νομίζω ότι μας τιμάει ιδιαίτερα η ποσόστωση γιατί τη θεωρώ χαριστική. Οι γυναίκες έχουν δώσει και έχουν κερδίσει τόσους αγώνες σ’ αυτό τον τομέα έπρεπε να τις δώσουν την ποσόστωση; Δε θέλω τη νομοθετημένη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά. Θέλω να συνεχίσει τους αγώνες της η γυναίκα και να τους κερδίσει με το σπαθί της.

ΠτΘ: κ. Τρυφωνίδου πρώτος ή δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης;

Μ.Τ.: Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικότερος. Είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση. Δόθηκαν εξουσίες στον πρώτο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ούτε και το προσωπικό που μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

ΠτΘ: κ. Τρυφωνίδου για να κάνω την ερώτησή μου περισσότερο σαφή επειδή ακριβώς ακούγονται πολλά περί της καθόδου σας στο Δήμο Σαπών, θα είσθε υποψήφια δήμαρχος για το Δήμο Σαπών;

Μ.Τ.: Αγαπώ τον τόπο μου και το γεγονός ότι μεσολάβησε ένα κενό μη συμμετοχής μου στα κοινά οφείλονταν σε οικογενειακούς λόγους. Έχουν ενδιαφέρον και οι δύο βαθμοί βέβαια περισσότερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή φέρεται να έχει ο πρώτος βαθμός,- μέχρι να δούμε και την υλοποίηση των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης,- γιατί δίνεις μάχη για τα προβλήματα του τόπου σου, της γενέτειρας σου.

ΠτΘ:κ. Τρυφωνίδου σας ευχαριστούμε πολύ.

Μ.Τ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.