Δυσκολη η κατασταση στην Αλβανια για την ελληνικη μειονοτητα

Ένας μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία καταθέτει τις εμπειρίες του - Ηλίας Μπότσης «Ο εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο αυτή την περίοδο στην Αλβανία»

Ένα από τα συναρπαστικότερα -ενίοτε και επιδραστικότερα- που προσφέρουν τα ταξίδια στον άνθρωπο είναι το στοιχείο της γνωριμίας. Της γνωριμίας όχι μοναχά με έναν τόπο αλλά κυρίως με τους ανθρώπους του. Πέρα από τα εντυπωσιακό κτίρια ή τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα σε ειδυλλιακά τοπία άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως συχνά οι συγκρίσεις που κάνουμε με ξένους τόπους καθορίζουν και την άποψη μας για τον τόπο που ζούμε.
 
Από αυτή την άποψη λοιπόν, το ταξίδι του Συλλόγου Εβριτών στο Μαυροβούνιο για τη συμμετοχή του σε διεθνές φεστιβάλ ήταν πολλαπλώς επωφελές.
 
Στο δρόμο για το Μαυροβούνιο οι Εβρίτες διανυκτέρευσαν στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μη χάνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ξεναγηθούν στα Τίρανα από τον κ. Ηλία Μπότση, αδειούχο ξεναγό και μέλος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
 
Ο ίδιος γεννήθηκε στο Φεάστεν και σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στα Τίρανα. Εκτός από ξεναγός διδάσκει ελληνική γλώσσα στους πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιράνων, με ιδιαίτερο καμάρι μάλιστα, όπως έσπευσε να συμπληρώσει μιλώντας στον «ΠτΘ», το Τμήμα γιόρτασε  τα είκοσι του χρόνια, αφού ιδρύθηκε το 1998. 

«Ο τωρινός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χάλασε τις σχέσεις με την ελληνική μειονότητα» 

Βέβαια δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την αντιμετώπιση που έχει η ελληνική μειονότητα από την αλβανική πολιτεία τονίζοντας πως «από το '90 και μετά οι σχέσεις ήταν καλές μέχρι ένα σημείο, όμως από όταν ήρθε στην εξουσία ο τωρινός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χάλασε τις σχέσεις με την ελληνική μειονότητα». Όπως εξήγησε, «πια το κόμμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο οποίο βρίσκεται και η Ομόνοια, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε όλη την Αλβανία, δεν είναι στην εξουσία. Αυτή η απόφαση ήταν του Έντι Ράμα, ο οποίος πήγε να κάνει συνεργασία με του Τσάμιδες. Αυτό για μας είναι μια προσβολή. Παράλληλα αυτή η απόφαση χειροτερεύει τα πράγματα της ελληνικής μειονότητας. Για παράδειγμα εγώ ήμουν για πέντε χρόνια επιθεωρητής εργασίας και με έδιωξαν από τη δουλειά χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, λέγοντας ότι εσύ είσαι μέλος της ελληνικής μειονότητας. Δεν το έγραψαν στα χαρτιά τους αλλά το υπονοούσαν με τις κινήσεις που έκαναν. Και πολλοί άλλοι υπέφεραν λόγω του ότι στην εξουσία ήρθε ο Έντι Ράμα. Τώρα λίγοι είναι αυτοί που είναι κρατικοί υπάλληλοι και ανήκουν στη μειονότητα. Αυτό θα πει ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κι άλλες δουλειές για να επιβιώσουν ή να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η μοναδική λύση που τους έχει μείνει. Αν καταλάβουν ότι  οι σχέσεις σου με την εξουσία δεν είναι καλές, έρχονται κάθε μήνα και σου κάνουν έλεγχο». 

«Πόλεις που ζει η ελληνική μειονότητα, σιγά σιγά αδειάζουν» 

Σύμφωνα με τον κ. Μπότση ο εθνικισμός βρίσκεται σε άνοδο αυτή την περίοδο στην Αλβανία. Γεγονός που έχει σαν συνέπεια κυρίως πόλεις που ζει η ελληνική μειονότητα, σιγά σιγά να αδειάζουν. «Αυτό θα πει ότι αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν γιατί δεν έχουν τρόπο να ζήσουν εξ ου και φεύγουν» εξήγησε ο ίδιος εκφράζοντας την πικρία του καθώς «εδώ και χρόνια ζούσαμε αρμονικά και ποτέ δεν υπήρξε κάποιο θέμα μεταξύ μας».
 
Πέρα όμως από τα πολιτικά τεκταινόμενα μεγάλο είναι το μεταναστευτικό ρεύμα των κατοίκων της χώρας προς την Ελλάδα και λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπότσης «σύμφωνα με τα στατιστικά που δίνει το αλβανικό κράτος, παραπάνω από 700 χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα. Αυτό θα πει ότι οικογένειες αυτές επιβιώνουν και ζουν στην Ελλάδα. Αν δεν έχουν δουλειά εκεί ή θα βρουν μια άλλη λύση και θα πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή με αυτά τα  χρήματα που έχουν μαζέψει θα γυρίσουν πίσω στη χώρα τους και θα ανοίξουν κάποια επιχείρηση. Οι συνθήκες στην Αλβανία δεν σου δίνουν το περιθώριο να επιλέγεις ποια επιχείρηση θα κάνεις. Τώρα πια έχει γίνει της μόδας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει πάντα να έχουν σχέση με την κυβέρνηση και την εξουσία. Αλλιώς δεν επιβιώνεις. Τέτοιες είναι οι συνθήκες». 

«Οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα τρόπους για να επιβιώσουν» 

Η ζωή στην Αλβανία όμως έχει και τα «θετικά» της κατά τον κ. Μπότση αφού «μαθαίνεις πράγματα λόγω ανάγκης, τα οποία μπορεί σε κάποια άλλη χώρα να μην τα μάθαινες». Στην Αλβανία η ζωή δεν είναι και τόσο άνετη.  Λόγω μειονότητας ή λόγω πολιτικής άποψης, νοιώθεις ότι δεν ζεις σε μια ελεύθερη χώρα. Αυτό δεν το νοιώθω μόνο εγώ, αλλά και οι υπόλοιποι αυτό νοιώθουμε». Ωστόσο ο ίδιος δεν χάνει την ελπίδα του, αφού όπως τονίζει «η ελπίδα πάντα υπάρχει στους αισιόδοξους ανθρώπους. Αυτό θα πει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα τρόπους για να επιβιώσουν. Αυτό το τονίζω γιατί όσο κόπο κι αν κάνεις δεν κερδίζεις ποτέ τόσα χρήματα που να σου περισσεύει κάτι. Η ζωή έχει γίνει πολύ ακριβή και οι άνθρωποι δουλεύουν για να βγάζουν το μήνα. Αυτό είναι επιβίωση. Στην Αλβανία δουλεύεις πολύ αλλά στο τέλος δεν σου μένει τίποτα. Βλέπεις τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μέσης και ανώτερης τάξης στο βιοτικό επίπεδο ζωής, το οποίο δεν αφήνει τους ανθρώπους να έχουν μια άνετη ζωή ή να βλέπουν ότι αυτή η χώρα έχει μέλλον. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να αλλάξει και ελπίζω ότι δεν θα αργήσει πολύ. Ελπίζω για το καλύτερο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά γενικά. Όπου υποφέρουν άνθρωποι θα πει ότι κάτι πάει στραβά».
 
Ο κ. Μπότσης έκλεισε τονίζοντας πως «σαν την Ελλάδα δεν μπορώ να βρω πουθενά καμιά άλλη χώρα. Νοιώθω Έλληνας. Για μένα αυτό έχει σημασία, όχι τα χαρτιά και η ταυτότητα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.