Δυσκολη χρονια για την Ελληνικη Βιομηχανια Ζαχαρης

Δύσκολη η φετινή χρονιά για την άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον της κρίνεται δυσοίωνο. Αν και εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει αποφασισθεί η μετατροπή των δύο εργοστασίων, της Ξάνθης και της Λάρισας, σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό ότι εκείνο που χαρακτηρίζει γενικότερα την επιχείρηση είναι η στασιμότητα Από την άλλη, αν κανείς εξετάσει ότι παλιότερα μόνο στο εργοστάσιο της Ξάνθης το μόνιμο προσωπικό έφθανε τους 220 και 300 εργαζόμενους εποχιακό προσωπικό και σήμερα οι εργαζόμενοι είναι μόνο 38, καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Δύσκολο λοιπόν το μέλλον για την επιχείρηση και, όπως όλα δείχνουν, χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε ό,τι αφορά την παραγωγή βιοαιθανόλης στη χώρα μας, ένας τομέας που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Μαύρο το μέλλον της ΕΒΖ

σύμφωνα με την

«Ελευθεροτυπία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της 22ας Ιούνη «ακόμη και η προωθούμενη είσοδος της βιομηχανίας στο χώρο της παραγωγής βιοκαυσίμων μοιάζει με στόχο που γίνεται ολοένα και πιο μακρινός, καθώς αυτό που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις είναι η στασιμότητα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΒΖ για τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές (την Cal West Pasific Ethanol και τη Motor Oil) στο project των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης».

Στον τρίτο πλέον χρόνο από τότε που τα δύο εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης διέκοψαν τη λειτουργία τους για την μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και σύμφωνα με το δημοσίευμα «το κόστος αδράνειας για τα δύο εργοστάσια να υπολογίζεται σήμερα στα 7,5 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μια επιχείρηση που έκλεισε την προηγούμενη οικονομική χρήση με μείωση τζίρου κατά 28,15% και μικτού περιθωρίού κέρδους κατά 6,3%).

Προβληματισμός για τη στασιμότητα της κατάστασης

Μονόδρομος πλέον για το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη αλλά και στη Λάρισα η μετατροπή του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπη, που συγχρόνως εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, αλλά και την άγνοιά του γιατί δεν προχωρά ο σχεδιασμός.

Δίνοντας την εικόνα ο κ. Χατζηκατσούπης αναφέρει ότι σήμερα στο εργοστάσιο εργάζονται 38 εργαζόμενοι. «Δεν υπάρχει εποχιακό προσωπικό γιατί έχει σταματήσει η διαδικασία παραγωγής ζάχαρης και αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η πακετοποίηση σε κιλό από αυτή τη ζάχαρη που έρχεται από την Ορεστιάδα».

Σήμερα στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν τρία εργοστάσια ζάχαρης, της Ορεστιάδας, των Σερρών και στο Πλατύ Ημαθίας. Η ουσία είναι ότι αυτό που αναμένουμε είναι η μετατροπή των δύο της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Πριν μια εβδομάδα από τις ευρωεκλογές ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη μετατροπή τους και το θέμα το πήρε προσωπικά, όπως δήλωσε στη Λάρισα ο κ. Σουφλιάς, από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ το έχουν επισημάνει το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν προχωρά η υπόθεση. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε οι εργαζόμενοι. Όσο είμαστε εδώ θα αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση για το καλό το δικό μας αλλά και της περιοχής. Δεν θέλουμε να θέσουμε εκτός τους εαυτούς μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους διοικούντες εδώ στην περιοχή ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσει η επένδυση στην ΕΒΖ για την παραγωγή Βιοαιθανόλης. Αυτό θα είναι προς όφελος των Ελλήνων καλλιεργητών, της ΕΒΖ, των εργαζομένων και γενικότερα της περιοχής. Εάν δεν γίνει θα πρέπει να βρεθεί εργασία ή να συνεχισθούν οι υπάρχουσες εργασίες με πολύ λιγότερους εργαζόμενους».

Δύο προγράμματα για τους εργαζόμενους

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας Μανώλης Λαγογιάννης, τόνισε ότι «αν θέλουν να μειώσουν το προσωπικό της ΕΒΖ από τα 610 άτομα που είμαστε σήμερα σε όλα τα εργοστάσια σε λιγότερο από 400, τότε πρέπει να ρίξουν χρήματα», ενώ παράλληλα προειδοποίησε «πως σε περίπτωση που η διοίκηση επιχειρήσει αυθαίρετα να προωθήσει τις δικές της λύσεις, τότε οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηκατσούπης αναφέρεται στα δύο προγράμματα που έχουν κατατεθεί για τους εργαζόμενους. «Το ένα αφορά στην πενταετία με εθελούσια έξοδο και οι μετατάξεις. Τίποτα όμως δεν έχει προχωρήσει σωστά γιατί ενώ άλλα υποσχέθηκαν άλλα έγιναν. Ειδικά για τις μετατάξεις είχαν υποσχεθεί ότι αυτές θα γίνουν στην περιφέρεια, τελικά άλλα ισχύουν και όσον αφορά στην πενταετία ακόμη το συζητούν. Ακόμη να πω ότι βρισκόμαστε στη διευκρίνιση του νόμου 3660, ψηφίστηκε νέος νόμος και ακόμη περιμένουμε τη διευκρινιστική. Η ουσία όμως δεν είναι πόσα άτομα θα φύγουν, η ουσία είναι να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή της Ξάνθης έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια και έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα και, όπως όλα δείχνουν, η περιοχή ερημώνεται. Είμαστε η τελευταία αντίσταση στο να κλείσει και αυτό το εργοστάσιο το οποίο, αν κλείσει, θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας».

Μονόδρομος η μετατροπή του εργοστασίου σε παραγωγής βιοαιθανόλης

Είναι μονόδρομος η μετατροπή του εργοστασίου σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης. «Η μετατροπή είναι μια επένδυση που θα φέρει χρήμα στην περιοχή και θα καλυτερεύσει τη θέση των εργαζομένων και κατʼ επέκταση στους αγρότες αλλά και σε όλους τους παρεπόμενους τομείς που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο», τονίζει ο κ. Χατζηκατσούπης τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. «Το εργοστάσιό μας διοικείται από την Αγροτική Τράπεζα η οποία αδικαιολόγητα καθυστερεί να πάρει μια απόφαση και η οποία, αποδεδειγμένα πια μετά από μελέτες, ήδη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει κάνει δύο μελέτες για την παραγωγή βιοαιθανόλης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχει κέρδη και θα αποσβεσθούν τα χρήματα που έβαλε. Άρα δεν κατανοούμε γιατί δεν γίνεται αυτή η επένδυση».

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για την επίλυση του θέματος αυτού πιέζοντας προς την διοίκηση να γίνει αυτό που αποφασίστηκε. «Απευθυνθήκαμε πριν από λίγους μήνες στους τοπικούς φορείς και πήραμε υποσχέσεις. Το θέμα όμως είναι ότι δεν βλέπουμε φως. Ο πρώην υπουργός κ. Κοντός δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας την υλοποίηση της βιοαιθανόλης. Η ουσία είναι ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να γίνει. Θέλουμε όμως μεγαλύτερη στήριξη και όχι μόνο εμείς γιατί όπως σας είπα είμαστε τριάντα οκτώ εργαζόμενοι. Θέλει γενικότερη στήριξη η περιοχή μας από όλους».

Συνεχίζουν κανονικά τα άλλα τρία εργοστάσια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» «σε ό,τι αφορά στο παραδοσιακό παραγωγικό αντικείμενο της ΕΒΖ δηλαδή την παραγωγή ζάχαρης, όλα δείχνουν πως τα τρία εναπομείναντα ζαχαρουργεία (σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Πλατύ) θα εξασφαλίσουν την ποσότητα των 158.000 τόνων που προβλέπεται από την εθνική ποσόστωση.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ (στις 21/11/2008) έδωσε πράσινο φως για την έναρξη συνεργασία της βιομηχανίας με τον ευρωπαϊκό κολοσσό «Eurosugar» στον τομέα της διανομής και εμπορίας ζάχαρης.

Στο μεταξύ άκαρπη απέβη και η προσπάθεια εκποίησης ακινήτου που διαθέτει η ΕΒΖ στην περιοχή του λιμανιού (οδός Κουντουριώτου) της Θεσσαλονίκης. Στον διαγωνισμό (με κατάθεση κλειστών προσφορών) κατατέθηκε μόνο μια προσφορά και η Επιτροπή αποφάσισε την ακύρωση της διαδικασίας. Η υπόθεση μπήκε προς το παρόν στο ψυγείο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.