Δυσαρεστημενος ο νομαρχης για το θεμα του νεου λιμανιου

«Με το σχεδιασμό του ανατολικού κρηπιδώματος και του τμήματος του κυματοθραύστη, εκ των πραγμάτων θα θέταμε τις βάσεις για την πραγματοποίηση του οράματος του νέου μεγάλου λιμανιού.

Ο σχεδιασμός για την επέκταση του δυτικού κρηπιδώματος είναι δεδομένο πως θα σταματήσει εκεί. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία άλλη φάση, στον οραματισμό και σχεδιασμό του μεγάλου λιμανιού.

Είναι αυτονόητο πως ένα μεγάλο λιμάνι δεν κατασκευάζεται ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα, ούτε σε είκοσι χρόνια, όμως θα προτιμούσα να είναι ζωντανός ο σχεδιασμός του μεγάλου λιμανιού, έχοντας ωφέλιμο μήκος 180 μέτρα, παρά 250 μέτρα, αφού με τον τρόπο αυτό επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά κατασκευής το μεγάλο λιμάνι.

Έχουμε ακούσει, δει και διαβάσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από τον κ. Τσακλίδη να εξαγγέλλει τη διάθεση δεκάδων δισ. για το συγκεκριμένο έργο και τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια ήταν έπεα πτερόεντα, ξαφνικά ανακαλύψαμε την ρεαλιστική και σωστή αυτή λύση, τώρα που έγινε υφυπουργός ο κ. Τσακλίδης; Τόσα χρόνια είχαμε ένα ανέφικτο όραμα;», τόνισε στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Καβάλας, κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, αναφερόμενος σε όλα όσα είχε πει στην προχθεσινή σύσκεψη στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο Καβάλας, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Τσακλίδης, παρουσιάζοντας τη νέα δέσμη ιδεών και σχεδίων για το νέο εμπορικό λιμάνι.

Ο κ. Καλλιοντζής υπογράμμισε πως «μετά από δεκαετίες, στην διάρκεια των οποίων το θέμα του νέου λιμανιού στη Νέα Καρβάλη είναι στην επικαιρότητα και αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα γύρω από το οποίο, διαχρονικά, συσπειρώθηκαν όλοι οι φορείς για την διεκδίκησή του, η χθεσινή μέρα ήταν μέρα αποκάλυψης για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Δεν ήταν τυχαία όταν ο κ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε σε μικρά και ευέλικτα λιμάνια. Μπορεί να θεωρήσαμε στην αρχή πως επρόκειτο για μία γενική αναφορά, αλλά τελικώς αποκαλύφθηκε πως ήταν συντονισμένο και προσχεδιασμένο αυτό που ακούσαμε χθες.

Έτσι, λοιπόν, καλείται η κοινωνία της Καβάλας να πάψει να διεκδικεί το μεγάλο λιμάνι, αλλά να διεκδικεί ένα κρηπίδωμα που θα είναι καλύτερα οργανωμένο. Λέω θα διεκδικεί διότι ακόμη και αυτά τα ποσά που ανακοινώθηκαν δεν τα θεωρώ δεδομένα, γιατί αν ήταν δεδομένα όλα αυτά τα ποσά που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, τότε θα ήταν δεδομένα και 4,5 δισ. το 1994, θα ήταν δεδομένα πάντα, είτε εξαγγέλλονταν από τον κ. Τσακλίδη, όταν ήταν απλός βουλευτής , τα δέκα, τα δεκαπέντε δισ. δραχμές.

Δικαιούμαστε να έχουμε όλοι αμφιβολίες για την υποτιθέμενη πρόθεση της κυβέρνησης και του ΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το δυτικό κρηπίδωμα. Ασφαλώς και απογοητεύθηκαν όλοι οι φορείς του Νομού στη χθεσινή σύσκεψη. Είναι μία λυπηρή εξέλιξη, μας θλίβει, μας απογοητεύει, αλλά δεν θα μας σταματήσει από το να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που πιστεύουμε πως αξίζει η περιοχή».

Ο νομάρχης Καβάλας έθεσε και μία επιπλέον παράμετρο του ζητήματος, όπως τώρα διαμορφώνεται από τις νέες εξελίξεις, τονίζοντας πως οι προτάσεις του κ. Τσακλίδη προϋποθέτουν την αλλαγή των μελετών που είχαν γίνει και οι οποίες αφορούσαν στην κατασκευή του μείζονος λιμένος, υπογραμμίζοντας πως θα απαιτηθεί η σύνταξη νέων μελετών, κάτι που πρακτικά σημαίνει μία επιπλέον χρονική υστέρηση δύο ίσως και περισσοτέρων ετών.

«Αυτό που θα έχει ως συνέπεια η χθεσινή εξαγγελία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Τσακλίδη, θα είναι η τροποποίηση και οι νέες μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν για το δυτικό κρηπίδωμα. Άλλη μελέτη έχει εκπονηθεί για το μεγάλο λιμάνι και τώρα είναι απαραίτητο πλέον, μετά τις νέες εξαγγελίες να προβούμε σε νέες μελέτες. Αυτό θα σημάνει πως θα χρειασθεί χρόνος δύο, ίσως και περισσότερων ετών, πράγμα που σημαίνει επίσης πως στην πορεία αυτή, αυτές οι υποτιθέμενες πιστώσεις, ίσως να μην είναι σίγουρες, όπως δεν υπήρξαν ποτέ σίγουρες στο παρελθόν όταν εξαγγέλθηκαν, αφού ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ασφαλώς και μας στενοχώρησε όλους η συγκεκριμένη εξέλιξη. Ωστόσο, δεν βλέπω να στενοχωρήθηκαν αυτοί που θα έπρεπε. Μιλώ για πρόσωπα πολιτικά, τα οποία σε διθυραμβικούς τόνους, είχαν εξαγγείλει το ίδιο έργο ως δέσμευση της κυβέρνησης και ότι όπου να είναι ξεκινούν ο εργασίες.

Πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε προσκληθεί στην Περιφέρεια από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Άρη Παπαδόπουλο, σε ευρεία συνάντηση με τεχνικά στελέχη από την Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, και καταλήξαμε ποια θα είναι η δεύτερη φάση κατασκευής έργων στο νέο λιμάνι.

Και αυτή η απόφαση ανέφερε πως επρόκειτο να γίνει τμήμα του κυματοθραύστη, περίπου 680 μέτρα και το ανατολικό κρηπίδωμα , ώστε να είναι λειτουργικό ό,τι κατασκευασθεί και στην ανατολική πλευρά του λιμανιού. Πώς προέκυψαν οι νέοι σχεδιασμοί;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως «οι νέες αποφάσεις είναι μία εξέλιξη στην οποία δεν συμμετείχε κανείς από τους φορείς του Νομού και κανείς δεν ήταν σύμφωνος».

Ο κ. Καλλιοντζής αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών του νέου λιμανιού, λέγοντας πως «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το πάγιο αίτημα που διατύπωνα, ήταν η προμήθεια ενός γερανού, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων.

Ο συγκεκριμένος μηχανολογικός εξοπλισμός είχε κοστολογηθεί στο πόσο του 1,1 δις. δραχμών. Αν είχε αγορασθεί αυτός ο γερανός, τότε πάρα πολλά φορτία που μεταφέρονται από την Καβάλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα παρέμεναν στο λιμάνι της Καβάλας, αυξάνοντας την εμπορική κίνησή του. Είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας η απόκτηση αυτού του γερανού, αφού το κόστος μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων από την Καβάλα για την Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που απαιτείται για την μεταφορά τους από την Θεσσαλονίκη στην Κίνα!!! Αντιλαμβάνεσθε όλοι πόσο φθηνή είναι η μεταφορά προϊόντων με εμπορευματοκιβώτια. Δεν είναι δυνατό να αντιληφθώ, όμως, για ποιο λόγο καθυστερεί η αγορά αυτού του γερανού.

Είναι προφανές πως η κίνηση του λιμανιού θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε ένα φαινόμενο σταδιακής μείωσής της, η οποία ενδεχομένως, όσο καθυστερεί η προμήθεια του, να φθίνει ακόμη περισσότερο, μιας και η τάση που διαμορφώνεται είναι η μεταφορά σχεδόν όλων των προϊόντων με εμπορευματοκιβώτια. Αυτή η απλή δαπάνη, που δεν είναι και καμία υπέρογκη δαπάνη, απορώ γιατί δεν έγινε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.