Δυο μηνες με αναστολη για τους 8 Τουρκους στρατιωτικους

Συνεχίζουν να κρατούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης ασύλου - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης το Σάββατο 16 Ιουλίου μετά το πραξικόπημα στη χώρα τους, κρίνοντάς τους ένοχους για το αδίκημα της παράνομης εισόδου αναγνωρίζοντας τους ωστόσο το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2β του ποινικού κώδικα, αναγνωρίζοντας ότι στην πράξη τους ωθήθηκαν διατελώντας υπό την επίδραση σοβαρής απειλής. Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους κατηγορώντας τους ως πραξικοπηματίες, ενώ οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή τους στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, ισχυριζόμενοι ότι ήταν απλώς μέλη πληρωμάτων μεταγωγικών ελικοπτέρων και φοβούμενοι για τη ζωή τους κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα.
 
Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους Τούρκους στρατιωτικούς για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης και ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν σε υπόθεση που περιλαμβάνει πολεμικό ελικόπτερο.
Οι οκτώ στρατιωτικοί θα παραμείνουν σε προσωρινή κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει.  Οι συνεντεύξεις τους με χειριστές των αιτημάτων ασύλου αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν την 1η Αυγούστου. Ακολούθως θα βγει απόφαση επί των αιτημάτων τους σε πρώτο βαθμό, ενώ έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης.
 
Σημειώνεται ότι στη δίκη ήταν παρόν υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, καθώς και δικηγόροι από την Τουρκία οι οποίοι προσπάθησαν να καταθέσουν υπόμνημα με κατηγορίες για τους 8 στρατιωτικούς, το οποίο όμως αρνήθηκε να δεχτεί το δικαστήριο θεωρώντας πως δεν έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει το αν διέπραξαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται αλλά μόνο τις κατηγορίες για παράνομη είσοδο και τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης και ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση, και δεν θα αποφασίσουν την έκδοσή τους ή μη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των δικηγόρων προκάλεσε επεισόδια μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, μιας και εκτόξευσε απειλές κατά των 8 την ώρα που το δικαστήριο είχε αποσυρθεί για να βγάλει την ετυμηγορία, με αποτέλεσμα να προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Αλεξανδρούπολης από όπου αφέθηκε ελεύθερος λίγη ώρα αργότερα. 

Δεν γνώριζαν τίποτα για το πραξικόπημα δηλώνουν οι αξιωματικοί 

Η μέρα ξεκίνησε επεισοδιακά, μιας και κατά την προσέλευση των κατηγορουμένων, που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μια γυναίκα άπλωσε την τουρκική σημαία και άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον τους στα τουρκικά, ζητώντας επίσης από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην έκδοσή τους, με τους άντρες της αστυνομίας να την απομακρύνουν.
 
Μέσα στην αίθουσα, όπου η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη, δεν επιτρεπόταν φωτογραφικές, κάμερες ή κινητά τηλέφωνα, με την αστυνομία να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
 
Από την αρχή της δίκης η υπερασπιστική γραμμή επικεντρώθηκε στην αθώωση των κατηγορουμένων από το αδίκημα της παράνομης εισόδου, τονίζοντας ότι έγινε μεν, αλλά υπάγεται στο άρθρο 25 του ποινικού κώδικα, που καθορίζει ότι δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε.
 
Οι 8 κατηγορούμενοι απολογούμενοι στο δικαστήριο περιέγραψαν λίγο πολύ παρόμοια περιστατικά πριν μπουν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζητήσουν άσυλο.
 
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο πως αποτελούν τα μέλη των πληρωμάτων 3 μεταγωγικών ελικοπτέρων, που κλήθηκαν στη βάση τους αργά το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου και διατάχθηκαν να μεταφέρουν τραυματισμένους στρατιώτες από περιοχές της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το πραξικόπημα.
 
Το ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με τους επιβαίνοντες σε αυτό, έκανε μια μεταγωγή, ενώ τα άλλα δυο δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τις περιοχές στις οποίες είχαν σταλεί δεχόμενα πυρά από πλήθη, τα οποία αποτελούνταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, από πολίτες και αστυνομικούς.
 
Τελικά και τα τρία ελικόπτερα, των οποίων οι πιλότοι δήλωσαν πως έλαβαν από τη βάση τους εντολές να μην επιστρέψουν μιας και δεν ήταν ασφαλές, κατέληξαν σε μια στρατιωτική μονάδα στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης πλησίον νοσοκομείου, όπου παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν και όπως δήλωσαν στο δικαστήριο άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς έξω από την μονάδα και επιβιβάστηκαν σε ένα από τα ελικόπτερα.
 
Αφού σταμάτησαν σε μια δασώδη περιοχή έξω από την Κωνσταντινούπολη, είδαν από τα κινητά τους την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη και φοβούμενοι για τη ζωή τους κατέφυγαν στη χώρα μας, η οποία ήταν μία από τους τρείς προορισμούς που είχαν να επιλέξουν, με τους άλλους να είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
 
Το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δικηγόροι τους, που τόνισαν πως οι πελάτες τους φοβούνταν για τη ζωή τους, και άφησαν οικογένειες και μικρά παιδιά για να έρθουν στην Ελλάδα, κάτι που δεν θα έκαναν αν είχαν άλλη επιλογή.
 
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης για τον πιλότο και ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση για τους υπόλοιπους, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν  σε στρατιωτικό αεροσκάφος,  ενώ ζήτησε την ενοχή τους για την παράνομη είσοδο με το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2β, σημειώνοντας πως η διάταξη του άρθρου 25, που πρόταξε η υπεράσπιση, δεν εφαρμόζεται σε όποιον έχει καθήκον να εκτεθεί στον απειλούμενο κίνδυνο, όπως έχουν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί.
 
Μετά το πέρας της δίκης, και αφού οι 8 αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, οι δικηγόροι τους ανέγνωσαν κοινή δήλωση των 8 στρατιωτικών με την οποία ζητούν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την αναστάτωση που προκάλεσαν, τονίζοντας ότι δεν είχαν άλλη επιλογή.
 
Δηλώνουν δε πως δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα, είναι περήφανοι που είναι αξιωματικοί του Τουρκικού Στρατού και υπηρέτησαν με αυταπάρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και ζήτησαν τη στήριξη ανθρωπιστικών οργανώσεων για την προσπάθειά τους να πάρουν το άσυλο. 

Αντιδράσεις από τους Τούρκους δικηγόρους 

Τα παράπονά τους για το γεγονός ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να δεχθεί το υπόμνημά τους εξέφρασαν οι Τούρκοι δικηγόροι που παρέστησαν στο δικαστήριο, οι οποίοι δήλωσαν πως εκπροσωπούν τον τουρκικό Σύλλογο Νομικών, σημειώνοντας πως το δικαστήριο θα έπρεπε να δεχτεί το υπόμνημα και αφού το αναγνώσει τότε να αποφασίσει αν το απορρίψει.
 
Μοίρασαν δε στους παριστάμενους δημοσιογράφους από ελληνικά και τουρκικά μέσα, ανακοίνωση με την οποία εμπλέκουν τους 8 αξιωματικούς στην απόπειρα πραξικοπήματος που θεωρούν ότι οργάνωσαν μέλη της «Φετολλαχικής τρομοκρατικής Οργάνωσης» (sic). Μάλιστα ισχυρίζονται ότι η ομάδα που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε στην επιδρομή που έγινε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Στην ανακοίνωση τονίζουν πως η απόδοση δικαιώματος ασύλου στους αξιωματικούς δεν θα αρμόζει στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και δεν θα είναι σωστό, θεωρώντας πως σπέρνεται η διχόνοια και προσβάλλονται οι φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
 
Τονίζοντας πως αν συνέβαινε η ίδια κατάσταση στην Τουρκία, είναι σίγουρο ότι από την πλευρά τους θα έκαναν όλες της νομικές ενέργειες και θα εκπληρώνανε όλες τις υποχρεώσεις, σημειώνουν πως οι πρωτοβουλίες τους προς την Ελλάδα για να αποδοθούν το γρηγορότερο στην Τουρκία οι 8 φυγάδες, που θεωρούν πως ανήκουν στην ομάδα του εγκεφάλου που σχεδίασε την επιδρομή, θα συνεχιστεί διά της διπλωματικής οδού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.