Δυνατοτητες χρηματοδοτησης δρασεων ΜΚΟ

Ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες χρηματοδότησης των δράσεων των ΜΚΟ» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 19:30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ξενία. Την ημερίδα διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου σε συνεργασία με το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, ενώ ομιλητής ήταν ο Περικλής Πολυζωϊδης, λέκτορας του Δημοκριτείου, η Ευφροσύνη Σεϊτανίδου, Γενική Γραμματέας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, ο Κωνσταντίνος Μοράρος, Σύμβουλος ανάπτυξης, στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε. και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «ΑΙΧΜΗ Α.Ε.» Άλκης Σταυρίδης.

Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης, η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο αντινομάρχης Μεμέτ Δεβετζήογλου, η αντινομάρχης Έβρου Χριστίνα Αργυριάδου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μπουλέντ Κιαμήλογλου καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος
κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης φορέων που γίνεται από πλευράς Υπερνομαρχίας και η οποία στηρίζεται από την εταιρεία «ΑΙΧΜΗ ΑΕ» για τη χρηματοδότησή τους μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα μέσα από το ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ροδόπης κ. Κεπελής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της πιστοποίησης των συλλόγων βάσει των διεθνών προτύπων, αλλά και έθεσε την πραγματική διάσταση των ΜΚΟ που στηρίζεται στον εθελοντισμό.

Ο λέκτορας του Δημοκριτείου κ. Περικλής Πολυζωϊδης τόνισε ότι δεν υπάρχει ορισμός γενικά αποδεκτός των ΜΚΟ. Όπως είπε οι ΜΚΟ είναι τυπικές, ανεξάρτητες οργανώσεις ατόμων που δεν έχουν σκοπό την οικονομική ισχύ, τονίζοντας ιδιαίτερα την ψευδαίσθηση ότι οι ΜΚΟ επιδιώκουν ένα αγαθό σκοπό. «Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση γιατί στην κοινωνία δεν υπάρχει ένας αγαθός σκοπός. Υπάρχουν πολλοί συχνά αντικρουόμενοι στόχοι και υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που έχουν αντιφατικούς στόχους, για παράδειγμα ένας σύλλογος κυνηγών από τη μια ένας σύλλογος ζωοφίλων από την άλλη». Χαρακτήρισε συγκοινωνούντα δοχεία τις ΜΚΟ με τους πολιτικούς, «γιατί πάρα πολλοί πολιτικοί θέλουν να τα έχουν καλά με τις ΜΚΟ γιατί αποτελούν δεξαμενές ψήφων και πάρα πολλές ΜΚΟ θέλουν να τα έχουν καλά με πολιτικούς για να χρηματοδοτούνται, υπάρχουν πολιτικά στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από αυτές τις οργανώσεις, υπάρχουν ΜΚΟ που υποστηρίζουν ένα στέλεχός τους για να κάνει πολιτική καριέρα και να τους βοηθά από αυτή την πλευρά». Αναφέρθηκε επίσης στις αντιφάσεις που δημιουργούνται από τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των οργανώσεων αυτών. «Κατ’ αρχήν ο όρος μη κερδοσκοπικός είναι λανθασμένος γιατί στη χώρα μας κερδοσκοπία σημαίνει παράνομο κέρδος. Άρα δεν μιλάμε για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, γιατί προφανώς μία υγιής και νόμιμη επιχείρηση δεν κερδοσκοπεί. Μιλάμε για οργανώσεις που δεν επιδιώκουν το κέρδος από την άλλη όμως μπορεί μια οργάνωση να πουλά κάποια πράγματα και να έχει κάποια έσοδα. Εφόσον έχει κέρδος αυτό δεν μπορεί να μοιράζεται στα μέλη πρέπει να αξιοποιείται για τους σκοπούς της επιχείρησης. Από εκεί και πέρα όμως μπορεί να υπάρχει μια ΜΚΟ που να έχει αμειβόμενα στελέχη», τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα ότι οι ΜΚΟ δεν είναι υποχρεωτικά εθελοντικές εφόσον κάποιες μπορούν να έχουν αμειβόμενα στελέχη. Στην πράξη το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά στον ορισμό τι είναι ΜΚΟ μπορεί να ξεπερασθεί εφόσον ο εκάστοτε φορέας που θέλει να χρηματοδοτήσει θέσει κάποια κριτήρια.

Επίκεντρο της εισήγησης της κ. Σεϊτανίδου αποτέλεσε ο ενεργός πολίτης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών «που παρεμβαίνουν ενεργά σε θεμελιακά ζητήματα ενεργειακής, οικολογικής, οικονομικής και προνοιακής πολιτικής», ενώ συγχρόνως έδωσε τον ορισμό και των δύο. Επικεντρώνοντας στον εθελοντισμό τόνισε ότι πρόκειται για «μια οργανωμένη κοινωνική διαδικασία εξασφάλισης συλλογικών αγαθών με διάρκεια για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών», σημειώνοντας την ανάγκη επαγγελματικής επάρκειας των στελεχών τους. Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις χρηματοδοτήσης που όπως είπε «χρειάζονται τεχνικά δελτία που συντάσσονται κυρίως από εξειδικευμένο προσωπικό», αλλά και στον ρόλο των κρατικών δομών και συγκεκριμένα στον ρυθμιστικό και υποβοηθητικό ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου σε σχέση με τις ΜΚΟ.

Ο Κωνσταντίνος Μοράρος, σύμβουλος Ανάπτυξης, Στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε. αναφέρθηκε στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για την προγραμματική περίοδο 2017-2013 «στοχεύει αφενός στην ανάπτυξη του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας και αφετέρου στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Αναφέρθηκε στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή με γενικούς στόχους καθώς και στην ενσωμάτωση των αρχών της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL, όπως και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «ΑΙΧΜΗ Α.Ε.» Άλκης Σταυρίδης αναφέρθηκε στη στήριξη που μπορεί να παρέχει η εταιρεία μετατρέποντας τα αιτήματα των ΜΚΟ σε χρηματοδότηση, μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και στη διαχειριστική επάρκεια των τελικών δικαιούχων.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.